Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κροατία: Ελπίζοντας να επαναλάβει το θαύμα του 2018

Share

Η Κροατία αναμένεται να είναι μια από τις πιο συνερπαστικές ομάδες του Euro 2022. Δεν είναι μεταξύ των φαβορί, αλλά με την ποιότητα που διαθέτουν οι περρισότεροι παίκτες της, δεν θα είναι έκπληξη να τους δούμε να φτάνουν στα προχωρημένα στάδια της διοργάνωσης. Η Κροατία για να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τερμάτισε ως πρώτη στον όμιλό της ,και η κλήρωση την έχει φέρει αντιμέτωπη στον ίδιο όμιλο με Βέλγιο, Μαρόκο και Καναδά.

Η Κροατία έχει παίξει επίσημους αγώνες από το 1994 ξεκινώντας την μάχη των προκριματικών για το Euro του 1996. Το 1998, συμμετείχαν στο πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο, τερματίζοντας τρίτοι και έχοντας ως πρώτο σκόρερ Ντάβορ Σούκερ. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Κροατία έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, έχοντας τον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης, τον Λούκα Μόντριτς. Είναι μια από τις νεότερες εθνικές ομάδες (από τον σχηματισμό τους), που έχουν φτάσει σε φάση νοκ-άουτ μιας μεγάλης διοργάνωσης καθώς και η νεότερη ομάδα που καταλαμβάνει την πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Από τότε που δικαιώθηκε να προκριθεί μόνο σε δύο μεγάλες διοργανώσεις το Euro 2000 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Η ομάδα αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μικρότερη χώρα από άποψη πληθυσμού που έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω από την Ουρουγουάη και την Ολλανδία αντίστοιχα.

Σε μεγάλα τουρνουά η Κροατία κατέχει κοινά ρεκόρ για τη μεγαλύτερη περίοδο μεταξύ ενός γκολ και ενός άλλου παίκτη (2004-2014), τα περισσότερα πέναλντι, τις περισσότερες παρατάσεις και τα περισσότερα πέναλντι που αποκρούστηκαν σε ένα αγώνα. Είναι επίσης μία από τις τρεις ομάδες μαζί με την Κολομβία και τη Γαλλία που ανακηρύχθηκαν από τη FIFA ομάδες με τη μεγαλύτερη άνοδο, περισσότερες από μία φορές, κερδίζοντας το βραβείο το 1994 και το 1998. Με την είσοδό της, η Κροατία κατετάγη 125η στον κόσμο, μετά την μάχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, η ομάδα ανέβηκε στην τρίτη θέση στην κατάταξη, καθιστώντας την πιο αταθή ομάδα στην ιστορία της κατάταξης της FIFA.

   Άγγελος Φραγκισκάτος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *