Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιαπωνία: Παρούσα για έβδομη συνεχόμενη φορά

Share

Η Ιαπωνία με 7 νίκες,1 ισοπαλία και 2 ήττες, τερμάτισε δεύτερη στα προκριματικά με 22 βαθμούς και εξασφάλισε την προκρισή της για 7η συνεχόμενη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Η κλήρωση την έφερε στον πέμπτο όμιλο με Ισπανία, Γερμανία και τον νικητή του Νέα Ζηλανδία- Κόστα Ρίκα.

Στις προηγούμενες έξι παρουσίες της, κατάφερε να προκριθεί στις τρείς στην φάση των “16” όπου και αποκλείστηκε. Η πρώτη φορά ήταν το 2002 όταν και προκρίθηκε ως πρώτη στον όμιλο με Βέλγιο, Ρωσία και Τυνησία, στην συνέχεια έμεινε εκτός από την Τουρκία. Η δεύτερη της πρόκριση ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010. Τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο πίσω από την Ολλανδία και πάνω από Δανία και Καμερούν, όμως αποκλείστηκε και πάλι στους “16” στα πέναλτι από την Παραγουάη.

Η τρίτη και τελευταία φορά που προκρίθηκε από όμιλο ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση, στη Ρωσία το 2018. Έμεινε πίσω από την Κολομβία, όμως τερμάτισε δεύτερη πάνω από Σενεγάλη και Πολωνία. Στους “16” το πάλεψε όμως έχασε με 2-3 από το ταλαντούχο Βέλγιο και έμεινε εκτός συνέχειας.Αφιέρωμα Μουντιάλ 2018 - Ιαπωνία: Ερωτηματικό εξ ανατολών (vid) - Fosonline

Οι “Μπλε Σαμουράι” διαθέτουν και πλούσια ιστορία στο Ασιατικό Κύπελλο. Έχει δώσει το παρόν της στις τελευταίες 9 διοργανώσεις και είναι η πολυνίκης του θεσμού με 4 κατακτήσεις, με τελευταία στο Κατάρ το 2011, όταν και κέρδισε με 1-0 στον τελικό την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες έχουν εξασφαλίσει και την παρουσία τους στο τουρνουά που θα γίνει το 2023 στην Κίνα και αυτή θα είναι η δέκατη συνεχόμενη φορά.

Η Ιαπωνία έχει δώσει το παρόν της και σε πέντε κύπελλα συνομοσπονδιών, με την τελευταία να καταγράφεται το 2013 όπου και κατέλαβε την προτελευταία θέση με 0 βαθμούς!! Η καλύτερη της επίδοση στην διοργάνωση είναι αυτή του 2001, όταν και ήταν συνδιοργανώτρια μαζί με την Νότια Κορέα. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν φιναλίστ καθώς ηττήθηκε στον τελικό από την Γαλλία με 0-1,χάρις σε γκολ του Πατρίκ Βιειρά.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ήταν η πρώτη ομάδα εκτός Αμερικής που συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα. Αυτό συνέβη στην διοργάνωση του 1999 όπου και προσκλήθηκε, όμως απεκλείστηκε στην φάση των ομίλων. Η Ιαπωνία προσκαλέστηκε άλλες τρείς φορές στο Κόπα Αμέρικα. Το 2011 αν και αποδέκτηκε την πρόσκληση, δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω του τσουνάμι που είχε προκληθεί. Το 2015 αρνήθηκε την πρόσκληση λόγω προγράμματος ενώ το 2019 συμμετείχε ξανά στην διοργάνωση, όμως και πάλι απεκλείστηκε στην φάση των ομίλων.

Κώστας Τσιακλής

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *