Type to search

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ρεάλ Μαδρίτης ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΤΣΕΛΣΙ

Τερματοφύλακας: Πότε ήρωας και πότε περίγελος

Share

Η θέση του τερματοφύλακα είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη στο ποδόσφαιρο. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για την έκβαση του αγώνα, ενώ αντιθέτως μία μεγάλη απόκρουση μπορεί να χαρίσει τη νίκη.

Ο Ρόμπερτ Γκρίν της Αγγλίας χάνει την μπάλα από τα χέρια του κόντρα στις ΗΠΑ, στο πρώτο παιχνίδι  των ομίλων της εθνικής του  για το Μουντιάλ του 2010.

 

Η αλήθεια είναι πώς οι περισσότεροι τερματοφύλακες διακατέχονται από μία ” τρέλα ”. Είναι εκείνοι οι μοναχικοί τύποι εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, που μπορεί σε ένα ολόκληρο παιχνίδι να έχουν αρκεστεί στο να εκτελούν βολέ προς την αντίπαλη επίθεση. Είναι όμως κι εκείνοι που μπορεί κυριολεκτικά να ”κατεβάσουν” ρολά σε κάθε σουτ αντιπάλου και να δώσουν στην ομάδα τους τη νίκη, μία λευκή ισοπαλία, ένα βαρύτιμο τρόπαιο, ακόμη και να γλιτώσουν την ομάδα τους από μία ντροπιαστική ήττα. Στο ίδιο ματς είναι ικανοί αν δεχθούν από νωρίς γκολ να γίνουν ράκος ψυχολογικά, να απωλέσουν την συγκέντρωση τους και όλα να τους πάνε στραβά κι ανάποδα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σταθούμε στην αντιμετώπιση που τυγχάνουν από τους φιλάθλους της ομάδας τους. Σε περίπτωση λάθους οι τερματοφύλακες γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ενώ σε περίπτωση μίας μεγαλειώδους απόκρουσης γίνονται ήρωες στα χείλη των οπαδών τους. Παρακάτω παρατίθενται μερικά ενδεικτικά παραδείγματα του πότε ήρωας και πότε περίγελος.

 

O Φαν Ντερ Σαρ πιάνει το πέναλτι του Ανελκά και στέλνει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στο Μάντσεστερ.

Το βράδυ της 22ης Μαίου 2008 διεξάγεται ο τελικός του Τσάμπιονς Λίγκ εκείνης της χρονιάς ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι στη Μόσχα υπό καταρρακτώδη βροχή.  Οι ” κόκκινοι διάβολοι” είναι συνολικά σαφώς καλύτεροι και βρίσκουν πρώτοι γκολ με μία κεφαλιά του Ρονάλντο στο 27′, για να έρθει ο  Λάμπαρντ στο 45′ να κάνει το 1-1, εκμεταλλευόμενος την ”γλίστρα ” του Φαν Ντερ Σαρ. Ο Ολλανδός πορτιέρο παρόλο που υπέπεσε σε λάθος εξαιτίας βέβαια του βρεγμένου τερρέν, δεν το έβαλε κάτω και στη διαδικασία των πέναλτι υπήρξε καταλυτικός στο να πάρει η ομάδα του το τρίτο της Τσάμπιονς Λίγκ.

Mία από τις γκάφες του Κάριους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2018 μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ.

Ο ψυχισμός του τερματοφύλακα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στροβιλίζεται από σκέψεις, για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση ανάγκης, αν θα μπορέσει να ” διαβάσει ” σωστά μία φάση και αν θα κάνει σωστά την απόκρουση, όταν χρειαστεί.  Ο Κάριους που εικονίζεται παραπάνω απ’ ότι φάνηκε περιτριγυριζόταν από τέτοιες σκέψεις και δεν ήταν συγκεντρωμένος. Κάπως έτσι  υπέπεσε σε τραγικό λάθος, δίνοντας ουσιαστικά στον Μπενζεμά το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του, με το οποίο η Ρεάλ  πήρε κεφάλι στο σκορ. Ο Γερμανός πορτιέρο  σαφώς επηρεασμένος από το ολέθριο λάθος του αυτό, ”έπνιξε ” και το μακρινό σουτ του Μπέιλ για το 3-1 εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες είχε η Λίβερπουλ μέχρι τότε.

Όπως είχε πει και ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού,Δημήτρης Ελευθερόπουλος ”αν έπιανα τα 2-3 πρώτα σουτ, μετά δεν έτρωγα γκολ με τίποτα”. Τα λεγόμενα του Ελευθερόπουλου είναι ενδεικτικό στοιχείο του πόσο σημαντική είναι η καλή αρχή ενός γκολκίπερ σ΄ έναν αγώνα. Αν ξεκινήσει με αποκρούσεις, χτίζει ψυχολογία και του κάνει καλό για τη συνέχεια του παιχνιδιού. Ένα  τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κουρτουά στο περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ. Τότε ο Βέλγος γίγαντας κατέγραψε 9 αποκρούσεις και αναδείχθηκε mvp του τελικού, στέλνοντας Μαδρίτη τη μεγάλη φανταχτερή κούπα για 14η φορά.

 

 

Ένας τερματοφύλακας που κατάφερε να είναι κακός καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά καθοριστικός στη διαδικασία των πέναλτι είναι ο ”δικός μας” Αντώνης Νικοπολίδης. Στον κατά πολλούς καλύτερο τελικό κυπέλλου, το μακρινό πια 2009, ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την ΑΕΚ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι ξεκινά απογοητευτικά για τους ερυθρόλευκους, που βρίσκονται να χάνουν ήδη 2-0 από το 7′. Στο δεύτερο μάλιστα γκολ του Ισμαέλ Μπλάνκο ο Νικοπολίδης δέχεται το σούτ από τη γωνία που μάλιστα καλύπτει, ενώ και στο 4-4 του Νάτσο Σκόκο ενδεχομένως να μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα.  Παρολ’ αυτά ο 38 χρόνος γκολκίπερ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα στη διαδικασία των πέναλτι και όχι μόνο απέκρουσε 2, αλλά και έβαλε άλλα 2 πέναλτι και μάλιστα το τελευταίο και νικητήριο στον αλησμόνητο τελικό του 2009.

 

 

Ο γκολκίπερ ήταν, είναι και θα είναι μία δύσκολη  θέση, που όσο το ποδόσφαιρο προχωρά και εξελίσσεται θα εκσυγχρονίζεται και θα παίρνει άλλη διάσταση μέσα στο γήπεδο, συμμετέχοντας ακόμη περισσότερο στη ροή του αγώνα. Οι τερματοφύλακες με ένα εκρηκτικό τους μπλονζόν  θα εξακολουθούν να γίνονται σύνθημα στα χείλη των οπαδών, θα συνεχίσουν όμως και  να γιουχάρονται και να κριτικάρονται από αυτούς και τα μίντια σε περίπτωση λάθους. Γι΄ αυτό πρέπει να έχεις μία μεγάλη ” δόση τρέλας” και μεγάλα cojones για να κάτσεις κάτω απ΄ τα γκολπόστ.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

 

Tags: