Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τόμας Σούτσεκ: Ενάς υποτιμημένος «Γίγαντας» που οδηγεί την Γουέστ Χαμ στην Ευρώπη.

Share

Οι δυσκολίες στην αρχή της καριέρας του, η εκτόξευση μέσω της Ευρώπης ,και η μετατροπή του σε βασικό γρανάζι για την Γουέστ Χαμ. 

 

Η μεταγραφική περίοδος του περσινού Ιανουαρίου έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη των φίλων της Πρέμιερ Λιγκ ως αυτήν που έφερε τον Μπρούνο Φερνάντες στο «Νησί». Στο ίδιο μεταγραφικό «παζάρι» έφτασε για λογαριασμό της West Ham από την Σλάβιας Πράγας και ο Τόμας Σούσεκ, με τους φιλάθλους της ομάδας του Λονδίνου όμως να δείχνουν αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του.   

Ένα χρόνος μετά ο Τσέχος μέσος με  έχει καταφέρει μέσω των εμφανίσεων του να στρέψει τα βλέμματα όλων των ανθρώπων της Πρέμιερ λίγκ πάνω του, μετατρέποντας παράλληλα τα «σφυριά» ξανά σε διεκδικητές των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Παρόλα αυτά το ταξίδι του Σούτσεκ μέχρι εδώ είχε πολλά εμπόδια, περιελάμβανε πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια της καριέρας του.  

Το Δύσκολο ξεκίνημα 

Report: West Ham make £13 million bid for Tomas Soucek, Slavia Prague want £17 million - Hammers News

 

Γεννημένος στο Χαιλκιβούκ της Τσέχικης Δημοκρατίας ο Σούτσεκ έδειξε από μικρός την αγάπη του προς το ποδόσφαιρο κάτι στο οποίο συνέβαλε και ο πατέρας του ο οποίος εργαζόταν ως προπονητής. Μέχρι τα δέκα του χρόνια αγωνίστηκε σε τοπικούς συλλόγους, όταν και εντοπίστηκε από έναν σκάουτερ της Σλάβιας Πράγας, ο οποίος κατάφερε να πείσει τους γονείς του νεαρού τότε Τόμας να του επιτρέψουν να υπογράψει για τους «Červenobílí».  

Η Αρχή της καριέρα του στην Σλάβια Πράγας ήταν πολύ δύσκολη σύμφωνα με τον ίδιο «Για τέσσερα με πέντε χρόνια πηγαίναμε στην Πράγα με το αυτοκίνητο. Αρχικά, αυτό γινόταν για δύο φορές την εβδομάδα, όμως μετά αυξήθηκε στις πέντε. Ήταν πολύ δύσκολο αυτό για την οικογένεια μου και τους γονείς μου, γιατί εργαζόντουσαν παράλληλα και έπρεπε να παίρνουν άδεια για να με μεταφέρουν και έπειτα να την αναπληρώνουν με υπερωρίες».   

Παρόλα αυτά οι αντιξοότητες δεν κατάφεραν να λυγίσουν τον Τσέχο ο οποίος  αφού πρώτα αγωνίστηκε δυο χρόνιες ως δανεικός σε Βικτόρια Ζιβκόβ και Σλάβια Λιμπέρετς αντίστοιχα επέστρεψε στην Σλάβια Πράγας αποφασισμένος να καθιερωθεί στην ομάδα και να μην ξανακοιτάξει πίσω. Και τα κατάφερε κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Τσεχίας ενώ αναδείχθηκε παίκτης της χρόνιας για την σεζόν 2018/2019/ με την ομάδα να φτάνει ως τα προημιτελικά προτού αποκλειστεί από την μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Τσέλσι.  

Οι Ευρωπαϊκές του εμφανίσεις που έφεραν την εκτόξευση  

West Ham plotting move for Slavia Prague midfielder Tomas Soucek - football.london

 

Η επομένη χρόνια τον βρίσκει ακόμα στην Τσεχία παρά τις μεταγραφικές φήμες που δημιουργήθηκαν γύρω από το όνομα του το καλοκαίρι του 2019.  

Η Σλάβια Πράγας θα αγωνιζόταν για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και παρόλο που η κληρωτίδα δεν της χαμογέλασε και τις «έστειλε» τις Μπαρτσελόνα Μπορούσια Ντόρτμουντ και Inter. Παρόλα αυτά  o Σούσεκ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των σπουδαίων αυτών αναμετρήσεων, μιας και αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, πετυχαίνοντας μάλιστα και δύο τέρματα. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν τον Ιανουάριο, να φτάσει στην διοίκηση της Σλάβια Πράγας μια πρόταση, η οποία θα κάλυπτε όλες της απαιτήσεις της για τον υψηλόσωμο μέσο.  

Η Πρώτη ομάδα που χτύπησε την πόρτα της Σλάβιας ήταν η Γουέστ χαμ η οποία εκείνη την περίοδο πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό το πρωτάθλημα της Πρεμιερ. Ο Τσέχος αρχικά πήγε ως δανεικός στην Γούεστ χαμ μέχρι το τέλος της σεζόν με οψιόν αγοράς εώς το καλοκαίρι του 2020. Κάποιοι μικροτραυματισμοί σε συνδυασμό και με την πανδημία του κορονοϊού δυσκόλεψαν την προσαρμογή του Τσέχου μέσου στο <<Νησί>>… όμως ο επιμένων νικά. Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος ο Σούσεκ όχι μόνο πήρε φανέλα βασικού αλλά σκόραρε και τρία κρίσιμα τέρματα τα οποία αποδείχθηκαν καθοριστικά ώστε η Γουέστ Χαμ να αποφύγει την περιπέτεια του υποβιβασμού. Όπως ήταν αναμενόμενο οι άνθρωποι της Γουέστ Χαμ δεν το σκεφτήκαν πολύ βγάζοντας  ετσί 16 εκατομμύρια λίρες από τα ταμεία της ομάδα ώστε να εξασφαλίσουν τις << υπηρεσίες>> του Τσέχου ως του 2024.  

Η Φετινή Χρονιά  

West Ham United complete €21m permanent Tomáš Souček transfer | West Ham United

 

Η φετινή σεζόν για τον Σούσεκ ξεκίνησε όπως την προηγούμενη με τον Τσέχο μέσο να αποτελεί βασικό γρανάζι για την ομάδα του Nτέιβιντ Μόγιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κομβικού ρόλου που κατέχει Γουέστ Χαμ αποτελεί το γεγονός πως έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος, χωρίς να χάσει ούτε ένα αγωνιστικό λεπτό (31 εμφανίσεις -2.970 λεπτά συμμετοχής)!. Πέρα όμως από την συνεισφορά του στο αμυντικό κομμάτι, ο Σούσεκ αποτελεί ακόμη μία απρόσμενη  επιθετική λύση στα χέρια του προπονητή του, μιας και είναι ο πρώτος σκόρερ του κλαμπ με 9 τέρματα, αξιοποιώντας κυρίως την ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι λόγω και τους ύψους του( 1,93 εκατ).  

Τα <<σφυριά>> πραγματοποιούν εξαιρετική πορεία μέχρι στιγμής βρισκόμενη στην 4 θέση διεκδικώντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο, μετά την σεζόν 2016/2017. 

 Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε όλο αυτό έχει ο άνθρωπος που δεσπόζει στην μεσαία γραμμή ονόματι Τόμας Σούσεκ, η αν προτιμάτε  ένας υποτιμημένος <<γίγαντας>>…

Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *