Type to search

Ολλανδία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ερεντιβίζιε: Η κυριαρχία του Αίαντα και η ανοδική πορεία των Ελλήνων

Share

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της στην Ολλανδία και ο Άγιαξ έκανε το χρέος του, κατέκτησε το πρωτάθλημα για 3η φορά στην σειρά, καθώς το κατακτάει απο το 2019 (την σεζόν 19-20 το πρωτάθλημα σταμάτησε λόγω της πανδημίας), το 36ο στην ιστορία του και το πήρε στην προτελευταία αγωνιστική με εμφατική νίκη επί της Χέρενφειν με σκορ 5-0 και στην τελευταία πήρε μια ασήμαντη ισοπαλία επί της Φίτεσε εκτός έδρας με 2-2, πανηγυρίζοντας έτσι το πρωτάθλημα με διαφορά δυο πόντων απο την δεύτερη Αϊντχόφεν. H επίθεση του “Άιαντα” ήταν καταιγιστική καθώς σκόραρε 102 γκολ στο πρωτάθλημα, φυσικά τα περισσότερα απο κάθε άλλη ομάδα.

Ο Άγιαξ στην Ευρώπη και στο Champions League ήταν μια απο τις τρεις ομάδες που είχαν έξι στα έξι (Άγιαξ, Λίβερπουλ και Μπάγερν τελείωσαν τους ομίλους με 18 βαθμούς), νικώντας εντός εκτος την Σπόρτινγκ (1-5 και 4-2), την Μπεσίκτας (2-0 και 1-2) και την Ντόρτμουντ (4-0 και 1-3) και προκρίθηκε άνετα στους 16. Εκεί όμως ο Άγιαξ δεν στάθηκε τόσο τυχερός, αφού αντιμετώπισε την Μπενφίκα και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 3-2 (2-2 στην Λισσαβόνα και ήττα με 1-0 στο Άμστερνταμ) και έτσι αποκλείστηκε απο την συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η δεύτερη PSV είχε και εκείνη μια πετυχημένη χρονιά, αφού στις εγχώριες διοργανώσεις κατέκτησε το κύπελλο νικώντας με 2-1 τον Άγιαξ στον τελικό και στην αρχή της χρονιάς νίκησε εύκολα πάλι τον Άγιαξ αυτή την φορά με 4-0 για το Super Cup της Ολλανδίας. Στην Ευρώπη ξεκίνησε απο τον δεύτερο προκριματικό γύρο νικώντας την Γαλατάσαραι εύκολα σε διπλούς αγώνες (5-1 εντός και 2-1 εκτός), ύστερα στον τρίτο προκριματικό απέκλεισε πάλι εύκολα την Μίντιλαντ (3-0 εντός και 1-0 εκτός) και στα Play Offs αποκλείστηκε απο την Μπενφίκα χάνοντας με 2-1 στην Πορτογαλία και παίρνοντας το Χ, έτσι συνεχίζοντας το Ευρωπαϊκό της ταξίδι στο Europa League, όπου σε όμιλο με Μονακό, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Στούρμ Γκράζ τερμάτισε 3η με οχτώ βαθμούς και συνέχισε στο νεοσύστατο Conference League. Για να προκριθεί στους 16 όμως έπρεπε να αποκλείσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ και αυτό έκανε νικώντας με 1-0 εντός και φέρνοντας ισοπαλία στο Ισλαήλ. Στους 16, απέκλεισε την Κοπενχάγη με συνολικό σκορ 8-4, όπου μετά απο ένα εκπληκτικό ματς στην Δανία, που οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 4-4, οι Ολλανδοί νίκησαν εύκολα με 4-0 εντός και προκρίθηκαν στους οχτώ. Στα προημιτελικά η Αϊντχόφεν κληρώθηκε με την Λέστερ και αποκλείστηκε απο την Λέστερ με συνολικό σκορ 2-1 (0-0 στην Αγγλία και ήττα στην Ολλανδία με 2-1) τελειώνοντας έτσι το πολύ μεγάλο Ευρωπαϊκό της ταξίδι.

Η Φέγενουρντ μπορεί να τερμάτισε στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, 12 πόντους πίσω απο τον Άγιαξ, αλλά ίσως είχε την καλύτερη πορεία απο κάθε ομάδα της Ολλανδίας, καθώς ξεκίνησε απο τον δεύτερο προκριματικό του Conference League αποκλείοντας την Ντρίτα αποσπώντας ισοπαλία στο Κόσοβο και νικώντας στην Ολλανδία με 3-2 παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τον τρίτο προκριματικό όπου απέκλεισε την Λουκέρνη με δυο τριάρες μέσα-έξω και στα Play Offs απέκλεισε την Έλφσμποργκ με συνολικό σκορ 6-3 (5-0 στην Ολλανδία και ήττα 3-1 στην Σουηδία) κλείνοντας έτσι ένα εισιτήριο στους ομίλους. Εκεί τερμάτισε πρώτη με 14 βαθμούς σε όμιλο με Ουνιόν Βερολίνου, Σλάβια Πράγας και Μακάμπι Χάιφα. Στους 16 απέκλεισε την Παρτιζάν εύκολα με συνολικό σκορ 8-3 (νίκη 5-2 στο Βελιγράδι και νίκη 3-1 στο Ντε Κιπ). Ύστερα στους οχτώ απέκλεισε την Σκλαβια Πράγας με σ.σ. 6-4 (ισοπαλία στην Ολλανδία με 3-3 και νίκη 3-1 στην Πράγα). Στα ημιτελικά απέκλεισε την Μαρσέιγ (που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά) με συνολικό σκορ 3-2 (νίκη με 3-2 εντός και 0-0 εκτός) και πήρε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Η Φέγενουρντ φτάνει σε Ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά απο 20 χρόνια, όπου τότε ήταν στο UEFA Cup και είχε νικήσει την Ντόρτμουντ με σκορ 3-2.

Τέλος, η Ερεντιβίζιε είχε και φέτος Ελληνικό χρώμα. Πέρυσι είχαμε τον Γιώργο Γιακουμάκηπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με την Φένλο, αφού σκόραρε 26 τέρματα. Φέτος είχαμε τρείς παίκτες, τον Δημήτρη Λημνιό με την Τβέντε, τον Τάσο Δουβίκα με την Ουτρέχτη και τον Βαγγέλη Παυλίδη με την Άλκμαρ.

Ο Λημνιός σε 36 αγώνες είχε οχτώ γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο!

Ο Δουβίκας σε 37 αγώνες είχε 10 γκολ και τρείς ασσίστ σε όλες τις διοργανώσεις

Τέλος, το πολυβόλο της Άλκμαρ, ο Βαγγέλης Παυλίδης σε 48 αγώνες είχε 24 γκολ και εφτά ασσίστ στις εγχώριες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Άλλη μια σεζόν στην Ολλανδία έφτασε στο τέλος της. Άλλη μια σεζόν με θέαμα, συγκινήσεις και χαρές. Τα παιδιά μας μας έκαναν πάλι περίφανους με τις εμφανίσεις τους και ανυπομονούμε να τους δούμε και του χρόνου ακόμα καλύτερους!

 

Κωνσταντίνος Καλάβριας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *