Type to search

champions league neymar Paris Saint Germain ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νεϊμάρ: Από την κορυφή στην αβεβαιότητα…ένα Παρίσι δρόμος!

Share

«Χαίρομαι για την Παρί που τραυματίστηκε ο Νεϊμάρ, δεν αντέχω να τον βλέπω». Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Κριστόφ Ντουγκαρί, παραμονές του «τελικού», που έχει να δώσει η γαλλική ομάδα στο Μόναχο με τη Μπάγερν, στη ρεβάνς της ήττας στο Παρίσι, στον πρώτο αγώνα της «φάσης των 16» του UEFA Champions League. Πολλοί, θα τις θεωρήσουν υπερβολικές, στα όρια της προσβολής και δεν μπορεί κανείς να τους αδικήσει, Ωστόσο, περιέχουν μια δόση αλήθειας, αν αναλογιστούμε την τροπή της καριέρας του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, ειδικότερα από το 2017 και έπειτα, όταν και έγινε η μεταγραφή του από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα χρόνια του στη Σάντος

Ο «Νέι», ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2009, ως παίκτης της Σάντος. Από την πρώτη κιόλας σεζόν, έκανε αίσθηση, με το απαράμιλλο ταλέντο του, αλλά και με το τεράστιο, για την ηλικία του, ποδοσφαιρικό θράσος που διέθετε. Οι αριθμοί του, ήταν μια συνεχής επιβεβαίωση όλων αυτών, μετρώντας 136 γκολ σε 225 εμφανίσεις στην τετραετή του παραμονή, στην ιστορική αυτή, ομάδα της Βραζιλίας. Κατάφερε να κατακτήσει τρεις φορές το Καμπεονάτο Παουλίστα καθώς και μια φορά το Κόπα Λιμπερταδόρες. Οι διακρίσεις του και σε ατομικό επίπεδο ήταν αρκετές, καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος λατινοαμερικάνος ποδοσφαιριστής το 2011 και το 2012, ενώ κέρδισε το βραβείο Puskas το 2011.

 

Η μεταγραφή στη «Μπάρτσα» και τα θρυλικά χρόνια του «MSN»

Όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ιούνιο του 2013, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα. Άλλωστε νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε δηλώσει, ότι όνειρο του είναι να αγωνιστεί για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ, όπως η Μπαρτσελόνα η Ρεάλ Μαδρίτης και η Τσέλσι. Η πρώτη του σεζόν με τους «μπλαουγκράνα», δεν ήταν ιδανική, με τους καταλανούς να μένουν χωρίς τίτλο και τον Νεϊμάρ να μην εντυπωσιάζει. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε άρδην την επόμενη χρονιά με τη μεταγραφή του Λουίς Σουάρες να δημιουργεί μια φονική τριάδα στην επιθετική γραμμή της Μπαρτσελόνα, το λεγόμενο «MSN». Το 2014-15, έμελλε να είναι η χρονιά της αγωνιστικής εκτόξευσης του «Νέι», με την ομάδα του να κατακτά το τρεμπλ και τη συμβολή του ίδιου να είναι τεράστια. Πέτυχε 22 γκολ σε 33 αγώνες στο πρωτάθλημα, μια τεράστια βελτίωση από τα μόλις εννέα της προηγούμενης σεζόν, ενώ παράλληλα ήταν ο πρώτος σκόρερ στο UEFA Champions League, μαζί με τους Μέσι και Ρονάλντο, με 10 γκολ, σκοράροντας και στην επικράτηση επί της Γιουβέντους με 3-1 στον τελικό.

Η συνύπαρξη των τριών αστέρων, συνέχισε και το 2015-16, να προκαλεί τρόμο με την κατάκτηση του νταμπλ αυτή τη φορά καθώς στο UEFA Champions League, η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στα προημιτελικά. Τα νούμερα του Βραζιλιάνου αστέρα, συνέχισαν να είναι εξαιρετικά και πλέον, θεωρούνταν από πολλούς, ένας από τους 3-4 κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη και ο διάδοχος των Μέσι-Ρονάλντο. Στο τελευταίο του έτος με τους «μπλαουγκράνα», φάνηκε να μη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη διετία, με τους αριθμούς του να θυμίζουν περισσότερο την πρώτη του χρονιά στη «Μπάρτσα» και τον ίδιο να έχει συχνές διενέξεις με τον Λουίς Σουάρες. Με εξαίρεση την καταπληκτική του παρουσία στην μυθική ανατροπή των καταλανών απέναντι στην Παρί, δεν είχε να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο και έδειχνε να έχει κλείσει τον κύκλο του με τους πρωταθλητές Ισπανίας.

 

Ο μετακίνηση ρεκόρ και οι αποτυχίες στο UCL

Το καλοκαίρι του 2017, η Παρί Σεν Ζερμέν τίναξε τη μπάνκα στον αέρα, δαπανώντας 222 εκ. ευρώ, αριθμός ρεκόρ μέχρι και σήμερα, για την απόκτηση του Νεϊμάρ. Ήταν μία κίνηση που στα χαρτιά, έμοιαζε ιδανική και για τους δύο. Η μεν Παρί αποκτούσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο και πρόσθετε ένα τεράστιο όπλο στη φαρέτρα της, στο δρόμο για την κατάκτηση του UEFA Champions League και ο δε Νεϊμάρ, θα είχε επιτέλους την ευκαιρία να είναι ο απόλυτος σταρ στην ομάδα του, χωρίς να ζει στη σκιά των Μέσι και Σουάρες. Ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι είναι έτοιμος, στα 25 του πλέον, να γίνει ο καλύτερος και να εκθρονίσει τους επί μια δεκαετία κορυφαίους, Μέσι και Ρονάλντο.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι από εκεί και έπειτα ο παίκτης της Παρί, δεν έχει καταφέρει ούτε στο ελάχιστο να πετύχει τους στόχους του. Καταρχάς, παρόλο που επρόκειτο για μια πρόκληση για τον ίδιο, η κατάκτηση του UCL με μία διαφορετική ομάδα ως το πρώτο βιολί πλέον, είναι γεγονός ότι το επίπεδο του Γαλλικού πρωταθλήματος δεν συγκρίνεται με εκείνο του Ισπανικού. Παρόλα αυτά, κανείς δεν θα αναφερόταν σε αυτό, αν η ομάδα του Παρισιού, έφθανε στην κορυφή της Ευρώπης.

Φυσικά, στη Γαλλική πρωτεύουσα, είχε και και συμπαραστάτη, τον ανερχόμενο σταρ, Κiλιάν Εμπαπέ. Οι αποτυχίες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση όμως, διαδέχονταν η μία την άλλη. Το 2018, ήρθε ο αποκλεισμός από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους 16, με τον Νεϊμάρ να μην αγωνίζεται στη ρεβάνς του Παρισιού, λόγω τραυματισμού. Την επόμενη σεζόν, ήρθε το κάζο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την ήττα με 3-1 στο «Παρκ Ντε Πρενς», μετά το 2-0 στην Αγγλία. Ξανά απών ο Βραζιλιάνος. Τα πρώτα σύννεφα γύρω από το πρόσωπο του, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται, με τον ίδιο μάλιστα να προκαλεί αρκετά μέσω social media και να ξεκινάει μια συζήτηση για το αν ενδιαφέρεται περισσότερο για την ομάδα και τους στόχους της ή αν καίγεται να παρευρεθεί στα γενέθλια της αδερφής του, τα οποία συνέπιπταν με τις ρεβάνς της «φάσης των 16». Ο κατήφορος στην καριέρα του, είχε ξεκινήσει και σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι, κατά γενική ομολογία, ο Εμπαπέ έκανε σαφώς καλύτερες εμφανίσεις και ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας, η κατάσταση έδειχνε ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο.

Τη χρονιά του κορωνοϊού, ευννούμενη από τις βατές κληρώσεις, η Παρί έφτασε μέχρι και τον τελικό, όπου όμως, ήταν κατώτερη των περιστάσεων και μοιραία ηττήθηκε με 1-0 από τη Μπάγερν Μονάχου, με τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή της, για μια ακόμα φορά να λάμπει δια της απουσίας του, σε ένα ακόμη κρίσιμο ματς.Το 2020-21, οι Γάλλοι πήραν την εκδίκηση τους από τους Γερμανούς, όμως παραδόθηκαν στην ανωτερότητα της Μάντσεστερ Σίτι στα ημιτελικά με τον «Νέι», να κινείται για μια ακόμη φορά σε ρηχά νερά. Την εν λόγω χρονιά, έχασαν και το πρωτάθλημα από τη Λιλ του Κριστόφ Γκαλτιέ, σε μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πέρσι, παρά την προθήκη του Λιονέλ Μέσι στο δυναμικό τους, υπέστησαν μία νέα τραγωδία, με το 1-0 του Παρισίου και το 0-1 του ημιχρόνου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», να μην στέκονται ικανά να τους δώσουν την πρόκριση, με τους Μαδριλένους να επικρατούν τελικά με 3-1. Ο Νεϊμάρ, αποδοκιμάστηκε έντονα στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της Παρί, με τους οπαδούς της ομάδα να είναι έξαλλοι με μία ακόμα απογοητευτική εμφάνιση του Βραζιλιάνου σε κομβικό παιχνίδι.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η ομάδα του Κριστόφ Γκαλτιέ, ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από τους Βαυαρούς στο «Παρκ Ντε Πρενς» με 1-0 και το θέμα μετά τη λήξη της αναμέτρησης ήταν…τα νυχτοπερπατήματα του συνήθη υπόπτου πλέον, ο οποίος συμμετείχε σε τουρνουά πόκερ αντί να ξεκουραστεί ενόψει συνέχειας. Μία κίνηση που εξόργισε τον Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος πέταξε τα «καρφιά» του, προς τον συμπαίκτη του σε δηλώσεις του.

Σήμερα, ο Βραζιλιάνος θα απουσιάσει ξανά από τη ρεβάνς και μάλιστα θα χάσει και το υπόλοιπο της σεζόν. Οι μέρες του στο Παρίσι πιθανόν και να είναι μετρημένες, με τον σύλλογο να επιθυμεί την αποδέσμευση πλέον καθώς, πέρα από την αγωνιστική του πτώση, υπάρχουν και ένα σωρό πειθαρχικά παραπτώματα, στα οποία εχει υποπέσει. Άλλωστε, πλέον έχει στην πλάτη του, ένα βαρύ ιατρικό ιστορικό και προ ενός μηνός έκλεισε και τα 31 του χρόνια.

Ίσως τελικά, με την απόφαση του να συνεχίσει την καριέρα του στην Παρί, «πυροβόλησε τα πόδια του» και έβαλε τέλος σε κάθε προοπτική που είχε να γίνει ο κορυφαίος. Το ταλέντο πολλές φορές, δεν αρκεί για να φτάσει και να παραμείνει κανείς στην κορυφή. Χρειάζεται προπόνηση, αφοσίωση και φυσικά πάθος για το άθλημα, χαρακτηριστικά που άλλοι ποδοσφαιριστές διέθεταν, την ώρα που ο Νεϊμάρ ήταν απασχολημένος με τις…νυχτερινές του εξόδους και τις μάχες του στην πράσινη τσόχα…

 

Επιμέλεια: Ιάσονας Τσίλης

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *