Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαρόκο: Ελπίζει για κάτι καλύτερο

Share

Το Μαρόκο θα ξαναδώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ, εξαργυρώνοντας τις καλές εμφανίσεις του στην προκριματική φάση. Τα <<λιοντάρια του Άτλα>>, με όπλο τη συμπαγή τους άμυνα, θα κυνηγήσουν την έκπληξη ξέροντας ότι δεν θα έχουν εύκολο έργο σε όμιλο με Κροατία ,Βέλγιο και Καναδά.

Το ρόστερ είναι γεμάτο από ταλαντούχους παίκτες με παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαικά πρωταθλήματα ενώ στον πάγκο βρίσκεται ο Βαχίντ Χαλιλχότζιτς . Αυτή θα είναι η 6η παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο το Καμερούν και η Νιγηρία μετρούν περισσότερες συμμετοχές , έχοντας να επιδείξει μια πρόκριση στη φάση των <<16>> της διοργάνωσης. Μάλιστα είναι η πρώτη χρονικά ομάδα της Αφρικής που προκρίθηκε σε νοκ -άουτ. Πήρε το <<βάπτισμα του πυρός>> στο Μουντιάλ του 1970, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με συγκομοιδή ενός βαθμού.

Σε διεθνές επίπεδο το Μαρόκο κέρδισε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1976, δύο Πρωταθλήματα Αφρικανικών Εθνών και μία φορά το Κύπελλο Αραβικής της FIFA. Έχουν συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο έξι φορές. Το καλύτερο αποτέλεσμά τους ήρθε το 1986, όταν ήταν η πρώτη και η μοναδική εθνική ομάδα της Αφρικής και Αράβων που τερμάτισε στην κορυφή ενός ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε εκείνον τον έκτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, το Μαρόκο τερμάτισε μπροστά από την Αγγλία , την Πορτογαλία και την Πολωνία αφού κράτησε τόσο την Πολωνία όσο και την Αγγλία με ισοπαλίες χωρίς γκολ και νλίκησε την Πορτογαλία με 3-1. Έτσι, έγινε η πρώτη αφρικανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και μόνο η δεύτερη εθνική ποδοσφαιρική ομάδα εκτός Ευρώπης και Αμερικής (μετά τη Βόρια Κορέα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966), που έφτασε στον δεύτερο γύρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.Στον επόμενο γύρο των <<16>> νόκ-άουτ, έχασαν οριακά από τη δεύτερη Δυτική Γερμανία με σκορ 1-0

.Η τελική 23άδα του Μαρόκο για το Μουντιάλ | in.gr

Τα <<λιοντάρια του Άτλα>> θεωρήθηκαν η καλύτερη αφρικανική ομάδα ποδοσφαίρου όταν κατέλαβαν τη 10η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA τον Απρίλίο του 1998, ως η πρώτη αφρικανική ομάδα στην ιστορία που κατατάχθηκε από τη FIFA στις δέκα πρώτες εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο. Είναι επίσης η μοναδική αφρικανική εθνική ομάδα στην ιστορία που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA για τρία συνεχόμενα χρόνια, από τη FIFA από το 1997 έως το 1999. Από τον Φεβρουάριο του 2022, το Μαρόκο κατατάσσεται ως η 24η καλύτερη εθνική ομάδα στον κόσμο.

Άγγελος Φραγκισκάτος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *