Type to search

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Ο Ποντένσε, ο Βαλντέζ, ο Τζόρτζεβιτς, ο Σηφάκης και ο Μήτρογλου.

Share

Ματς που ξεχωρίζει για την 13η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκ 1, είναι αυτό που θα διεξαχθεί την Κυριακή το απόγευμα (19:30) στο Φαληρικό γήπεδο, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άρη. Αγώνας που ενίοτε είχε αντίστοιχους άσσους στο μανίκι για καθεμιά από τις ομάδες.

Οι Πειραιώτες έπειτα από την ήττα που υπέστησαν με κάτω τα χέρια, την Πέμπτη, στην Αμβέρσα, για την τελευταία αγωνιστική του Europa League, θα αντιμετωπίσουν την Κυριακή τους Θεσσαλονικείς. Οι τελευταίοι φαίνεται να διανύουν καλό φεγγάρι ύστερα από τη συντριβή από τον ΠΑΣ.ΓΙΑΝΝΙΝΑ, στο Κλεάνθης Βικελίδης. Έκτοτε, η ομάδα του Άκη Μάντζιου μετρά 3 σερί νίκες, εκ των οποίων η μία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα με 0-1. Οι κίτρινοι δείχνουν σαφή βελτίωση στο παιχνίδι τους, αλλά και στα αποτελέσματα τους, γεγονός που μαρτυρά την ανασύνταξη που έγινε μετά το σοκαριστικό 0-5 από τους Γιαννιώτες. Από την άλλη, η φετινή εκδοχή της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς δείχνει να μην πείθει με τις εμφανίσεις και την εικόνα της, παρά τα αποτέλεσματα και την θέση της στην κορυφή της βαθμολογίας. Παραδοσιακά λοιπόν οι κίτρινοι φεύγουν με σκυμμένο το κεφάλι από το Φάληρο, με τους Πειραιώτες να έχουν ως γηπεδούχοι 42 νίκες, 11 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, σε ένα σύνολο 10 αγώνων για το πρωτάθλημα με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, η προϊστορία είναι συγκριτικά υπέρ των Ερυθρολεύκων με απολογισμό εννιά νίκες και μία ισοπαλία, μόλις πέρυσι (το 1-1, ο Φορτούνης στο 40′ είχε ανοίξει το σκορ και ο πρώην ερυθρόλευκος Μήτρογλου είχε φέρει το ματς στα ίσια στο 83′). Τα παιχνίδια ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άρη έχουν ένα γνώρισμα όλα αυτά τα χρόνια: αναδεικνύουν ξεκάθαρους πρωταγωνιστές που χωρίς αυτούς, είτε το σκορ θα είχε μείνει σε πιο χαμηλά επίπεδα, είτε θα είχε πάρει μεγαλύτερη έκταση (Σηφάκης).

Ας πάρουμε μία γεύση από κάποιες από τις τελευταίες αναμετρήσεις ανάμεσα σε ερυθρόλευκους και κίτρινους.

  • 1) Ισοπαλία στην επιστροφή του Μήτρογλου ως αντιπάλου στο Καραϊσκάκης, 1-1, 21/02/2021.

Στο εν λόγω ματς πρωταγωνιστής ήταν αδιαμφισβήτητα ο Κώστας Μήτρογλου, για πολλούς λόγους. Ο άλλοτε επθετικός των ερυθρολεύκων, με τα κίτρινα πια, πέρασε ως αλλαγή στο ματς στο 66′, κόντρα στην ομάδα που ανδρώθηκε και πέτυχε σπουδαία πράγματα. Ο Έλληνας επιθετικός ισοφάρισε για τον Άρη στο 83′, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, που είχε υποδείξει νωρίτερα ο διαιτητής της αναμέτρησης σε παράβαση του Σα πάνω στον Μανσίνι. Έτσι o σέντερ φορ από την Καβάλα άνοιξε λογαριασμό με την φανέλα του Άρη, σημειώνοντας το πρώτο του γκολ με τα κίτρινα, στην επιστροφή του ως αντιπάλος αυτή την φορά στον Πειραιά.

  • 2) Πάρτι των ερυθρολεύκων στο πρώτο μέρος, σόου Βαλμπουενά και εύκολη επικράτηση απέναντι στον Άρη, 4-2, 19/01/20.

Σε ένα από τα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια με κόσμο, προτού ξεσπάσει η πανδημία, ο Ολυμπιακός είχε από τα πιο εύκολα και αποτελεσματικά του βράδια επί εποχής Μαρτίνς. Σχετικά νωρίς η ομάδα του Πορτογάλου τεχνικού φρόντισε να πάρει τα ηνία του αγώνα, με τον Γκιγιέρμε να σκοράρει (22′), έπειτα από ασταθή επέμβαση του Έμαν. Δύο λεπτά αργότερα ο Ελ Αραμπί αυξάνει την διαφορά για την ομάδα του στα δύο τέρματα, για να έλθει στο 44′ ο αρχηγός Ομάρ να απαντήσει στον Ρόουζ, που είχε μειώσει προσωρινά στο 37′ για τους φιλοξενούμενους. Καταγαιστικός και στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός, με τον Βαλμπουενά να βάζει το κερασάκι στην τούρτα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 63′ και απλώς τον Άρη να μειώνει στο 83′ με τον Ντιγκινί, για το τελικό 4-2.

  • 3) Τεσσάρα στον νεοφώτιστο Άρη της περιόδου, με καυτό Ποντένσε,  4-1, 10/03/2019.

Πέντε χρόνια περίπου από τον υποβιβασμό του, ο Άρης φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο Φαληρικό γήπεδο, με τους γηπεδούχους να έχουν σε τρομερά κέφια τον ζογκλερικό Ντάνιελ Ποντένσε. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε σε άλλο ένα ματς δυνατά με τον νεαποκτηθέντα τότε Γιώργο Μασούρα να ανοίγει το σκορ στο 27′. Έκτοτε πήρε μπροστά ο  βραχύσωμος Ντάνιελ Ποντένσε, που με δύο δικά του τέρματα το σκορ ανέβηκε στο 3-1 ( είχε μειώσει ο Μαρτίνεζ για τον Άρη, πριν το δεύτερο γκολ του Ποντένσε). Διαστάσεις θριάμβου στην βραδιά έδωσε ο Γκερέρο στο 90΄  με κεφαλιά, κάνοντας το 4-1.

  • 4) Ένα και να καίει, 1-0, 30/03/2014.

Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ υποδέχθηκε τους ήδη υποβιβασμένους Θεσσαλονικείς δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της περιόδου. Ο ήδη εστεμμένος πρωταθλητής, χωρίς να θέλξει με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, κίνδυνευσε να χάσει από τους φιλότιμους νεαρούς ποδοσφαιριστές του Άρη. Ο Ρομπέρτο είχε πολλή δουλειά εκείνο το απόγευμα. Ωστόσο, μετά την ανάπαυλα, οι Πειραιώτες σοβαρεύτηκαν, έκαναν κάποιες καλές φάσεις και βρήκαν εν τέλει το γκολ, με όμορφη προβολή του έμπειρου Νέλσον Βαλντέζ, γκολ που έκρινε την αναμέτρηση.

  • 5) Όσο έπαιζε ο Σηφάκης είχε ελπίδες, 3-0 , 11/03/2012.

Ο Κρητικός τερματοφύλακας ήταν καθοριστικός μα και μοιραίος για την ομάδα του όσο έπαιξε. Με δύο δικές του επεμβάσεις νωρίς-νωρίς κράτησε ανέπαφη την εστία του. Ωστόσο, δέχθηκε την κεφαλιά του Μαρκάνο, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά. Λίγο αργότερα ήταν και πάλι εκεί να κρατήσει την ομάδα του εντός παιχιδιού, με σωτήρια απόκρουση σε τετ α τετ με τον Αμπντούν, αλλά και στο εξ επαφής γυριστό του Μοδέστο. Σε ανύποπτη φάση, λίγο πριν οι δύο ομάδες κατευθυνθούν προς τα αποδυτήρια, ο Νίκος Λαζαρίδης του Άρη,  κάνει κακό κοντρόλ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή της ομάδας του, λάθος που εκμεταλλεύτηκε ο Αμπντούν, τον οποίο ανέτρεψε εντός περιοχής ο Μιχάλης Σηφάκης. Αποβολή για τον Έλληνα διεθνή πορτιέρο και με δέκα ο Άρης. Η συνέχεια πολύ εύκολη για τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε (Χολέμπας εύστοχο πέναλτι στο 45+2 και Μιραλλάς 69′, το δεύτερο και τρίτο γκολ αντίστοιχα).

  • 6) Τζόρτζεβιτς και Γκαλέτι νικούν τον εξαιρετικό Σηφάκη και τον Άρη, που φωνάζει για oφσάιντ και στα δύο τέρματα των Πειραιωτών, 2-1, 14/02/2009.

Στην βραδιά που βραβεύτηκε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο Μιχάλης Σηφάκης ήταν εξαιρετικός, κάνοντας ίσως τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους πόσο λάθος ήταν που δεν αποκτήθηκε ο Κρητικός γκολκίπερ, ως ο επόμενος Αντώνης Νικοπολίδης. Στα του αγώνα, στην φάση του 23ου λεπτού ο αειθαλής αρχηγός του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς εκμεταλλέυτηκε τη λάθος εκτίμηση του Λέμπο, συνέχισε τη φάση και έκανε το 1-0. Πάντως, όταν ξαναπαίρνει την μπάλα ο αρχηγός του Ολυμπιακού, ύστερα από εμπλοκή του Ντιόγκο, φαίνεται να βρίσκεται εκτεθειμένος. Ο Σηφάκης πραγματοποίησε 8 αποκρούσεις συνολικά στο ματς, εκ των οποίων δύο διπλές και μία επέμβαση στο πέναλτι του Γκαλέτι. Ο Πορτιέρο του Άρη νικήθηκε ξανά, σε μία φάση που πάλι σηκώνει κουβέντα για το αν ήταν οφσάιντ ο Γκαλέτι την στιγμή που σκοράρει. Οι Θεσσαλονικείς στο 90 μείωσαν τη διαφορά στο ένα γκολ, με τον Τοροσίδη να στέλνει καταλάθος την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Νικοπολίδη, αυτογκόλ που ήταν το ένατο για την ομάδα του Πειραιά εκείνη τη χρονιά. Ο Άρης έφυγε από το Φαληρικό γήπεδο με κάτω το κεφάλι και γεμάτος απογοήτευση και θυμό για τις διαιτητικές αποφάσεις.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *