Type to search

Jupiler Pro League ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βέλγιο: Για τρίτη χρονιά πρωταθλήτρια η Κλαμπ Μπριζ!

Share

Τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη φτάνουν στο τέλος τους για τη φετινή σεζόν. Έτσι και στο Βέλγιο, όπου κυρίαρχη για άλλη μια χρόνια αναδείχθηκε η ομάδα του Άλφρεντ Σρόιντερ.

Ιστορική Αναδρομή:

Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στο Βέλγιο ξεκίνησε την περίοδο 1895/1896, με πρωτοβουλία της Βασιλικής Βελγικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας . Στην πρώτη διοργάνωση μετείχαν επτά σύλλογοι: Αντβερπ, Μπριζ, Λιέγη, Ρασίνγκ Βρυξελλών, Λεοπόλντ Βρυξελλων, Σπορτινγκ Βρυξελλών και Ουνιόν ντ’Ιζέλ.
Πρώτη πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Λιέγη, η οποία μαζί με τη Ρασίνγκ μοιράστηκαν τους πρώτους τίτλους, ενώ τη δεκαετία του 1900 κυριάρχησε η Ουνιόν Σαιντ-Ζιλουάζ με 6 τίτλους.

Το 1898-99 δημιουργήθηκε και δεύτερος όμιλος αλλά το 1900-01 οι δύο όμιλοι συγχωνεύτηκαν. Από το 1901 ως 1904 είχαμε πάλι δύο ομίλους και πλέι-οφ των τεσσάρων πρώτων (δύο από κάθε όμιλο) για την ανάδειξη πρωταθλητή. Το 1904-05 οι όμιλοι συγχωνεύτηκαν και το 1905-06 δημιουργήθηκε και Δεύτερη Κατηγορία.Το 2008, το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Jupiler Pro League.

Φετινή Πρωταθλήτρια:
Το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και 18ο στην Ιστορία της κατέκτησε η Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο. Παρά τα σκαμπανεβάσματα τη φετινή σεζόν, η Μπριζ η οποία βρέθηκε αρκετά πίσω στη βαθμολογία, -ήταν και στο -3 από την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ στην έναρξη των πλέι οφ,-είναι τελικά η ομάδα που κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού για πέμπτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια!

Στην Αμβέρσα, η Κλαμπ Μπριζ βρέθηκε πίσω στο σκορ, από την Αντβέρπ, αλλά, με τρία γκολ, στην επανάληψη, επικράτησε 3-1. Έτσι, μια αγωνιστική πριν το φινάλε των playoffs, εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα, το οποίο οδηγεί τους Φλαμανδούς απευθείας στους ομίλους του Champions League.

Η Μπριζ έφτασε τα 18 πρωταθλήματα μειώνοντας στα μισά +1 πρωταθλήματα από αυτά που έχει στην τροπαιοθήκη της η μεγαλύτερη αντίπαλος της στην κατηγορία Άντερλεχτ(34). Ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ουνιόν Σεντ-Ζιλουάζ με 11 πρωταθλήματα, ομάδα που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία του Βελγίου τη σεζόν 2021-22.


(Μερικές από τις) Ελληνο-Βελγικες μάχες της Ευρώπης!

·ΠΑΟΚ-Γάνδη

Η Γάνδη βρέθηκε στο δρόμο του ΠΑΟΚ στους «16» του Conference League. Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν και στις δυο αναμετρήσεις με σκορ 1-0 και 1-2.

·Ολυμπιακός-Αντβερπ

Μια μάχη για τους «16» του Europa Leagueτη σεζόν 2021-22, οι Πειραιώτες επικράτησαν με 2-1 στην αναμέτρηση στο «Γ.Καραισκακης», ενώ  ηττήθηκαν στο Βέλγιο με 1-0, και κατετάγη δεύτερος στον όμιλό του στο Europa League.

·ΑΕΚ-Κλαμπ Μπριζ

Αντιμέτωπες για τα προκριματικά στους ομίλους του Europa League βρέθηκαν ΑΕΚ και Κλαμπ Μπριζ τη σεζόν 2017-18. Η «Ένωση» μετά την λευκή ισοπαλία στο Βέλγιο, θριάμβευσε με 3-0 στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ και ήταν εκείνη που πήρε την πρόκριση.

·Παναθηναϊκός-Κλαμπ Μπριζ

Για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ οι παίχτες του Παναθηναϊκού αντιμετώπισαν τους Φλαμανδους. Η αναμέτρηση στο Βέλγιο έληξε με σκορ 2-1 κατά των «πράσινων» ενώ η ρεβάνς είχε το ίδιο σκορ υπέρ των γηπεδούχων αυτή τη φορά.

 

Θεοδωράκη Σοφία

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *