Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου Πελέ!

Share

Σαν σημέρα στις 23 Οκτωβρίου του 1940 γεννήθηκε ο Πελέ στο Τρες Κορασόες της Βραζιλίας.

Σαν σήμερα στις 23 Οκτωβριού του 1940 γεννήθηκε ο Πελέ στο Τρες Κορασόες της Βραζιλίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Έντσον Αράντος ντο Νασιμέντο. Το παρατσούκλι «Πελέ» μάλλον του κόλλησε στα σχολικά του χρόνια, με πιθανότερη αιτία, τον λάθος τρόπο που πρόφερε το όνομα του αγαπημένου του ποδοσφαιριστή, του τερματοφύλακα της Βάσκο Ντα Γκάμα, Μπιλέ. Η ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του άρχισε στην εφηβική ομάδα της Μπαουρού, στην πολιτεία του Σάο Πάουλο, όπου ο πατέρας του είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Το 1956, η Σάντος εκτίμησε το ταλέντο του και τον ενέταξε στην δύναμή της. Με την ασπρόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε στην θέση του επιθετικού μέσου, το διάστημα 1956-1974, σε 638 παιγνίδια επιτυγχάνοντας 619 γκολ. Με την Σάντος ο Πελέ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας και 6 διεθνείς τίτλους   Ο Πελέ έκανε το ντεμπούτο με την φανέλα της Σάντος σε ηλικία 15 ετών οπού σκόραρε κιόλας. Στην ηλικία των 16 ετών άρχισε να αγωνίζεται και με την Εθνική ανδρών της Βραζιλίας και εκείνη την χρονιά πέτυχε 36 γκολ. Το 1958, σε ηλικία 17 ετών, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας. Σκόραρε έξι φορές, τις δυο από αυτές στον τελικό, όπου η ομάδα του νίκησε με 5-2 την διοργανώτρια Σουηδία και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μετά και την δεύτερη κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου τέσσερα χρόνια μετά ο Πελέ θεωρήθηκε «εθνικός θησαυρός» για την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Έτσι, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν τον άφησε να φύγει ενώ τον ήθελαν αρκετές μεγάλες ομάδες να τον κάνουν δικό τους και ότι ο Πελέ λάτρευε την Σάντος παρέμεινε στην ίδια ομάδα για 18 χρόνια. Έφυγε μόνο στην ηλικία των 34 ετών όπου αγωνίστηκε στις ΗΠΑ για την Νιου Γιορκ Κόσμος, για μια τριετία. Έτσι το 1970 ο Πελέ άνοιξε τον δρόμο για την νίκη με 4-1 στον τελικό εναντίον της Ιταλίας και η Βραζιλία έγινε η πρώτη ομάδα με τρείς κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Πελέ να οδηγεί την Σελεσάο και στις τρείς κατακτήσεις. To 1974, o Πέλέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, αλλά τον επόμενο χρόνο συμφώνησε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο ύψους 7 εκατ. δολαρίων με την ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης και να συμβάλλει στην προαγωγή τού αθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1977 κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφού οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση τού πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Με τους «Κόσμος» αγωνίστηκε σε 56 παιχνίδια σημειώντας 31 γκολ. Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 1363 παιχνίδια  και πέτυχε 1281 γκολ , ρεκόρ που δεν το έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα.

Ο Πελέ έχει τιμηθεί με πλήθος πολιτικών και αθλητικών βραβείων. Το 1994 ονομάστηκε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO και το 1999 «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από την FIFA. Έτσι, σήμερα ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου κλείνει τα 80 του χρόνια…

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *