Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πρεμιέρ Λίγκ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Share

Η Μάντσεστερ Σίτι (Manchester City) είναι επαγγελματική ομαδα ποδοσφαίρου που εδρεύει στο Μάντσεστερ. Αγωνίζεται στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1880 με το όνομα St. Mark’s , μετονομάστηκε σε Ardwick Association Football Club το 1887 και απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1894. Η ομάδα αγωνίζεται στο City of Manchester Stadium από το 2003, τελευταία γνωστό ως Etihad Stadium μετά από σημαντική εμπορική συμφωνία που υπέγραψε ο σύλλογος, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του στο Main Road.

Η πιο επιτυχημένη περίοδος της ομάδας (προ σημερινής ιδιοκτησίας) ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές αυτής του 1970, όταν κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθληματος, το Κύπελλο Αγγλίας, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων υπό τις οδηγίες των Τζόου Μέρσερ και Μάλκομ Άλισον και με παίκτες όπως οι Κόλιν Μπελ, Μάικ Σάμερμπι και Φράνσις Λι.

Μετά την ήττα της στον τελικό του Κυπέλλου το 1981, άρχισε μια περίοδος κατάρρευσης της ομάδας που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου το 1998. Έκτοτε η ομάδα απέκτησε και πάλι την χαμένη της αίγλη, αγωνιζόμενη στην κατηγορία όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, την Πρέμιερ Λιγκ.

“ΑΡΑΒΙΚΗ” ΕΞΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Το 2008, η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε στα χέρια της City Football Group, ιδιοκτησίας του Σεϊχη Μανσούρ, σε ένα από τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μετά την “περίοδο χάριτος” του νέου καθεστώτος, οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται σε γρήγορη διαδοχή. Η πρώτη από αυτές δεν ήταν κάποιος τίτλος, αλλά η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ 2011-12 μέσω της κατάληψης της τρίτης θέσης στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η αμέσως επόμενη σεζόν θα μείνει για πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία των “Πολιτών”. Όχι μόνο για την κατάκτηση του πρώτου τους πρωταθλήματος μετά από 44 χρόνια, όχι μόνο γιατί ήταν η σεζόν όπου άνοιξε ο ασκός του αιόλου για τους τίτλους των επόμενων ετών, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε αυτός ο τίτλος. Στις 13 Μαϊου 2012, η Σίτι φιλοξενεί την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, και θέλει μόνο νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια, δεδομένης της νίκης της τοπικής αντιπάλου Γιουνάιτεντ στο “Stadium of Light” της Σάντερλαντ.

Το παιχνίδι στο Etihad έχει μπει στις καθυστερήσεις, και οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι χάνουν με 1-2! Στο 92’ ο Έντιν Τζέκο ισοφαρίζει, και δύο λεπτά μετά γίνεται η φάση πού θα μνημονεύεται για πάντα.

Ο Σέρχιο Αγκουέρο υποδέχεται τη μπάλα στο όριο της μεγάλης περιοχής, φτάνει κοντά στο όριο της μικρής, εκτελεί τον Κέννυ, και δίνει το πρωτάθλημα στους μπλε του Μάντσεστερ! Εξίσου μυθική με το γκολ του Αργεντινού, ήταν η περιγραφή του Άγγλου σπίκερ Μάρτιν Τάιλερ, του οποίου η αναφώνηση “Αγκουέροοοοοοοοοο” έχει χαραχτεί έντονα στις μνήμες των ποδοσφαιρόφιλων!

O Σέρχιο Αγκουέρο κάνει το 3-2 εις βάρος της QPR και δίνει το πρωτάθλημα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Έκτοτε, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η πορεία της Σίτι ήταν σταθερά ανοδική. Το μυθικό απόγευμα του Μαϊου του 2012 ακολουθήθηκε από τις κατακτήσεις 5 ακόμα πρωταθλημάτων (2014, 2018,2019,2021,2022), ενός Κυπέλλου Αγγλίας (2019) και 6 League Cup (2014, 2016, 2018,2019,2020,2021).

Η Μάντσεστερ Σίτι συμμετέχει συνεχόμενα στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη σεζόν 2011-12 μέχρι σήμερα, με το κορυφαίο της επίτευγμα να αποτελεί η συμμετοχή στον τελικό του 2021, όπου ηττήθηκε με 1-0 από την Τσέλσι.

Προπονητής της ομάδας από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ανδρέας Αλιμπέρτης

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *