Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απόφαση σταθμός από UEFA: Καταργεί τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Share

Η UEFA ανακοίνωσε(24/6) την απόφασή της να καταργηθούν τα εκτός έδρας γκολ από τη σεζόν 2021-2022 σε όλες τις διοργανώσεις της.

Ακουγόταν το τελευταίο διάστημα και εντέλει έγινε πράξη. Όπως γνωστοποίησε επίσημα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ θα πάψει να υφίσταται από την ερχόμενη σεζόν και συγκεκριμένα από τα προκριματικά των Κυπέλλων Ευρώπης της περιόδου    2021-22, που αρχίζουν σε λίγες μέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι δύο αντίπαλες ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων στις μεταξύ τους νοκ άουτ αναμετρήσεις, θα παίζουν παράταση και αν χρειαστεί και πέναλτι.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός που ήθελε το εκτός έδρας γκολ να μετρά για διπλό, ίσχυε από το 1965 μέχρι και σήμερα στα διπλά παιχνίδια των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA. Στόχος αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή, είναι να υπάρχει μεγαλύτερο θέαμα και μεγαλύτερο κίνητρο για γκολ, καθώς πολλές ομάδες “βολεύονταν” με το εκτός έδρας γκολ για να πάρουν μια πρόκριση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

«Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ υπήρξε ένα εγγενές κομμάτι των διοργανώσεων της UEFA από το 1965 που εφαρμόστηκε. Παρά ταύτα, το ζήτημα της κατάργησής του έχει συζητηθεί σε διάφορα μίτινγκ της UEFA τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν αμφισβητήσει τη δικαιοσύνη του και εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταργηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Η επιρροή του κανόνα αυτού είναι πλέον αντίθετη σε σχέση με τον αρχικό σκοπό του, γιατί στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις γηπεδούχους ομάδες -ειδικά τα πρώτα ματς- από το να επιτεθούν, γιατί φοβούνται ότι θα δεχτούν κάποιο τέρμα που θα δώσει στους αντιπάλους τους ένα κρίσιμο πλεονέκτημα.

Υπάρχει επίσης κριτική ότι είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να υποχρεώνεται η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν έχουν σκοράρει οι φιλοξενούμενοι».

Επιμέλεια: Ιπποκράτης Φινδάνης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *