Type to search

ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- ιστορία!

Share

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Βελγίου εκπροσωπεί το Βέλγιο στις διεθνείς διοργανώσεις του αθλήματος και διευθύνεται από τη Βασιλική Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (URBSFA / KBVB) που είναι η διοικούσα αρχή για το ποδόσφαιρο στο Βέλγιο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Βέλγιο είναι η αρχαιότερη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ήπειρο της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της εθνικής Βελγίου είναι οι έξι συνεχόμενες προκρίσεις σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1982 έως το 2002.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Είναι από τις χώρες που δίνουν συχνά το παρών σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συνολικά έχει συμμετάσχει στις 11 από τις 19 διοργανώσεις που έχουν γίνει. Το 1930, το 1934 και το 1938, στις τρεις πρώτες διοργανώσεις, αν και συμμετείχε, αποκλείστηκε σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα μόνο με ήττες. Την πρώτη της ισοπαλία την έφερε στην επόμενη συμμετοχή της, το 1954, που δεν ήταν, όμως, ικανή να της δώσει την πρόκριση. Το 1970 κατάφερε και πήρε την πρώτη της νίκη, αλλά δεν αρκούσε, αφού στα άλλα δύο ματς ηττήθηκε, μένοντας εκτός της φάσης των νοκ-άουτ αγώνων. Από το 1982 έως και το 2002 σημείωσε ένα εξαιρετικό επίτευγμα με τη συμμετοχή της σε έξι συνεχόμενες τελικές φάσεις (1982, 1986, 1990, 1994, 1998 και 2002). Από αυτές, στην πρώτη χρονιά έφτασε μέχρι τον δεύτερο γύρο, τη δεύτερη κατόρθωσε να φτάσει έως τον μικρό τελικό και να ηττηθεί καταλαμβάνοντας την 4η θέση (το 1986), στη συνέχεια έφτασε δύο συνεχόμενες φορές ως τη φάση των 16, το 1998 αποκλείστηκε νωρίς από τη φάση των ομίλων, ενώ το 2002 έφτασε και πάλι έως τους 16 του θεσμού. Το 2006 και το 2010 δεν κατόρθωσε να προκριθεί στην τελική φάση. Το 2012 ο Μάρκ Βίλμοτς ανέλαβε την ομάδα, μετά τη λήξη της συνεργασίας με τον Λίκενς. Οι εμφανίσεις του Βελγίου βελτιώθηκαν και κατάφερε να περάσει αήττητο στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2014. Εκεί πέρασε στους προημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από την Αργεντινή. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση νικώντας την Αγγλία στον μικρό τελικό 2–0 με σκόρερ τους Μενιέ και Αζάρ.

EURO

Παρόλο που σε Παγκόσμια Κύπελλα τα πηγαίνει καλά, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δυσκολεύει το Βέλγιο. Εκεί έχει μόνο 5 παρουσίες σε τελικές φάσεις. Το 1972 που διοργάνωσε τον θεσμό, στην πρώτη της συμμετοχή, κατάφερε να φτάσει έως τον μικρό τελικό και να κατακτήσει την 3η θέση. Στη δεύτερη συμμετοχή του, το 1980, ήταν φιναλίστ. Στον μεγάλο τελικό ηττήθηκε από τη Δυτική Γερμανία με 2–1. Μετέπειτα, ακολούθησαν δύο ακόμα συμμετοχές, το 1984 και το 2000, με αποκλεισμό στη φάση των ομίλων και στις δύο περιπτώσεις. Το 2016 προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 1η θέση στην κατάταξη της ΦΙΦΑ το Νοέμβριο του 2015. Στο EURO 2016 τερμάτισε 7η, χάνοντας στα προημιτελικά της διοργάνωσης από την Ουαλία με 3-1.

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την εθνική ομάδα του Βελγίου είναι ο Ρομέλου Λουκάκου με 68 γκολ.

Ο πρώτος ever σκόρερ της εθνικής Βελγίου, Ρομέλου Λουκάκου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τη μεγαλύτερη διάκρισή της την έχει πετύχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει το Χρυσό μετάλλιο, το 1920, όταν και διοργάνωσε τους Αγώνες. Πριν από αυτό το επίτευγμα είχε συμμετοχή στους Αγώνες του Παρισιού το 1900, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της τρίτης θέσης. Το 1924 στο Παρίσι είχε ξανά μια ανεπιτυχή συμμετοχή και πήρε μέρος χωρίς επιτυχία και στους Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Η πιο πρόσφατη συμμετοχή του Βελγίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το 2008, στο Πεκίνο, όπου έμεινε στην τέταρτη θέση, και άρα και εκτός μεταλλίων.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το μπάσκετ διοικείται από τη Βασιλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Βελγίου.

Το τελευταίο τους τουρνουά ήταν το Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Σλοβενία, όπου κέρδισαν τρεις αγώνες. Το καλύτερο αποτέλεσμα της εθνικής ομάδας του Βελγίου ήταν η 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 1947. Η Basketball League Belgium είναι η κορυφαία εθνική κατηγορία και παίζεται μεταξύ 8 ομάδων, με τις σημερινές μεγάλες ομάδες να είναι η BC Oostende (12 τίτλοι πρωταθλητών Βελγίου και 11 Κύπελλα Βελγίου), Antwerp Giants (9 εθνικοί τίτλοι[8] και 5 Κύπελλα Βελγίου[9]), Spirou Basket Charleroi (8 εθνικοί τίτλοι και 5 Κύπελλα Βελγίου), Liège Basket (3 εθνικοί τίτλοι και 4 Κύπελλα Βελγίου), Mons-Hainaut (1 Κύπελλο Βελγίου) και Verviers-Pepinster. Οι σύλλογοι Racing Mechelen (15 εθνικοί τίτλοι και 9 Κύπελλα Βελγίου μεταξύ 1964 και 1994), Royal IV Brussels (7 εθνικοί τίτλοι και 5 Κύπελλα Βελγίου μεταξύ 1939 και 1973) και Semailles (6 εθνικοί τίτλοι και 4 Κύπελλα Βελγίου μεταξύ 1946 και 195) ήταν επιτυχείς αλλά τώρα δεν λειτουργούν. Το Βέλγιο έχει διοργανώσει το EuroBasket 1977. Οι μεγαλύτεροι χώροι για μπάσκετ στο Βέλγιο είναι το Spiroudome στο Charleroi (7.560 θέσεις), το Country Hall Ethias Liège στη Λιέγη (5.600), το Lotto Arena στην Αμβέρσα (5.218) και το Sea’Arena στο Osten (5.000).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Η ποδηλασία είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στο Βέλγιο. Διοικείται από το Royal Belgian Cycling League, το οποίο χωρίζεται μεταξύ του ολλανδόφωνου WBV και του γαλλόφωνου FCWB. Πολλοί Βέλγοι ποδηλάτες έχουν σημειώσει επιτυχία, και μερικοί από τους σπουδαιότερους αγώνες ποδηλασίας λαμβάνουν χώρα στο Βέλγιο, ειδικά σε αγώνες ποδηλάτων δρόμου, αν και άλλοι κλάδοι αγώνων ποδηλάτου όπως ο ορεινός αγώνας ποδηλασίας ή η ποδηλασία πίστας μετρούν επίσης αρκετούς Βέλγους πρωταθλητές και αγώνες. Ο καλύτερος Βέλγος ποδηλάτης όλων των εποχών, ο Eddy Merckx, με το παρατσούκλι “ο Κανίβαλος”, έχει κερδίσει το Tour de France και το Giro d’Italia 5 φορές το καθένα, κέρδισε το Vuelta a España μία φορά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου UCI 3 φορές, είχε πολλούς αγώνες κλασικού ποδηλάτου κερδίζει και έκανε ρεκόρ ώρας, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων. Το Βέλγιο υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην ποδηλασία δρόμου από την αρχή του αθλήματος, με έναν από τους παλαιότερους αγώνες που διεξήχθησαν στο Βέλγιο, τη Λιέγη-Bastogne-Λιέγη, ο οποίος διεξήχθη για πρώτη φορά το 1892.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Βέλγιο έχει κερδίσει τέσσερα χρυσά μετάλλια για την ποδηλασία δρόμου, με δύο νίκες για την βελγική ομάδα ανδρών στην ομαδική χρονομέτρηση (στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1948 και 1952) και δύο για τους André Noyelle και Greg Van Avermaet για τον ατομικό αγώνα. . Το Βέλγιο είχε τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25) με 3 νίκες από τους Rik Van Steenbergen και Eddy Merckx και 2 από τους Georges Ronsse, Briek Schotte, Rik Van Looy και Freddy Maertens. Οι Βέλγοι ποδηλάτες έχουν επίσης πολύ καλή απόδοση στα 3 grand tour. Δέκα ποδηλάτες έχουν κερδίσει τον Γύρο της Γαλλίας συνολικά 18 φορές, καθιστώντας το Βέλγιο τη χώρα με τις περισσότερες νίκες στον Γύρο της Γαλλίας πίσω από τη Γαλλία. Εκτός από τον Eddy Merckx, ο Philippe Thys κέρδισε την πιο διάσημη περιοδεία 3 φορές ενώ οι Firmin Lambot και Sylvère Maes κέρδισαν δύο φορές. Ωστόσο, ο τελευταίος Βέλγος νικητής στο Tour de France ήταν ο Lucien Van Impe το 1976. Στο Giro d’Italia, το Βέλγιο είχε 7 νίκες, όντας η δεύτερη πιο επιτυχημένη χώρα από άποψη νικών μετά την Ιταλία. Ο Michel Pollentier και ο Johan De Muynck (ο πιο πρόσφατος Βέλγος που κέρδισε το Giro το 1978) είναι με τον Eddy Merckx τους 3 Βέλγους νικητές αυτής της περιοδείας. Το Βέλγιο είχε επίσης 7 νίκες στο Vuelta a España, με 2 νίκες από τον Gustaaf Deloor, τον πρώτο νικητή του αγώνα το 1935 και το 1936. Ο τελευταίος Βέλγος νικητής του ισπανικού γύρου ήταν ο Freddy Maertens το 1977.

ΤΕΝΙΣ

Το τένις στο Βέλγιο διοικείται από τη Βασιλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης του Βελγίου, η οποία χωρίζεται στη γαλλόφωνη AFT και την ολλανδόφωνη VTV. Το Βέλγιο είναι πολύ γνωστό στο τένις για τους δύο πρωταθλητές Justine Henin και Kim Clijsters, οι οποίοι ήταν και οι δύο παίκτες Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης WTA τη δεκαετία του 2000. Και οι δύο παίκτες αποσύρθηκαν αντίστοιχα το 2007 και το 2008, πριν επιστρέψουν στη διοργάνωση αντίστοιχα το 2009 και το 2010. Ο Clijsters κέρδισε 41 τίτλους WTA, συμπεριλαμβανομένων τριών τίτλων US Open και Australian Open το 2011. Ο Henin κέρδισε 43 τίτλους WTA, συμπεριλαμβανομένων επτά Grand Τίτλοι Slam (τέσσερις τίτλοι French Open, δύο τίτλοι US Open και το Australian Open 2004) και ένα χρυσό μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

H Kim Clijsters.

Η ομάδα του Βελγίου κέρδισε το Fed Cup το 2001 και τερμάτισε δευτεραθλήτρια το 2006. Η τρέχουσα ομάδα του Fed Cup για το Βέλγιο αποτελείται από τους Kim Clijsters, Yanina Wickmayer, Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck και An-Sophie Mestach. Το Βέλγιο φιλοξένησε κάθε χρόνο το Belgian Open από το 1987 και μετά, το οποίο αντικαταστάθηκε από τους Proximus Diamond Games το 2002.

Η ανδρική ομάδα του Βελγίου είναι αυτή τη στιγμή 4η στην κατάταξη της ITF. Τα καλύτερα αποτελέσματά τους είναι οι δεύτερες θέσεις στο International Lawn Tennis Challenge του 1904 και στο Davis Cup 2015. Η τρέχουσα ομάδα του Davis Cup του Βελγίου αποτελείται από τους Xavier Malisse (3 τίτλους ATP), Olivier Rochus (2), Steve Darcis (2) και David Goffin (4).

Πρώην Βέλγοι πρωταθλητές του τένις είναι οι Filip Dewulf (2 τίτλοι ATP), Christophe Rochus, Sabine Appelmans (7 τίτλοι WTA) και Dominique Monami (4 τίτλοι WTA).

Ανδρέας Αλιμπέρτης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *