Type to search

ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Premier League: Άμα τα “παίρνουν” κι αυτά, πάμε για κούρσα θανάτου!

Share

Μάντσεστερ Σίτυ, Λίβερπουλ και Τσέλσι τα… «χρειάστηκαν» το Σάββατο αφού ίδρωσαν και αγχώθηκαν μέχρι το σφύριγμα της λήξης που σήμανε τις νίκες τους με την φετινή μάχη του τίτλου να προμηνύεται συναρπαστική

Το κατά πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου δείχνει έτοιμο και φέτος να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Και αυτό γιατί η κούρσα για τον τίτλο της Premier League ξεκάθαρα πλέον είναι υπόθεση για τρεις. Μάντσεστερ Σίτυ, Λίβερπουλ και Τσέλσι έχουν μαζέψει 38, 37 και 36 βαθμούς αντίστοιχα. Το Σάββατο και οι τρεις ομάδες θα μπορούσαν να είχαν “γκελάρει” απέναντι σε Γουλβς, Άστον Βίλα και Λιντς αλλά τελικά, και με τη βοήθεια πέναλτι, κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη. Και τέτοιες ακριβώς νίκες είναι που στο τέλος μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο. Όταν όμως και οι τρεις πρωτοπόροι δείχνουν να έχουν την ψυχολογία, τον τρόπο και.. το «άστρο» να παίρνουν τέτοια τρίποντα, εκεί το ζήτημα γίνεται περισσότερο περίπλοκο.

Χεράκι, χεράκι και… χεράκι

Κάθε μια από τις τρεις ομάδες έχει τον δικό της τρόπο παιχνιδιού, τη δική της ταυτότητα. Γκουαρντιόλα, Κλοπ και Τούχελ είναι προπονητές παγκόσμιας κλάσης και οι “μηχανές” που έχουν φτιάξει προσφέρουν ανά περιόδους απίστευτο θέαμα. Μπορεί ο καθένας τους να προσεγγίζει διαφορετικά το ποδόσφαιρο αλλά οι “καρποί” του παιχνιδιού τους είναι οι ίδιοι. “Citizens”, “Reds” και “Blues” δεν θα μπορούσαν να πορεύονται περισσότερο χεράκι, χεράκι στην Premier League και αυτό αποτυπώνεται σε σημαντικές στατιστικές κατηγορίες. Στα xGoals , τα αναμενόμενα με βάση την απόδοση γκολ, στην κορυφή βρίσκεται η Λίβερπουλ με 38.52 και ακολουθούν με 33.34 και 26.70 η Σίτυ και η Τσέλσι. Από την άλλη στα xGoalsAgainst, τα αναμενόμενα τέρματα που δέχεται μια ομάδα, το σύνολο του Γκουαρντιόλα παίρνει την πρωτιά με 10.85. Ακολουθούν οι «Μπλε» με 14.97 και οι «Κόκκινοι» με 15.81. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ομάδες που και απειλούν πολύ περισσότερο αλλά και απειλούνται πολύ λιγότερο σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Η ίδια κατάσταση με Σίτυ, Λίβερπουλ και Τσέλσι να βρίσκονται πρώτες και κοντά μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα πολύ μακριά από τους υπόλοιπους 17 είναι ορατή και σε άλλα σημαντικά δεδομένα όπως οι επιθέσεις κατοχής που καταλήγουν σε τελική προσπάθεια ή οι προοδευτικές, όπως ονομάζονται, πάσες, αυτές δηλαδή που μεταφέρουν την μπάλα τουλάχιστον 10 μέτρα προς τα εμπρός.

 

Τα «θεματάκια» που δίνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Όσο καλά και να λειτουργεί μια ομάδα, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και η τέλεια απόδοση δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με συνέπεια για 38 αγωνιστικές. Κάθε μια εκ των τριών αντιμετωπίζει τα δικά της ζητήματα κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την μάχη τους για τον τίτλο. Η Σίτυ ξέρει να κρατάει την μπάλα στα πόδια της και να ελέγχει το παιχνίδι καλύτερα από τον καθένα. Υπάρχουν φορές όμως που η κατοχή της γίνεται ανούσια καθώς δυσκολεύεται να την μετουσιώσει σε ευκαιρίες και γκολ. Δείχνει πράγματι να της λείπει το σέντερ φορ που έψαξε αλλά δεν βρήκε το καλοκαίρι. Η Λίβερπουλ έχει σπάσει τα φρένα στην επίθεση, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σε σχέση όμως με άλλες χρονιές του Κλοπ στην ομάδα η αμυντική λειτουργία αναπόφευκτα έχει διαταραχθεί. Μπορεί οι αντίπαλοι της να μην βρίσκουν πολλές τελικές αλλά εξαιτίας των κενών χώρων βρίσκουν λίγες και ποιοτικές φάσεις. Σημαντικό ζήτημα είναι και το αν και πόσο μπορεί να αντέξει η ομάδα χωρίς Σαλάχ, Μανέ, Κειτά και Μάτιπ ενόψει Κόπα Άφρικα. Η ομάδα του Τούχελ από την άλλη τον τελευταίο καιρό δείχνει περισσότερο ευάλωτη αμυντικά ενώ ο Λουκάκου μετά τον τραυματισμό του δεν έχει πιάσει τα στάνταρ απόδοσης του κάτι που είναι φανερό στο επιθετικό τρίτο.

Η κούρσα για το φετινό πρωτάθλημα έχει όλα τα φόντα για να είναι μια από τις πιο αμφίρροπες και συναρπαστικές όλων των εποχών όσο νωρίς κι αν είναι προς το παρόν. Το τι ομάδες είναι και οι τρεις, το έχουν αποδείξει. Εμείς έχουμε ένα γύρο και… κάτι να τις απολαύσουμε.

Ιάσονας Θεριός 

*Τα δεδομένα ανήκουν στο totalfootballanalysis.com και αναφέρονται στις πρώτες 15 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *