Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Δανίας: Έτοιμη να πρωταγωνιστήσει σε ακόμη μια διοργάνωση

Share

 

Η Εθνική Δανίας πήρε την πρωτιά στον όμιλο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και εξασφάλισε εύκολα την συμμετοχή της σε ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση. Με απολογισμό 27 βαθμών σε 10 αγώνες, η ομάδα του Κάσπερ Γιούλμαν άφησε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας την Εθνική Σκωτίας με 23 βαθμούς.

WORLD CUP

Αυτή, θα είναι η έκτη φορά όπου η Εθνική Δανίας θα πάρει μέρος στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη της συμμετοχή έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό και το κατέκτησε η Εθνική Αργεντινής νικώντας στον μεγάλο τελικό την Δυτική Γερμανία με 3-2. Επίσης, εκείνη η διοργάνωση έμεινε στην ιστορία για το γκολ-χέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα το οποίο χαρακτηρίστικε ώς <<Χέρι του Θεού>>. Σε εκείνη την διοργάνωση, η Εθνική Δανίας κατέλαβε την πρώτη θέση στον πέμπτο όμιλο, αφήνωντας πίσω την Γερμανία, την Ουρουγουάη και την Σκωτία. Στην επόμενη φάση των 16 όμως, η Εθνική Ισπανίας συνέτριψε με 5-1 τους Δανούς και τους απέκλεισε από την διοργάνωση. Η επόμενη συμμετοχή των Δανών σε Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε 12 χρόνια μετά, στο Μουντιάλ του 1998 το οποίο διεξήχθη στην Γαλλία. Εκεί, ήταν και η μοναδική φορά όπου η Εθνική Δανίας έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά γνώρισε την ήττα με 3-1 από την Εθνική Βραζιλίας. Σε καμία από τις επόμενες τρείς διοργανώσεις που πήραν μέρος οι Ερυθρόλευκοι, δεν κατάφεραν να διακριθούν καθώς δεν προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση των 8.

EURO

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Εθνική Δανίας έχει συμμετάσχει εννιά φορές, έχοντας και μία κατάκτηση, στο Euro του 1992 στην Σουηδία. Σε εκείνη την διοργάνωση, οι Δανοί προκρίθηκαν από τον πρώτο όμιλο ως 2οι, δύο βαθμούς κάτω από την Εθνική Σουηδίας. Στην συνέχεια, στην ημιτελική φάση απέκλεισαν τους Ολλανδούς στην διαδικασία των πέναλντι και έκλεισαν εισητήριο για τον μεγάλο τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στον τελικό, επικράτησαν των Γερμανών με 2-0 χάρη στα γκολ των Γένσεν και Βίλφορτ, κατακτώντας έτσι το πρώτο τους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η δεύτερη καλύτερη επίδοση των Δανών σε τελική φάση Euro, ήταν στην τελευταία διοργάνωση που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 σε 11 διαφορετικές χώρες. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν εξαιρετική πορεία καθώς έφτασαν ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί όπου γνώρισαν την ήττα από την Εθνική Αγγλίας με 2-1.

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *