Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΤΣΕΛΣΙ

Τσέλσι : Παρά τα εκατομμύρια που ξόδεψε, τα προβλήματα της δεν << λένε >> να φύγουν.

Share

Όσα λεφτά και αν έχει ξοδέψει, όσους παίκτες και αν έχει πάρει, τα αποτελέσματα της Τσέλσι παραμένουν τα ίδια. Φαίνεται να είναι εκτός διεκδίκησης τροπαίου και αρκετά μακριά από την αναγκαία 4αδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Παρά την τεράστια επένδυση που έκανε ο Τεντ Μπόελι, η ομάδα φαίνεται να μην μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν.

Η Τσέλσι βρίσκεται στη 10η θέση της Πρέμιερ Λιγκ και ηττήθηκε το Σάββατο ( 18/2 ) από την ουραγό της βαθμολογίας Σαουθάμπτον με 1-0 μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη γκρίνια προς το πρόσωπο του προπονητή της Γκρέιαμ Πότερ μετά τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα. Βρίσκεται 10 βαθμούς μακριά από την πολυπόθητη 4η θέση που οδηγεί στο Champions League της επόμενης σεζόν και έχει την ανάγκη να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 επί της Ντόρτμουντ για να συνεχίσει στη φετινή έκδοση του.

Από την στιγμή που ανέλαβε τον σύλλογο ο Τεντ Μπόελι, από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι έχει ξοδέψει περίπου 650 εκατ. ευρώ, σε μεταγραφές, αποζημιώσεις και σε προπονητικά επιτελεία. Μέσα σε δύο μεταγραφικές περιόδους έφερε στην ομάδα 16 νέους παίκτες, σε μια απόπειρα να ανανεώσει το ρόστερ και να του προσθέσει βάθος και ποιότητα. Και πέρα των πολλών χρημάτων που ξόδεψε, η πλειοψηφία αυτών θεωρείται να είναι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές.

Και όμως, τα αποτελέσματα και τα προβλήματα για την Τσέλσι παραμένουν τα ίδια. Δυσκολεύεται να δημιουργήσει και να μετουσιώσει τις ευκαιρίες της, παρά τα υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας. Είναι 3η στην κατηγορία σε αυτό, με 59,3% μέσο όρο στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ, πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ, αλλά βρίσκεται στην 10η θέση όσον αφορά την δημιουργία μεγάλων ευκαιριών, έχοντας δημιουργήσει μία λιγότερη από την προτελευταία της βαθμολογίας Λιντς!

Ενδεικτικό, ότι η Τσέλσι διαθέτει την 13η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα. Διατηρεί με άνεση την μπάλα αλλά η κατοχή αυτής είναι σε σημεία του γηπέδου που δεν αποτελεί κίνδυνο για την αντίπαλη ομάδα. Κάπως έτσι δεν απειλείται κιόλας, και έχει την 2η καλύτερη άμυνα φέτος με μόλις 23 γκολ παθητικό, όσα έχει δεχθεί και η πρωτοπόρος Άρσεναλ. Οι αδυναμίες της στην επίθεση κυρίως ευθύνονται στην έλλειψη ενός σέντερ φορ, ενός παίκτη που θα έχει την ικανότητα να << πατάει >> περιοχή και να στέλνει συστηματικά τη μπάλα στα δίχτυα.

Και αυτό είναι κάτι που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους << μπλε >>. Μεταγραφές όπως αυτές του Ρομέλου Λουκάκου, του Τίμο Βέρνερ αλλά και τώρα του Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα ο πρώτος να σταλθεί δανεικός πίσω στην Ίντερ, ο δεύτερος να πουληθεί στην Λειψία απ’ όπου και τον αγόρασαν και ο τρίτος να μείνει εκτός αποστολής για τα παιχνίδια του Champions League από τον Γκρέιαμ Πότερ. Ο Κάι Χάβερτζ, που χρησιμοποιείται συνήθως στη κορυφή της επίθεσης, δεν είναι καθαρόαιμος σέντερ φορ και στη Λεβερκούζεν όπου ξεχώρισε, αγωνιζόταν σαν δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Κέβιν Φόλαντ.

Αυτά τα προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι ήταν δεδομένα και στο τελευταίο καιρό του Τόμας Τούχελ στην άκρη του πάγκου. Υπήρχε μια γενική δυσαρέσκεια ότι η ομάδα δεν απέδιδε στον αγωνιστικό χώρο και στα τελευταία του 10 ματς πέρυσι στη σεζόν πήρε μόλις 4 νίκες. Το αργό ξεκίνημα στην φετινή, μετά την μεγάλη επένδυση του Μπόελι, και η ήττα στο Ζάγκρεμπ από την Ντιναμό έφεραν την απόλυση του. Και μαζί με αυτήν και μια τεράστια οικονομική αποζημίωση των 15 εκατ. ευρώ για εκείνον και το προπονητικό του επιτελείο.

Η Τσέλσι έδωσε άλλα 22 εκατ. ευρώ στην Μπράιτον για να << σπάσει >> το συμβόλαιο του Πότερ και να τον φέρει μαζί με τους βοηθούς του στο Λονδίνο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για μεταγραφή προπονητή. Με εκείνον στα ηνία θα έρθουν τρεις σερί νίκες στην Πρέμιερ Λιγκ στο ξεκίνημα του, όμως η συνέχεια δεν θα είναι ανάλογη. Στα επόμενα 14 του ματς στην Αγγλία θα έρθουν μόλις δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και έξι ήττες, με πιο πρόσφατη αυτή από τη Σαουθάμπτον, από την οποία ηττήθηκε εντός και εκτός έδρας στην ίδια αγωνιστική περίοδο για πρώτη φορά μετά το 1988. Μάλιστα, το 33% των βαθμών της ουραγού της Πρέμιερ Λιγκ φέτος, έχουν έρθει απέναντι στην Τσέλσι ( 6 από τους 18 )!

Το ποσοστό νικών του σαν προπονητής της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις μόλις στο 38%, το χειρότερο μετά από τα πρώτα 24 ματς στον πάγκο των << μπλε >> τα τελευταία 30 χρόνια. Ποσοστό που έπεσε στο 36% μετά και την ήττα από τη Σαουθάμπτον. Παράλληλα μέσα στο 2023, και μετά και τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, η Τσέλσι έχει μόλις μία νίκη στα 10 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Τα προβλήματα τραυματισμών που υπάρχουν διαρκώς φυσικά δεν βοηθούν την κατάσταση, αλλά το ρόστερ της είναι υπερπλήρες για να καλύψει οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί.

Με τόσες νέες προσθήκες, ούτε ο ίδιος ο Πότερ δεν φαίνεται να γνωρίζει ποια είναι η καλύτερη του ενδεκάδα. Στις 17 του αναμετρήσεις ως προπονητής της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ έχει πραγματοποιήσει 67 αλλαγές στο βασικό του σχήμα, σχεδόν 4 ανά αγώνα! Μπορεί να είναι όλοι ταλαντούχοι παίκτες αλλά χρειάζονται χρόνο για να << δέσουν >> και να αγωνίζονται σαν μία ομάδα, δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας τους. Ο μέσος όρος ηλικίας της βασικής ενδεκάδας στο ματς με τη Σαουθάμπτον ήταν στα 25.6 έτη, 3ος μικρότερος στην περασμένη αγωνιστική, με τους << άγιους >> και τη Λιντς να έχουν τον μικρότερο ( 25.2 έτη ).

Θα χρειαστεί χρόνο για να καταφέρει ο Πότερ να βρει την καλύτερη του ενδεκάδα και να καταφέρει να τους μάθει να αγωνίζονται με τον τρόπο που εκείνος θέλει. Το 5ετές συμβόλαιο που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο δεσμεύει τον Μπόελι στο να τον διατηρήσει στην άκρη του πάγκου, καθώς η αποζημίωση για να τον διώξει θα κοστίσει στην Τσέλσι μια… περιουσία. Αναμφίβολα πάντως, τα έως τώρα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *