Type to search

Dimitris Papanikolaou Dino Radja Euroleague Giorgi Sermandini Ioannis Bourousis Lazaros Papadopoulos Loukas Mavrokefalidis Olympiacos Panathinaikos Vasilis Spanoulis Zarko Paspalj Βασίλης Σπανουλης Γκιόργκι Σερμαντίνι Δημήτρης Παπανικολάου ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Ζάρκο Πάσπαλι Λάζαρος Παπαδόπουλος Λούκας Μαυροκεφαλίδης Ματ Λοτζέσκι ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ Ντίνο Ράντα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Ολυμπιακος – Παναθηναϊκός: Μια αδιάλλακτη σχέση

Share

Ο Ολυμπιακός κατάφερε και νίκησε χτες τον (αιώνιο του) αντίπαλο τον Παναθηναϊκό με 62-62 στο κλειστό του Παύλου Γιαννακοπούλου με αποτέλεσμα να κλείσει το πλεονέκτημα έδρας. Ο Γιάννης Παπαπέτρου που επί πέντε χρόνια ήταν κάτοικος του Πειραιά φόρεσε τη σεζόν 2018 τη φανέλα του Παναθηναϊκού μέχρι σήμερα αποτελώντας τον 29ο παίκτη που έχει φορέσει το τριφύλλι στο εθνόσημο. 

Παίκτες που έχουν κάνει την διαδρομή Αθήνα – Πειραιά και αντίστοιχα είτε Έλληνες είτε ξένοι.

Παίκτες που ξεσήκωσαν ντόρο  και συζήτηση φορώντας τη φανέλα του  αντιπάλου και παίκτες που είχαν ολιγόλεπτη συμμετοχή αποτελώντας έτσι ξένο σώμα έφυγαν για να βρουν την μπασκετική Ιθάκη.

Φυσικά η λίστα είναι πολύ μεγάλη αλλά θα εστιάσουμε στα πιο σημαντικά και στους παίκτες που έλαμψαν.

Οι ξένοι που διάπρεψαν και στις 2 ομάδες

Ένα δυνατό παράδειγμα είναι ο Βέλγος -με αμερικανική υπηκοότητα- Ματ Λοτζέσκι.

Μάλιστα είναι και ο παίκτης που έχει αγωνιστεί και με τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας με Ολυμπιακό Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, μία σημαντική διάκριση για το σμολ φόργουορντ που διαμόρφωσε την καριέρα του κατακτώντας έτσι τίτλους στο ενεργητικό του.

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, στα τέσσερα χρόνια κατάφερε και σήκωσε με τους  ερυθρόλευκους 2 πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα διηπειρώτικο και διακρίθηκε ως κορυφαίος σκόρερ των τελικών της Ευρωλίγκας.

Με τους πράσινους 2 πρωταθλήματα και 1 κυπελλο της Μπάσκετ Λίγκ.

 

Γεωργιανός Γκιόργκι Σερμαντίνι, επέστρεψε και μάλιστα 2 φορές στους ερυθρόλευκους για να βοηθήσει την ομάδα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της.

Προερχόμενος από την Μακαμπι Τυφλίδας, έγινε μια δυνατή μεταγραφή και τον πήρε ο Παναθηναϊκός όπου με το τριφύλλι κατάφερε να χτίσει ένα όνομα και μια παρακαταθήκη σε αυτά τα 2 χρόνια παραμονής στη Αθήνα την σεζόν 2008-2010.

Ένα τρέμπλ με την ομάδα των Αθηνών, σε μια σεζόν σήκωσε και τις 3 μεγάλες διοργανώσεις που είναι πρωτάθλημα, κύπελλο και το ευρωπαϊκό των ευρωπαϊκών την Ευρωλίγκα.

Με απουσία 3 χρονών από την χώρα μας (Καντου, Μακαμπι Τελ Αβίβ και ουνιον Ολίμπια) το 2012-2013 υπεγράφη σύμφωνο με την ομάδα του τότε Γιώργου Μπαρτζώκα με την ομάδα του Πειραιά και κατάφερε χα σηκώσει την 2η Ευρωλίγκα στη καριέρα του.

Επόμενο ταξίδι Ισπανία και Σαραγόσα και έτσι επιστροφή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2014 και με λίγα παιχνίδια έφυγε πάλι για Σαραγόσα.

Ό Ντίνο Ράντα τον έφερε ο Παύλος Γιαννακόπουλος από την Αμερική και  συγκεκριμένα από τη Βοστώνη προκαλώντας χαμόγελα στους οπαδούς της ομάδας.

Στα 2 χρόνια παραμονής στους πράσινους (1997-1999) ήταν ο κινητήριος μοχλός για να μεγαλώσει την τροπαιοθήκη του συλλόγου.

Μέτρησε 2 πρωταθλήματα, διάκριση ως MVP στους αγώνες της τελικής φάσης στο ελληνικό πρωτάθλημα και 3 φορές στο Eurostar (σαν NBA All-Star).

Για 1 χρόνο επέστρεψε στη χώρα του τη Ζαντάρ και το 2000-2001 ήρθε στον Ολυμπιακό ξεσηκώνοντας κουβέντα σχετικά με την απόφαση του.

Με τους ερυθρόλευκους δε κατέκτησε κάποιο τρόπαιο.

Από Πειραιά – Αθήνα , από κόκκινα στα πράσινα και ο Ζάρκο Πάσπαλι έπαιξε στις δύο μεγαλύτερες ομάδες που μετράει η χώρα μας με βάση αριθμό τίτλων.

Με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη έκατσε 3 χρόνια στο Φάληρο, δε σήκωσε κάποιο πρωτάθλημα η κύπελλο, διακρίθηκε ως ο καλύτερος ξένος διότι ήταν MVP του Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας (1994), επιλέχτηκε στα παιχνίδια του All-Star της Φιμπα το 1991, πρώτος σκόρερ στο Ελληνικό Πρωτάθλημα το 1991 και πρώτος σκόρερ στο Φάιναλ του κυπέλλου Ελλάδας το 1994.

Ένας άλλος κροάτης που διέπρεψε με την κόκκινη φανέλα ήταν ο Άντριαν Ζίζιτς όπου ήτανε για δύο χρόνια στην ομάδα του  Γιόνας Καζλάουσκας και του Πινί Γκέρσον.

Με την ομάδα του Ολυμπιακού δε είχε κάποια διάκριση σχετικά με τίτλους, από το 2007 έως το 2008 έπαιξε με το Παναθηναϊκό και πρόσθεσε δύο τρόπαια το πρωτάθλημα και το κύπελλο της διοργάνωσης του 2007-2008 στο βιογραφικό του .

Οι Έλληνες που ξεκίνησαν ως συμπαίκτες και έγιναν αντίπαλοι μόνο στο παρκέ. 

Ό Δημήτρης Παπανικολάου ξεκινώντας από τη Σπόρτινγκ, είχε στις βαλίτσες του το εισιτήριο για Φάληρο και Ολυμπιακό.

Ήταν στη ομάδα αυτή 7 χρονιά (1995-2002) και μία Ευρωλίγκα έβαλε στη συλλογή των ερυθρολεύκων.

Ατομική διάκριση είχε το 2001 όταν αναδείχτηκε πρωταθλητής στα καρφώματα.

Ανέβηκε πάνω στη Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό  2002-2003 και πήρε την απόφαση μετά από ένα χρόνο παραμονής να επιστρέψει εδώ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια από το 2003 μέχρι το 2007.

 

Δεν κατέκτησε κάποια σημαντική διάκριση με τους Αθηναίους.

Ό Λούκας Μαυροκεφαλίδης ξεκινώντας την καριέρα του ΠΑΟΚ, έφυγε και πήγε ρώμη και από εκεί πέρασε ένα μικρό διάστημα στην Ιβηρική Χερσόνησο στην Ισπανία με τη Βαλένθια όπου Ολυμπιακός του Πινί Γκέρσον, συμφώνησε να τον φέρει στη Ελλάδα.

Από το 2007 έως το 2011 παίζοντας για λογαριασμό του Ολυμπιακού στέφτηκε 2 φορές κυπελλούχος και 2 φορές (λογω πραγμάτων και καταστάσεων που έκανε στο παρκέ) στην επιλογή της ελληνικής      – All-Star- λίγκας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από παραστάσεις στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και στη Βαρκελώνη ύστερα από αίτημα που το δέχτηκε εγκαρδιως, με το Παναθηναϊκό ήταν το 2013-2015 η συνεργασία του παίκτη με το σύλλογο.

Πρωταθλητής το 2014, 2 φορές το κύπελλο, 1 φορά επιλογή στο All Star παιχνίδι, MVP στο κυπελλο, στη καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν οι διακρίσεις του κάνοντας ένα μεγάλο όνομα στο χώρο της καλαθοσφαίρισης.

Ό Λάζαρος Παπαδόπουλος μετακόμισε από τον Ηρακλή στη Αθήνα για λογαριασμό της ΚΑΕ Παναθηναϊκόυ το 2001-2003.

Πρωταθλητής Ευρώπης το 2002, ταμπλούχος σε πρωτάθλημα και κύπελλο και 2 φορές σε All Star ήταν μερικά πράγματα που έκανε με το σύλλογο της Αθήνας.

Ύστερα από Ισπανία με Ρεάλ, Ιταλία με Ρώμη και Ρωσία με Κιμκι και με την Ντινάμο των μοσχοβιτών, ήρθε για 1 χρόνο προτού κλείσει την καριέρα του στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο με Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα το 2012 ήταν τα επίτευγμα του Λάζο.

Ό Γιάννης Μπουρούσης ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα το 2006 έφτασε στο Πειραιά όπου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των 2 πλευρών και φτάνοντας το 2011 αποχώρησε για πιο μεγαλύτερα πρωταθλήματα με στόχο την άνοδο του.

Οι διακρίσεις του είναι στην πρώτη ομάδα της Ευρωλίγκας, 3 φορες στη καλύτερη πεντάδα, 2 φορές κυπελλούχος και MVP του ελληνικού All-Star ήταν οι αξιώσεις του με τον Ολυμπιακό.

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της ενότητας

Ένα όνομα που προκάλεσε ντόρο, έκπληξη ενδεχομένως και πολύ κουβέντα, αυτό του Βασίλη Σπανούλη.

Με συζήτηση θα υπογράψω στο Παναθηναϊκό για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (όπως λένε οι φίλοι του τριφυλλι ού), γίνεται θέμα στις ειδήσεις και ένα αναπάντητο γιατί, γιατί υπέγραψε στον Ολυμπιακο.

Με ένα μικρό breakup το 2006-2007 στο Χιούστον με τις ρουκέτες, 3 χρόνια (2007-2010) στο Παναθηναϊκό και από κει και έπειτα στο Ολυμπιακό όπου έκλεισε την καριέρα του σε 11 χρόνια παρουσίας του με την κόκκινη φανέλα.

1 Ευρωλίγκα, 2 φορές στη ομάδα της Ευρωλίγκας, αθλητής της χρονιάς στα Βαλκάνια, 3 φορες πρωτάθλημα με το Τριφύλλι, 3 φορες κυπέλλουχος, 2 φορές MVP στο τουρνουά της Ακρόπολις μάλιστα και 7 φορές νικητής στη συγκεκριμένη διοργάνωση, δύο φορές αρχηγός των ασίστ στο ελληνικό πρωτάθλημα, 4 φορές All-Star, 4 φορές στο κορυφαία ομάδα της Ελλάδας στη καλαθοσφαιρηση.

Από το 2010 έως το 2021 δύο φορές στην Ευρωλίγκα και μάλιστα και MVP στη συγκεκριμένης διοργάνωσης, 6 φορές στη πρώτη ομάδα της διοργάνωσης, 1ος σκόρερ και MVP των τελικών, όλης τις δεκαετίας του 2010 και 2020, διηπειρώτικο και MVP, και άλλα τόσα πολλά που κατάφερε και σήκωσε με τον Ολυμπιακό τίτλους, διακρίσεις και αξιώματα

 

Αποτέλεσμα να θεωρηθεί Hall of Fame στο άθλημα.

 

 

Λόγοι είτε οικονομικοί είτε δε είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής, διακρίθηκαν παρότι δέχτηκαν κριτική πολλές φορές και γιγαντωσαν η ενδυνάμωσαν την ιστορία των συλλογών.

SportReview Newsrooms

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *