Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βέλγιο: ‘Ισως η τελευταία ευκαιρία των “κόκκινων διαβόλων” για καταξίωση!

Share

Το Βέλγιο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια απο τις μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και είναι απο τα φαβορί στις διοργανώσεις στις οποίες αγωνίζεται. Στην κατάταξη της FIFA βρίσκεται στην 2η θέση, πίσω απο την Βραζιλία καθιστώντας την ως με βάση την κατάταξη, την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Με τρομερούς παίκτες όπως ο Εντέν Αζάρ, ο Κέβιν Ντεμπρόιν, ο Τιμπό Κουρτουά κ.α. Σήμερα θα κοιτάξουμε την ιστορία του Βελγίου στα Παγκόσμια Κύπελλα και γιατί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία αυτής της γενιάς για κατάκτηση κάποιου κυπέλλου.

Το Βέλγιο έχει συμμετάσχει σε 13 Παγκόσμια Κύπελλα, με το φετινό να είναι το 14ο. Η καλύτερη πορεία που είχε ήταν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ρωσία το 2018. Στα προκριματικά ήταν στον όμιλο με την Ελλάδα, όπου ήταν και η μόνη ομάδα που δεν νίκησε, αφού στο Βελγιο το μεταξύ τους ματς ήρθε ισόπαλο με 1-1. Οι υπόλοιπες ομάδες ήταν η Βοσνία, η Εστονία, η Κύπρος και το Γιβραλτάρ. Το Βέλγιο τερμάτισε στην πρώτη θέση με 28 βαθμούς, με εννιά νίκες και μία ισοπαλία και πήρε εύκολα το εισιτήριο για την Ρωσία.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το Βέλγιο κληρώθηκε με την Αγγλία, την Τυνησία και τον Παναμά και σε τρείς αγώνες νίκησε εύκολα και τους τρεις (Βέλγιο – Παναμάς 3-0, Βέλγιο – Τυνησία 5-2, Αγγλία – Βέλγιο 0-1) και προκρίθηκε ως πρώτο έχοντας σκοράρει εννιά γκολ και έχοντας δεχτεί δυο. Στην φάση των 16, το Βέλγιο απέκλεισε την Ιαπωνία με ανατροπή σε ένα απο τα καλύτερα ματς της διοργάνωσης με 3-2, με τον Τσαντλί να σκοράρει το νικητήριο γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα. Στους οχτώ, το Βέλγιο αντιμετώπισε την Βραζιλία, που σχεδόν σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το φαβορί για την κατάκτηση καθώς θεωρείται δικιά της διοργάνωση, καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν έχει χάσει ποτέ διοργάνωση και η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις, με έξι. Το Βέλγιο κατάφερε να νικήσει την “Σελεσάο” με 2-1 και προκρίθηκε για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα ημιτελικά, έπεσε πάνω στην Γαλλία και πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά ένα γκολ του Ουμτιτί ήταν αρκετό για να αποκλείσει το Βέλγιο και να του κοστίσει μια θέση στον τελικό. Το Βέλγιο ωστόσο έπαιξε τελικό, αλλά στον μικρό, όπου και νίκησε την Αγγλία με 2-0 και τερμάτησε στην τρίτη θέση, καθηστώντας αυτή την πορεία την καλύτερη του έθνους στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Τωρα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θεωρείται πάλι το φαβορί και έτσι πέρασε και απο τα προκριματικά. Τερμάτισε πάλι πρώτο στον όμιλο με 20 βαθμούς, ξανά χωρίς ήττα, καθώς είχε έξι νίκες και δύο ισοπαλίες και έτσι πήρε εύκολα το εισητήριο για το Κατάρ. Επίσης σκόραρε 25 γκολ σε οχτώ αγώνες επιδεικνύοντας την τρομερή επιθετική δύναμη που διαθέτει. Οι ομάδες οι οποίες αντιμετώπισε ήταν η Ουαλία, η Τσεχία, η Εστονία και η Λευκορωσία. Στους ομίλους κληρώθηκε με την φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Κροατία, τον Καναδά και το Μαρόκο σε έναν φαινομενικά εύκολο όμιλο. Οι στάρ της ομάδας δυστυχώς όπως ο Ντεμπρόιν (30 ετών), ο Αζάρ (31 ετών), ο Λουκάκου (28 ετών) και ο Κουρτουά (29 ετών) μεγαλώνουν και δεν θα μπορούν να κάνουν ότι έκαναν στα προηγούμενα χρόνια και γι’αυτό ίσως αυτή η διοργάνωση να είναι η πιο σημαντική για το Βέλγιο. Οι “κόκκινοι διάβολοι” θα επιχειρήσουν να αιτιολογήσουν γιατί με βάση την κατάταξη είναι η καλύτερη χώρα της Ευρώπης και να ανέβουν για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους στην κορυφή του κόσμου.

 

Κωνσταντίνος Καλάβριας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *