Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραζιλία: Παρών και σε αυτό το Μουντιάλ η πολυνίκης του θεσμού

Share

Παρών και σε αυτό το Μουντιάλ θα είναι η Βραζιλία τερματίζοντας πρώτη στα προκριματικά στη ζώνη της Νοτίου Αμερικής με 45 βαθμούς σε 17 αγώνες, ούσα αήττητη (14 νίκες, 3 ισοπαλίες) σε όλη την διαδικασία. Ηγέτης για την “σελεσάο” ήταν ο Νεϊμαρ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για την Βραζιλία με 8 τέρματα. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 0-2 (Τελικός Μουντιάλ 2002)

Με την πρόκριση της και στο Μουντιάλ του Κατάρ η ομάδα του Τίτε έκανε το 22/22 σε συμμετοχές στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, ούσα η μοναδική που έχει συμμετάσχει σε όλες τις τελικές φάσεις του Μουντιάλ. Η Βραζιλία είναι η πολυνίκης του θεσμού με πέντε κατακτήσεις με πιο πρόσφατη αυτή του 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της νοτίου Κορέας, δηλαδή σε διοργάνωση που διεξήχθη σε ασιατικό έδαφος όπως και αυτή που θα διεξαχθεί το 2022, όποτε ίσως είναι και ενάς καλός οιωνός ενόψει του τουρνουά για την “σελεσάο”. Η πρώτη κατάκτηση για την ομάδα της “χώρας του καφέ” ήρθε μετά από πέντε Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, το 1958 απέναντι στην οικοδέσποινα Σουηδία στον τελικό επικράτησε με 5-2. Στην επόμενη διοργάνωση, που διεξήχθη στη Χίλη, η Βραζιλία πανηγύρισε τη δεύτερη κατάκτηση παγκοσμίου κυπέλλου νικώντας με 3-1 την Τσεχοσλοβακία, στον τελικό. Μάλιστα, έγινε μόλις η δεύτερη χώρα που καταφέρνει να κάνει back-to-back κατακτήσεις μετά την Ιταλία που τα είχε καταφέρει το 1934 και το 1938.

Η επόμενη κατάκτηση για τη “σελεσάο” ήρθε το 1970 πάλι σε αμερικάνικο έδαφος αυτή τη φορά όμως λίγο πιο βορειοκεντρικά και συγκεκριμένα στο Μεξικό. Η Βραζιλία των Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο και όχι μόνο διέλυσε στον μεγάλο τελικό με 41 την Ιταλία. Ο τέταρτος τίτλος για τους “κιτρινομπλε” της Νοτίου Αμερικής άργησε 24 χρόνια και είχε συγκυρίες όπως αυτές του 1970. Δηλαδή, αντιμετώπισε πάλι στη Βόρεια & Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα στις Η.Π.Α. την Ιταλία με ίδια κατάληξη αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η Βραζιλία “σηκώνει” την τέταρτη της κούπα στα πέναλτι νικώντας με 3-2 την Ιταλία (0-0 κ.α. και παράταση), σε ένα παιχνίδι που για πόλλους έμεινε για το χαμένο πέναλτι του Ιταλού αστέρα Ρομπέρτο Μπάτζιο. Η πέμπτη και τελευταία ως σήμερα κατάκτηση για τους βραζιλιάνους ήρθε στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας το 2002. Η Βραζιλία νικάει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Γιοκοχάμας στον τελικό με 2-0 την Γερμανία χάρη σε δύο τέρματα του Ρονάλντο Ναζάριο Ντε Λίμα (φαινόμενο), επιστρέφοντας στην κορυφή του κόσμου μετά από οκτώ χρόνια.

Επιμέλεια: Τάσος Δαμαλής

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *