Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σερβία: Ικανή για το χειρότερο και για το καλύτερο

Share

Η Σερβία έχει πλούσια ιστορία στον αθλητισμό, με το ποδοόσφαιρο να μην αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα είναι γνωστή για την συνεχή παραγωγή ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης παρά τον μικρό πληθυσμό της και την χαμηλή ποιότητα του εγχώριου πρωταθλήματος. Αλλα όλο αυτό το ταλέντο έχει προσφέρει στην εθνική Σερβίας επιτυχίες;

Η χώρα εχει συμμετάσχει σε παγκόσμιο κύπελλο 13 φορές μαζί με το προσεχές παγκόσμιο του Κατάρ, είτε ως Γιουγκοσλαβία είτε ως Σερβία και Μαυροβούνιο είτε ως Σερβία. Ήταν απο τις ελάχιστες χώρες που πήραν μέρος στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο το 1930. Η καλύτερη στιγμή της χώρας ηταν η τέταρτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο της Χιλής τo μακρινό 1962, εκέι οπου έχασε απο την οικοδέσποινα.

Εξίσου σημαντικές πορείες ηταν αυτές στα προημιτελικά το 1958 στην Σουηδία και το 1990 στην Ιταλία. Τελευταία συμμετοχή στο παγκόσμιο κύπελλο για την Σερβία ηταν το 2018 στην Ρωσσία. Στο Κύπελλο Ευρώπης έχει 5 συμμετοχές. Στις δύο απο αυτές έφτασε στον τελικό, το 1960 και το 1968 σε Γαλλία και Ιταλία αντίστοιχα. Για την ιστορία στον πρώτο τελικό έχασε απο την Σοβιτική Ένωση και στον δεύτερο απο την διοργανώτρια Ιταλία.

To 1976 το Ευρωπαϊκό διοργανώθηκε στην Γιουγκοσλαβία και ήταν φυσικό να είναι ένα απο τα φαβορί. Στο τέλος έφτασε στα ημιτελικά, οπου αποκλίστηκε απο την πανίσχυρη Δυτική Γερμανία. Μετα απο το 1976 είχε άλλες δύο συμμετοχές, το 1984 στην Γαλλία οπου δεν πέρασε απο την φάση τών ομίλων και το 2000, την τελευταία εμφάνιση της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, οπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Βλέπει κανέις πως στο Γιούρο έχει λίγες συμμετοχές, πόσο μάλλον αν τις συγκρίνει κανείς με τις 13 συμμετοχές της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλα σε αυτές τις πέντε έχει δύο συμμετοχές σε τελικόυς, μια στους ημιτελικούς και την πιο πρόσφατη το 2000 οπου έφτασε στους 8. Έχει εκμεταλευτεί στο πλήρες τις ευκαιρίες της στο Ευρωπαϊκό, ενω σίγουρα περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα στο Παγκόσμιο.

Φέτος λοιπόν είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό. Σε έναν απαιτητικό όμιλο με Βραζιλία, Ελβετία και Καμερούν, και με ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ με παίκτες όπως ο Τάντιτς, ο Κόστιτς, ο Βλάοβιτς, ο Μίτροβιτς, ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς και πολλούς άλλους που πρωταγωνιστούν σε ομάδες των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να εκμεταλευτεί το πλούσιο ταλέντο που κατέχει η Σερβία μετα απο πολλά χρόνια; Είναι στα χέρια της να το κάνει αυτό, μιας και απο ποιότητα ειναι καλυμμένη σε όλες τις θέσεις.

Ιωάννης Μιχάλης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *