Type to search

La Liga ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ράγιο Βαγιεκάνο:Η ομάδα σύμβολο της εργατικής τάξης

Share

Η Ράγιο Βαγιεκάνο, είναι μια ποδοσφαρική ομάδα, που εδρεύει στη συνοικία Βαγιέκας της Μαδρίτης.Ιδρύθηκε, στις 29 Μαΐου του 1924 και έδρα της είναι το γήπεδο Κάμπο ντε Φούτμπολ ντε Βαγιέκας.Μετράει 20 παρουσίες στο πρωτάθλημα της Λα Λίγκα.Μεγαλύτερή της επιτυχία, η παρουσία στους 8 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 2000-2001, όπου και αποκλείστηκε από την επίσης Ισπανική Ντεπορτίβο Αλαβές.Είναι γνώστη για την αντιφασιστική και κοινωνικοπολιτική δράση των οπαδών της.

Τα πρώτα χρόνια

Με την ίδρυση της, το 1924  οι “Ροχομπλάνκος”, έψαχναν τα πατήματά τους στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της.Πρώτη επιτυχία η άνοδος της ομάδας στην τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας το 1949.Από εκεί και μετά, ο σύλλογος άρχισε να λειτουργεί σε πιο επαγγελματικά πλαίσια και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία (Σεγούντα Ντιβισιόν).Τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν δύσκολα καθώς την βρήκαν να ανεβοκατεβαίνει ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία του Ισπανικού Ποδοσφαίρου.

Η καθιέρωση και η πρώτη συμμετοχή στη Λα Λίγκα

Από την χρονιά 1965-1966 και για 12 συνεχόμενα χρόνια, η Ράγιο σταθεροποιήθηκε στη Σεγούντα Ντιβισιόν.Η ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια έμοιαζε να βελτιώνεται συνεχώς.Αυτό, φαινόταν και στα αποτελέσματα καθώς τερμάτιζε σε υψηλές θέσεις στο τέλος του πρωταθλήματος.Το 1968, έφτασε μια ανάσα από το να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Λα Λίγκα, καθώς στο τέλος του πρωταθλήματος ήταν τέταρτη, χάνοντας την άνοδο από την τρίτη Θέλτα με επεισοδιακό τρόπο.

Η δικαίωση, για την ομάδα από το Βαγιέκας ήρθε τελικά το 1977.Σε μια χρονιά θρίλερ, κατάφερε να τερματίσει τρίτη μόλις ένα πόντο πάνω από τη Ρεάλ Χαέν και να εξασφαλίσει την άνοδό της για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια.Η συνοικία Βαγιέκας, ¨κάηκε¨ από τα πανηγύρια των Μπουκανέρος των φανατικών οπαδών της Ράγιο.

Ράγιο Βαγιεκάνο 1977

Από το 1980 μέχρι σήμερα

Πολλά σκαμπανεβάσματα ,για την ομάδα από την Μαδρίτη, με εναλλαγές από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία.Μεγαλύτερή της επιτυχία, μέσα σε όλα αυτά χρόνια η συμμετοχή στους προημιτελικούς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2001.Πέρασε, από τους πρώτους 3 γύρους της διοργάνωσης με μεγάλη ευκολία νικώντας Ιάσιο,Μόλντε και Βίμποργκ αντίστοιχα.Στον τέταρτο και τον πέμπτο γύρο, πέρασε δύο δύσκολα ¨εμπόδια¨ τη Λοκομοτίβ Μόσχας και την Γαλλική Μπορντό.Φτάνοντας, στους 8 βρέθηκε αντιμέτωπη με την επίσης Ισπανική Αλαβές.Παρά, την νίκη στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της με 2-1,η ήττα με 3-0 στο γήπεδο της αντιπάλου της έσβησαν το όνειρο συμμετοχής στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης και γιατί όχι στον τελικό.

2000-2001

Όπως στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μόνο επιτυχίες.Το 2005, η Ράγιο Βαγιεκάνο τερματίζει στην 21η θέση της Σεγούντα Ντιβισιόν και υποβιβάζεται στην 3η εθνική μετά από πολλά χρόνια.Της πήρε, 4 ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει στη δεύτερη εθνική και μετά να ξαναβαδίσει προς τον δρόμο των επιτυχιών.Σήμερα αγωνίζεται στην Λα Λίγκα και ατενίζει το μέλλον με πολλές φιλοδοξίες.

Οι σημαντικότεροι παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της

Από την ίδρυση της,μέχρι σήμερα πολλοί ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Βαγιεκάνο.Κάποιοι από αυτούς ξεχώρισαν λίγο παραπάνω.Το μεγαλύτερο όνομα που αγωνίστηκε στους “Ροχομπλάνκος” είναι ο Μεξικανός Ούγκο Σάντσες.Ένας παίκτης, που διέπρεψε στα Ισπανικά γήπεδα για πολλά χρόνια με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.Άλλοι μεγάλοι αστέρες που πέρασαν από το Βαγιέκας είναι οι Ντιέγκο Κόστα,Ραούλ Ταμούδο,Μίτσου,Φαλκάο και Αλβάρο Νεγρέδρο.Επίσης για τη Ράγιο έπαιξαν και οι ¨δικοί¨ μας Ραούλ Μπράβο και Νέρι Καστίγιο.

Oύγκο Σάντσες

Βαγιέκας μια περιοχή σύμβολο της αντίστασης

Το Βαγίεκας ήταν ένα ανεξάρτητο χωριό μέχρι τη δεκαετία του ’50 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να ενώσει την περιοχή με τη Μαδρίτη. Μέχρι τότε, το χωριό φιλοξενούσε ανθρώπους της εργατικής τάξης από όλες τις περιοχές της Ισπανίας που δραπέτευαν από τη φτώχεια των τόπων τους με την ελπίδα ότι θα βρουν μια δουλειά στην πρωτεύουσα της χώρας. Από την περίοδο του δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία, το Βαγιέκας χαρακτηρίστηκε ως η “γειτονιά της αντίστασης”, διεξάγοντας κοινωνικούς αγώνες με όσα μέσα διέθετε για να πολεμήσει το φασισμό.

Βαγιέκας

Κατά τη δεκαετία του 80′, η υποβάθμιση και τα ναρκωτικά χτύπησαν την περιοχή, αλλά από τη δεκαετία του 90′ τα πράγματα βελτιώθηκαν. Πλέον, η περιοχή φιλοξενεί περίπου 240.000 κατοίκους, αλλά διατηρεί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι ένα χωριό που είναι περήφανο για τις καταβολές του από την εργατική τάξη και την ανεξαρτησία τους από τη Μαδρίτη. Οι κάτοικοί του δεν αποκαλούνται “Μαδριλένιος”αλλά “Βαγιεκάνιος” και η ομάδα τους είναι η Ράγιο Βαγιεκάνο και την αποκαλούν  την υπερηφάνεια της εργατικής τάξης.

Μπουκανέρος: οι αντιφασίστες οπαδοί της

Οι οπαδοί της ομάδας, οι μπουκανέρος, δίνουν παλμό σε μια κερκίδα που διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες στην Ισπανία. Συγκροτήθηκαν το 1992 και το όνομά τους στα ισπανικά σημαίνει “πειρατές”. Είναι γνωστοί για την αντιφασιστική τους δράση,καλλιεργώντας μάλιστα μεγάλες κόντρες με αντίστοιχα γκρουπ οπαδών στα οποία κυριαρχούν ακροδεξιά στοιχεία.

Οι Μπουκανέρος πάντα έχουν τον δικό τους τρόπο να συνδυάζουν την οπαδική κουλτούρα τους με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και με πάντα πρωτότυπο τρόπο να περνούν τα μηνύματά τους.

Όταν κάτι συμβαίνει στην κοινωνία,όταν κάτι απασχολεί τον κόσμο μακριά από τις κερκίδες ,στο χώρο εργασίας του,στο σπίτι του,σε πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον του, τίποτα δεν μένει ανεπηρέαστο.Η ομάδα, τα γκολ,τα παιχνίδια και οι πανηγυρισμοί δεν είναι τα ίδια.Έτσι οι οπαδοί της Ράγιο υποστηρίζουν πάντα τις θέσεις τους αναφορικά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα,δείχνοντας ευαισθησία απέναντι στους κατατρεγμένους και τους αδύναμους.Συμμετέχουν ενεργά σε αντικυβερνητικούς εργατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες,ενώ πολλές φορές έχουν φωνάξει στην κερκίδα τους συνθήματα εναντίον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Η υπόθεση Ζοζούλια

Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το 2017, η διοίκηση της ομάδας θέλει να εντάξει στο δυναμικό της, τον Ουκρανό ποδοσφαιριστή Ρομάν Ζοζούλια με τη μορφή δανεισμού από την Ρεάλ Μπέτις.

Ο Ζοζούλια μπήκε κατευθείαν στη «μαύρη λίστα» των οπαδών της Ράγιο, με την κατηγορία πως έχει σχέσεις με παραστρατιωτικά,ακροδεξιά και νεοναζιστικά γκρουπ  στην πατρίδα του την Ουκρανία.

Παρόλο τις εξηγήσεις του ίδιου, μέσα από την γραπτή επιστολή του προς τους μπουκανέρος η διοίκηση της ομάδας ακύρωσε την μετεγγραφή του μετά τις σφοδρές διαμαρτυρίες των οπαδών που έφτασαν μέχρι και στο να κρεμάσουν πανό στο προπονητικό κέντρο της ομάδας που ανέφερε «το Βαγιέκας δεν είναι μέρος για ρατσιστές».

Ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει Μαδρίτη του έρχεται στο μυαλό η Ρεάλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά σε μια γωνία αυτής της μεγαλούπολης υπάρχει και η Ράγιο Βαγιεκάνο που πρεσβεύει ιδανικά και αξίες που κάνουν τους οπαδούς της να είναι περήφανοι για αυτά.

ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *