Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Κροατία Νο.1 χώρα εξαγωγής ποδοσφαίρου κατά κεφαλήν στον κόσμο 

Share

Συγκεκριμένα, 400 ποδοσφαιριστές από την Κροατία αγωνίζονται στο εξωτερικό σε 135 επαγγελματικά πρωταθλήματα παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, η Κροατία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας ποδοσφαιριστών στον κόσμο, αναφέρει η Slobodna Dalmacija.

Μία από τις λίγες βιομηχανίες της Κροατίας που είναι πολύ ανταγωνιστικές παγκοσμίως είναι το ποδόσφαιρο. Παρόλο που υπάρχουν λιγότεροι από 4 εκατομμύρια κάτοικοι, σχεδόν καθόλου επαρκής υποδομή, γήπεδα ή γήπεδα, οι προπονητές των νεότερων κατηγοριών συχνά αμείβονται καλά και οι νόμοι δεν υποστηρίζουν επαρκώς τις επενδύσεις στον αθλητισμό, η Κροατία είναι ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό θαύμα – ειδικά όταν λαμβάνετε υπόψη σε αυτό ήταν ο φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Η Κροατία βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου στην παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικών ποδοσφαιριστών και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη. Μια πρόσφατη μελέτη του CIES, του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθλητικών Σπουδών στο Neuchâtel της Ελβετίας, ανέλυσε τις 80 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες με τον σημαντικότερο αριθμό παικτών στο εξωτερικό σε 135 παγκόσμια πρωταθλήματα. Αναλύθηκαν τα πέντε έτη από την 1η Μαΐου 2017 έως την 1η Μαΐου 2022. Η τελευταία αυτή ημερομηνία λήφθηκε ως αναφορά, ενώ η έρευνα αυτή έγινε πέντε χρόνια νωρίτερα για πρώτη φορά. Η μελέτη περιελάμβανε 135 παγκόσμια επαγγελματικά πρωταθλήματα (83 από την Ευρώπη, 20 από την Ασία, 18 από τη Νότια Αμερική, 10 από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και 4 από την Αφρική) ή 2198 συλλόγους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν εκτός, σε αυτά τα πρωταθλήματα, την 1η Μαΐου φέτος ήταν Βραζιλιάνοι (1219). Δεν αποτελεί έκπληξη που ακολουθεί η νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία (978). Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ποδοσφαιριστών στον κόσμο είναι επίσης αναμενόμενα η Αργεντινή (815). Οι Βραζιλιάνοι και οι Αργεντινοί είναι οι πιο διάσημοι εκπρόσωποι του νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου και είναι από καιρό γνωστοί ως παίκτες κατηγορίας. Δεν είναι εύκολο να βρεις ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν εκπροσωπούνται έντονα. Η Αγγλία (525) βρίσκεται στη λίστα με έναν τεράστιο αριθμό ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε άλλα πρωταθλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και η Γερμανία (441) έχει σημαντικό αριθμό παικτών τουρκικής καταγωγής που γεννήθηκαν και ζουν στη Γερμανία αλλά παίζουν στο εξωτερικό , ακόμη και στην πατρίδα των γονιών και των προγόνων τους.

Κατά μέσο όρο, οι ομάδες είχαν 6,3 ξένους ποδοσφαιριστές (22 τοις εκατό). Σε ό,τι αφορά την Κροατία, πρόκειται για αύξηση 25 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια ανάλυση που έγινε πέντε χρόνια νωρίτερα, την 1η Μαΐου 2017, ή αύξηση 81 ποδοσφαιριστών. Πριν από πέντε χρόνια, 319 ποδοσφαιριστές από την Κροατία ήταν στα αναφερόμενα πρωταθλήματα.

Εκτός από την ποιότητα, η Κροατία έχει δείξει και απίστευτη ποσότητα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει μόλις 3,88 εκατομμύρια κατοίκους. Για σύγκριση, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ποδοσφαιριστών στον κόσμο, η Βραζιλία, έχει 212 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία 65 εκατομμύρια, η Αργεντινή 45 εκατομμύρια, η Αγγλία 56 εκατομμύρια, η Γερμανία 83 εκατομμύρια, η Κολομβία 50 εκατομμύρια και η Ισπανία 46 εκατομμύρια. Πίσω από την Κροατία βρίσκονται τα μεγάλα ποδοσφαιρικά έθνη όπως η Ολλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Αγαπημένος προορισμός των Κροατών ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό είναι η Σλοβενία, με 102 Κροάτες ποδοσφαιριστές. Επόμενος κορυφαίος προορισμός είναι η γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με 49 παίκτες.

Σιώμου Γεωργία – ‘Αννα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *