Type to search

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι θρυλικές Ευρωπαϊκές πορείες του Ολυμπιακου στην Ευρώπη!

Share

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο ενδέκατο Final Four της ιστορίας του, για πρώτη φορά μετά το 2017 που πήγε και στον τελικό, όμως ηττήθηκε απο την Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του νυν αρχηγού των ερυθρολεύκων, Κώστα Σλούκα. Πάμε να δούμε τις ένδοξες στιγμές του Ολυμπιακού στην Euroleague και πως προέκυψαν οι τρεις Ευρωπαϊκές κατακτήσεις.

Οι δύο πρώτοι τελικοί και η χαμένη ευκαιρία του 94′

 

Ο Ολυμπιακός στις αρχές της δεκαετίας του 90′, αγοράστηκε απο τον εμβληματικό πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη και ύστερα απο μια δεκαετία ξυρασίας, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στις επιτυχίες. Στο Final Four του Τελ Αβιβ, ο Ολυμπιακός νίκησε τον αιώνιο αντίπαλο του, Παναθηναϊκό και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό για πρώτη φορά στην ένδοξη ιστορία του. Εκεί αντιμετώπισε την Μπανταλόνα και ηττήθηκε με σκορ 77-72. Θα μπορούσαμε να πούμε στην αργκό πως η Μπανταλόνα το πήρε “Πανταλονάτα”.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Ολυμπιακός πήγε ξανά στο Final Four και στα ημιτελικά αντιμετώπισε ξανά τον Παναθηναϊκό και τον νίκησε ξανά, αυτή την φορά με 58-52 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό, όπου αντιμετώπισε την “Βασίλισσα”, Ρεαλ Μαδρίτης και έχασε με σκορ 73-61.

Ο τελικός του 97′ και το πρώτο Ελληνικό τριπλ κράουν

 

Η σεζόν 1996-1997 είναι η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη χρονιά στην ιστορία του Ολυμπιακού και έκανε το τριπλ κράουν, 10 χρόνια πριν το κάνει ο Παναθηναϊκός. Κατέκτησε το πρωτάθλημα στους τελικούς εναντίον της ΑΕΚ με 3-1, το κύπελλο εναντίον του Απόλλων Πάτρας με σκορ 80-78 και την Euroleague, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχοντας αποκλείσει την Ολίμπια στα ημιτελικά με σκορ 74-65 και νικώντας στον τελικό της Ρώμης την Μπαρτσελόνα με σκορ 73-58.

Το 1999, ο Ολυμπιακός βρέθηκε ξανά στους κορυφαίους τέσσερις, ωστόσο ηττήθηκε απο την Ζαλγκίρις με σκορ 87-71, όντας η πρώτη φορά που πήγε στο Final Four και δεν πήγε στον τελικό.

Χρειάστηκε 10 χρόνια για να ξαναφτάσει στο Final Four, όμως ο Ολυμπιακός έφτασε στους τέσσερις, όπου αντιμετώπισε τον ΠΑναθηναϊκό και ηττήθηκε με σκορ 84-82. Στην συνέχεια ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τελικό την ΤΣΣΚΑ με σκορ 73-71 κατακτώντας το τριπλ κράουν για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός βρέθηκε ξανά στο Final Four και αντιμετώπισε την Παρτιζάν, όπου και νίκησε τους Σέρβους με σκορ 83-80 ύστερα απο μεγάλη εμφάνισε του Μίλος Τεόντοσιτς. Στον μεγάλο τελικό, η Μπαρτσελόνα πήρε την εκδίκηση της και νίκησε τον Ολυμπιακό επιβλητικά με σκορ 86-68.

Back to back και καθιέρωση στην κορυφή

 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, ο Ολυμπιακός έφτασε για άλλη μια φορά στο Final Four προς έκπληξη πολλών και νίκησε την Μπαρτσελόνα με σκορ 68-64 με μεγάλη εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης, όπου αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ. Στον τελικό βρέθηκε σε ένα σημείο να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 19 πόντους και όλα έδειχναν να τελειώνουν, όμως ο Ολυμπιακός έκανε μια τεράστια ανατροπή και με το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη, 0,7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος νίκησε τους ρώσους με σκορ 62-61 και ύστερα απο 15 χρόνια βρέθηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής Ευρώπης βρέθηκε ξανα στο Final Four, όπου νίκησε εμφατικά την ΤΣΣΚΑ με σκορ 69-52 και αντιμετώπησε την Ρεαλ Μαδρίτης στον τελικό, 18 χρόνια μετά τον χαμένο τελικό του 1995, ο Ολυμπιακός εξιλεώθηκε επιστρέφοντας απο το -17 και με μια τεράστια εμφάνιση του MVP της διοργάνωσης, Βασίλη Σπανούλη νίκησε τους Ισπανούς στο Λονδίνο με σκορ 100-88, κάνοντας το πρώτο και μέχρι τώρα μόνο Ελληνικό Back to back σε κατακτήσεις της Euroleague.

Δυο χρόνια αργότερα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε ξανά στο Final Four και αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ για άλλη μια φορά και την νίκησε ξανά με σκορ 70-68, με τον Σπανούλη να οδηγεί τον Ολυμπιακό στον τελικό, ωστόσο ηττήθηκε απο την Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στην Μαδρίτη με σκορ 78-59 σε έναν αρκετά αμφιλεγόμενο τελικό.

Το 2017, οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν ξανά στο Final Four και αντιμετώπισαν ξανά την ΤΣΣΚΑ και την νίκησε για άλλη μια φορά με σκορ 82-78 ξανά με μεγάλη εμφάνιση του “Kill Bill”, όμως στον τελικό με αρκετές απουσίες δεν μπόρεσε να υπερβεί το εμπόδιο της Φενέρ στην πόλη και ηττήθηκε με σκορ 80-64 και είναι μέχρι στιγμής ο τελευταίος τελικός που έχει πάρει μέρος ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός φέτος βρίσκεται ξανά στο Final Four και θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές στο Βελιγράδι στις 19:00, σε ένα ματς που με την μεγάλη παρουσία των φίλων του Ολυμπιακού, θα νιώθει σαν εντός έδρας ματς και εάν νικήσει θα αντιμετωπίσει μια εκ των Ρεάλ Μαδρίτης ή Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό, το Σάββατο στις 20:00.

Τέλος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε κάποιες δηλώσεις κατά την αναχώρηση της ομάδας για το Βελιγράδι και μίλησε για τις ομοιότητες με τον Final Four του 2013:

Για το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου: «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε την πίεση που είχαμε όλη την χρονιά. Να απολαύσουμε αυτό το γεγονός, που είναι πολύ σημαντικό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θα έχουμε μεγάλη στήριξη από τους φιλάθλους μας και θα πρέπει να το χαρούμε. Βέβαια, αν χάνεις, δεν το χαίρεσαι όπως πρέπει».

Για την προετοιμασία του Ολυμπιακού: «Είχαμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε και να δώσουμε τρία ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι συγκεντρωμένοι οι παίκτες μου. Έχω να πω ότι θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε, αναλογιζόμενοι το βάρος της φανέλας που φοράμε και το μέγεθος του συλλόγου. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Για τις ομοιότητες με το 2013: «Διάβασα σε μια ανάλυση ότι έχουμε τους λιγότερους παίκτες που έχουν την εμπειρία σε φάιναλ φορ. Πάντα η πρώτη εμπειρία σου δημιουργεί ένα σοκ, γιατί είσαι στο επίκεντρο και πρέπει να το διαχειριστείς αυτό. Κάνουμε μια προσπάθεια σε συνεργασία με τους πιο έμπειρους παίκτες να εξηγήσουμε στα παιδιά πως έχει η κατάσταση. Αυτό που βλέπω είναι ότι έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό με το 2013».

 

Κωνσταντίνος Καλάβριας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *