Type to search

Κεντρική ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Η μετα-Πρίγιοβιτς εποχή και ο επιθετικός της επόμενης χρονιάς στον ΠΑΟΚ

Share

Στις αρχές του 2019 ο ΠΑΟΚ έχασε έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος ήταν σημείο αναφοράς για την επίθεσή του και βασικό πυλώνα στα πλάνα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς έφυγε για την Αλ-Ιτιχάντ και την Σαουδική Αραβία, με τον Δικέφαλο του Βορρά να βάζει στα ταμεία του 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σέρβος κίλερ, βάσει αριθμών, ενδεχομένως να είναι ο πιο επιτυχημένος επιθετικός στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αν αναλογιστούμε πως σε 85 εμφανίσεις σκόραρε συνολικά 55 φορές. Παρ’ ότι έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε, οι Θεσσαλονικείς ακόμα ψάχνουν έναν επιθετικό ο οποίος μπορεί να κάνει τη… μισή φάση γκολ. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έχουν δοκιμάσει περιπτώσεις νεότερων ποδοσφαιριστών αλλά και πιο έμπειρες λύσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν βρει έναν δεινό σκόρερ, αν και έχουν ξοδέψει αρκετά λεφτά για αυτό το σκοπό. Το τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει η κουβέντα εντός της ομάδας για τον επιθετικό της επόμενης χρονιάς αφού τα συμβόλαια των Ολιβέιρα και Τόμας λήγουν και οι θέση τους στο ρόστερ μόνο σίγουρη δεν θεωρείται. Πάμε να δούμε συνολικά ποιοι ήταν οι διάδοχοι του Πρίγιοβιτς και ποια είναι τα δεδομένα για την επίθεση του ΠΑΟΚ τη σαιζόν 2023/2024.

Τσούμπα Άκμπομ (2018-2020, 2021-2022)

Ο Άγγλος επιθετικός ήρθε στη χώρα μας τον Αύγουστο στου 2018, όταν ο ΠΑΟΚ τον αγόρασε από την Άρσεναλ με 2,2 εκατομμύρια ευρώ για να αποτελέσει το back-up του Πρίγιοβιτς. Στην αρχή ο χρόνος συμμετοχής του ήταν περιορισμένος αφού ο Σέρβος είχε πάρει τη φανέλα βασικού ….σπίτι του, στη συνέχεια όμως ανέλαβε να καλύψει το κενό που άφησε με τη πώλησή του ο Πρίγιοβοτς. Ο Άκμπομ είναι ένας επιθετικός με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πιο αθλητικός, κινείται περισσότερο εκτός περιοχής, μαρκάρει ψηλά την αντίπαλη άμυνα και δημιουργεί μόνος του τις φάσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί του δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί (29 γκολ σε 129 παιχνίδια) και δεν μπόρεσε να μπει στα παπούτσια του Σέρβου επιθετικού. Τον Αύγουστο του 2020, μετά την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Μπενφίκα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πουλήθηκε με ένα ποσό κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ στη Μίντλεσμπρο. Ένα χρόνο αργότερα γύρισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για ανακαλύψει το κενό του Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και θα έχανε το υπόλοιπο της σαιζόν.

Κάρολ Σφιντέρσκι (2019-2021)

Ο Πολωνός επιθετικός ήρθε στη Τούμπα περισσότερο σαν μια επένδυση για το μέλλον και όχι σαν μια έτοιμη λύση, μετά την πώληση του Πρίγιοβιτς στην Αλ-Ιτιχάντ. Ο ΠΑΟΚ τον αγόρασε από τη πολωνική Γιαγκελόνια με 2,5 εκατομμύρια ευρώ και πίστευε ότι στο πρόσωπό του θα βρει έναν επιθετικό στον οποίο θα βασιστεί τα επόμενα χρόνια. Είναι ένας επιθετικός που κινείται περισσότερο μέσα στη περιοχή, διαθέτει καλά τελειώματα, ενώ έχει και αρκετές ασίστ στο παιχνίδι του. Η συνεισφορά του στο Δικέφαλο του Βορρά θεωρείται ικανοποιητική (35 γκολ, 9 ασίστ σε 134 παιχνίδια), όμως ποτέ δεν έγινε βασικός και αναντικατάστατος. Μέσα από τη παρουσία του στην Ελλάδα όμως, ο Σφιντέρσκι εξελίχτηκε σαν ποδοσφαιριστής, ανέβασε τις μετοχές του και καθιερώθηκε στις κλήσεις της Εθνικής Πολωνίας. Τον Ιανουάριο του 2022 έφυγε για την Σάρλοτ του MLS με τον ΠΑΟΚ να καρπώνεται περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τη μεταγραφή του.

Αντόνιο Μίρκο Τσόλακ (2020-2021,2022)

Ο Κροάτης επιθετικός αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά των αγόρασε από τη Ριέκα με 3 εκατομμύρια ευρώ, το καλοκαίρι του 2020 μετά την πώληση του Άκμπομ. Χωρίς προετοιμασία με τη νέα του ομάδα και έχοντας κάνει ελάχιστες προπονήσεις, ο Αμπέλ Φερέιρα τον χρησιμοποίησε στα κρίσιμα παιχνίδια για τα πλέι-οφ του Τσάμπιον Λιγκ κόντρα στη Κράσνονταρ. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε την αξία του παίχτη, όμως στο πρώτο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ η εικόνα του ήταν απογοητευτική. Μετά από μόλις 16 γκολ και 1 γκολ (με πέναλτι κόντρα στον Παναιτωλικό), έφυγε ως δανεικός τον Μάρτιο του 2021 για τη Μάλμε, όπου ο Τσόλακ έδειξε διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο. Με τη σουηδική ομάδα αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια και σκόραρε συνολικά 22 φορές. Στις αρχές του 2022 με το τέλος του δανεισμού του, επέστρεψε στους Θεσσαλονικείς και ο Ραζβάν Λουτσέσκου προσπάθησε να τον αξιοποιήσει όσο καλύτερα  μπορούσε. Στο δεύτερο πέρασμά του ο Κροάτης μας έδειξε κάποια στοιχεία από τις δυνατότητές του και σε 23 παιχνίδια πέτυχε 4 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ στους συμπαίκτες του. Όμως ήταν προφανές πως ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν έβλεπε ζεστά το μέλλον του στη Τούμπα, γι’ αυτό και πίεσε πολύ από τη πλευρά του τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να αποδεχτεί την πρόταση των Ρέιντζερς. Τελικά ο Τσόλακ αγοράστηκε από τη Σκωτσέζικη ομάδα για 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μίκαελ Κρμέντσικ (2021)

Ο Τσέχος επιθετικός ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2021 για να αποτελέσει ακόμα μια εναλλακτική στην επίθεση για την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία, με τη μορφή δανεισμού από τη Μπριζ για 6 μήνες. Συνολικά κατέγραψε 28 εμφανίσεις με απολογισμό 9 γκολ και 2 ασίστ. Βέβαια οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα τον θυμούνται για το ….buzzer-baeter που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό στο τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, με το Δικέφαλο του Βορρά να κατακτά το τρόπαιο  με σκορ 2-1. Στο τέλος της χρονιάς έγιναν κάποιες συζητήσεις της διοίκησης με τη πλευρά του παίχτη. Όμως από τη πλευρά του ΠΑΟΚ, ο Κρμέντσικ κρίθηκε <<αλμυρός>> για τα δεδομένα της ομάδας.

Νέλσον Ολιβέιρα (2021-…)

Ο Πορτογάλος επιθετικός ήρθε το καλοκαίρι του 2021, αφού είχε μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ, ύστερα από εισήγηση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι διαπραγματεύσεις του ΠΑΟΚ με τη πλευρά του Ολιβέιρα διήρκεσαν αρκετά καιρό λόγω της οικονομικής διαφοράς που υπήρξε στις συζητήσεις τους. Τελικά το deal έγινε και ο 30χρονος, τότε, άσος υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων. Στη πρώτη του χρονιά στη Θεσσαλονίκη ο Ολιβέιρα στάθηκε πολύ άτυχος καθώς μόλις στο δεύτερο παιχνίδι με τη νέα του ομάδα, στον επαναληπτικό με τη Μποέμιαμς για τα προκριματικά του Conference Europa League, τραυματίστηκε σοβαρά και απουσίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επέστρεψε  όμως στο τέλος της χρονιάς και έκανε κάποιες συμμετοχές. Φέτος είναι ο βασικός επιθετικός της ομάδας και σε 31 συμμετοχές έχει σκοράρει 9 φορές. Ο Πορτογάλος διαθέτει στοιχεία που ανταποκρίνονται στα θέλω του προπονητή του. Είναι δυνατός, μάχεται με τους αντίπαλους αμυντικούς, κρατάει ωραία τη μπάλα, παίζει μακριά από τη περιοχή, κερδίζει φάουλ, είναι εργάτης μέσα στο γήπεδο. Παρ’ όλα αυτά είναι ευπαθής στους τραυματισμούς ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά στο τελείωμα των φάσεων. Το καλοκαίρι το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται και στο τέλος της χρονιάς θα κριθεί αν θα παραμείνει στην ομάδα

Μπράντον Τόμας Λιάμας (2022-…)

Ο βραχύσωμος επιθετικός από τη Μαγιόρκα ήρθε το περασμένο καλοκαίρι ως μια εναλλακτική λύση στην επίθεση του ΠΑΟΚ. Ο Τόμας είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν διαθέτει παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο καθώς το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του έπαιξε στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Ωστόσο με την εικόνα του και τη μαχητικότητα που βγάζει στο παιχνίδι του έχει εξελιχτεί σε μία από τις αποκαλύψεις της σαιζόν καθώς σε 29 εμφανίσεις έχει σκοράρει συνολικά 10 φορές. Στο συμβόλαιό του υπάρχει οψιόν ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είναι σε σκέψεις σχετικά με τον Ισπανό κι αν αξίζει να είναι στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Ο ίδιος όμως έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα, αν ανολογιστούμε πως αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την επίθεση της ομάδας.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, που έχουν περάσει από τη μεταγραφή του Πρίγιοβιτς στην Αλ-Ιτιχάντ, ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να βρει έναν επιθετικό ο οποίος θα μπει στα παπούτσια του Σέρβου επιθετικού. Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει δοκιμάσει ελπιδοφόρους επιθετικούς αλλά και πιο έμπειρες λύσεις, ενώ έχει ξοδέψει και αρκετά χρήματα για αυτό το λόγο. Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο επιθετικός ο οποίος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο σκοράρισμα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή που θα κάνει ο Ζοσέ Μπότο φέτος το καλοκαίρι για τον εκλεκτό της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όποιος παίχτης και αν έρθει, δεν πρέπει να διακοπεί η εξέλιξη του Στέφανου Τζίμα που αποτελεί το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι και ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια οικονομική υπέρβαση για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ τον δεινό σκόρερ που λείπει από το ρόστερ του τα τελευταία χρόνια.

Επιμέλεια : Ντίνος Μπέσσας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *