Type to search

Australian Open Rafael Nadal ΤΕΝΝΙΣ

Ράφα Ναδάλ: Αυτός που σχεδόν έχασε τα πάντα για να φτάσει στο “οτιδήποτε”

Share

Για τον Ράφα Ναδάλ, έναν σπουδαίο τενίστα αλλά ακόμη σπουδαιότερο αθλητή και έναν από τους μεγαλύτερους μαχητές που ο αθλητικός πλανήτης έχει γνωρίσει.

“Μόνο αφού έχουμε χάσει τα πάντα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε το οτιδήποτε” είπε ο Μπραντ Πιτ ως Τάιλερ Ντέρντεν σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Fight Club. Ο Ράφα Ναδάλ σχεδόν έχασε τα πάντα πολλές φορές. Η πρώτη ήταν το 2005 μετά το παρθενικό του Grand Slam στο Παρίσι. Γιατί τότε ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκε τον αστράγαλο του να πονά. Η διάγνωση ενός εξειδικευμένου γιατρού έσπρωξε τον 19χρονο Ισπανό σε μια μαύρη τρύπα. “Είπε ότι μπορεί να μην κατάφερνα να παίξω τένις στο ίδιο επίπεδο ξανά, ότι ίσως χρειαστεί να αποσυρθώ τόσο νωρίς από το παιχνίδι στο οποίο επένδυσα όλα μου τα όνειρα. Διαλύθηκα κλαίγοντας”. Αυτά είναι τα λόγια του ίδιου του Ράφα για  εκείνη τη στιγμή που ένιωθε να χάνει τα πάντα. Δεν ήταν όμως και η τελευταία κατά την οποία η γεμάτη τραυματισμούς καριέρα του τέθηκε σε κίνδυνο.

“Χρειάζεται να υποφέρουμε και χρειάζεται να παλεύουμε”

Αυτό είπε ο 35χρονος τενίστας αμέσως μετά την πρόκριση του στον τελικό του Australian Open, συμπληρώνοντας πως μόνο έτσι θα μπορούσε να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα. Λέξεις που χαρακτηρίζουν τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του Ναδάλ. Της ζωής του στα courts, με μια Babolat στο αριστερό χέρι και μια κορδέλα στα μαλλιά, όπως τον ξέραμε πάντα. 17 χρόνια στα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάθε λογής τραυματισμό. Οι αστράγαλοι, τα γόνατα, οι καρποί του και τα πόδια του έδειχναν να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους αυξανόμενα υψηλούς ρυθμούς με τους οποίους εκείνος έπαιζε, κατακτώντας όλους τους πιθανούς τίτλους. Η καριέρα του στιγματίστηκε σε πολλές διαφορετικές στιγμές από σοβαρούς τραυματισμούς ταλαιπωρώντας τον πολύ. Ωστόσο κάθε φορά, ο Ναδάλ κατάφερνε να βρίσκει τον δρόμο της επιστροφής με πυξίδα του την αστείρευτη ψυχική δύναμη και την αγάπη του για το τένις. Το “Χρειάζεται να υποφέρουμε και χρειάζεται να παλεύουμε” όμως, κορυφώθηκε φέτος στη Μελβούρνη. Μετά το Roland Garros του 2021 αποσύρθηκε κατά σειρά από Wimbledon, Ολυμπιακούς Αγώνες και US Open αδυνατώντας να επιβληθεί στο καταπονημένο σώμα του. Το Σεπτέμβρη μετά από ακόμη μια θεραπεία στο πόδι του περπατούσε με πατερίτσες ενώ ένα μήνα αργότερα ομολογούσε πως δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Όταν ξεκίνησε να αγωνίζεται ξανά, προετοιμαζόμενος για το Australian Open χτυπήθηκε και από τον Covid ο οποίος σωματικά τον συνέτριψε όπως δήλωσε. Οι φόβοι ήταν εκεί. Πολλοί πίστεψαν πως το άστρο ενός από τους σπουδαιότερους τενίστες στην ιστορία ήταν έτοιμο να σβήσει για πάντα, καταρρακωμένο από τον συσσωρευμένο πόνο. Μέχρι ο Ράφα να πάει στη Μελβούρνη και να τους εξαλείψει. Μέχρι να φτάσει στο “οτιδήποτε”.

Το “οτιδήποτε”

Ο Ναδάλ πριν ταξιδέψει στην Αυστραλία είχε φτάσει πιο κοντά από ποτέ στο να χάσει τα πάντα. Να μην παίξει ξανά, να μην σερβίρει ξανά, να μην κερδίσει ξανά πόντο σε ένα ράλυ με ένα forehand στη διαγώνιο. Για τον Ισπανό αυτά είναι τα “πάντα”, το να παίζει τένις. Το πάθος του για αυτό. Με μια μικρή παράφραση όμως σε αυτό που είπε ο Ντέρντεν στο Fight Club μόνο έτσι θα μπορούσε να κάνει το “οτιδήποτε”. Το “οτιδήποτε” είναι κάτι που η λογική δεν μπορεί να αγγίξει, κάτι που τα στατιστικά και οι όποιοι αριθμοί δεν μπορούν να προβλέψουν, κάτι που η φαντασία δεν μπορεί να χωρέσει. Είναι η πιο απροσδόκητη αχτίδα φωτός αναδυόμενη από τα σύννεφα μιας καταιγίδας. Είναι αυτή η νίκη του Ράφα, αυτός ο τίτλος. Αυτό που άφησε όλους τους τυχερούς που τον παρακολούθησαν άναυδους. Η ενέργεια όλου του πόνου της καριέρας του, όλων των στιγμών που βρέθηκε ένα βήμα πριν το άδοξο τέλος, συσσωρεύτηκε στα χτυπήματα που οδήγησαν σε αυτή την ασύλληπτη ανατροπή. Όλα τα εμπόδια, όλα τα δάκρυα 17 χρόνων σαν να πήραν από τη μοίρα αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το παιχνίδι στο οποίο ο  Ναδάλ, ο πιο πετυχημένος τενίστας, συγκλόνισε τον πλανήτη και έγραψε την ιστορία του με μοναδικό τρόπο. Χρειάστηκε να σκαρφαλώσει το δικό του βουνό, να παλέψει με όλη του τη δύναμη και να μείνει όρθιος όταν όλοι θα κατέρρεαν. Αλλά για κάποιον που έχει περάσει όσα ο Ράφα, για έναν μαχητή σαν αυτόν φάνηκε πως το “οτιδήποτε” δεν είναι απίθανο.

Ιάσονας Θεριός

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *