Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το “πεταχτάρι” του Πρίντεζη που χάρισε το πιο επικό ευρωπαϊκό! (vid)

Share

Σαν σήμερα πριν από εννέα χρόνια. 13 Μαΐου 2012. Ο Θρύλος του Ντούσαν Ίβοκοβιτς, πραγματοποιώντας μια μεγάλη υπέρβαση, φτάνει στο Final Four της Euroleague και τον τελικό όπου αντιμετωπίζει την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας των πολλών εκατομμυρίων.

 

Η αναμέτρηση εξελίσσεται σε εφιάλτη με τον αγχωμένο Ολυμπιακό να μη μπορεί να βρει λύσεις απέναντι στην “μηχανή” που λέγεται ΤΣΣΚΑ. Στο 29′ οι Ρώσοι προηγούνται με 53-34. Τα πανηγύρια των Ρώσων έχουν ξεκινήσει. Στο 29′ ο Ίβκοβιτς καλεί τάιμ-αουτ. Ένα τάιμ-αουτ που ποτέ δε μάθαμε τι ειπώθηκε και το οποίο άλλαξε όλη τη σύγχρονη ιστορία της αυτής της ομάδας.

 

Μετά από αυτό, στο παρκέ πατάνε οι πιτσιρικάδες Σλούκας, Μάντζαρης, Παπανικολάου μαζί με Πρίντεζη και Χάινς. Μεγάλα τρίποντα από τους νεαρούς Έλληνες και τον Μάρκο Κέσελ που έδειχναν να πιστεύουν σε κάτι καλό δίνοντας το εύνασμα για μια επική συνέχεια. Με την μαεστρική και ψύχραιμη διαχείρηση του Σπανούλη αλλά και τα μεγάλα καλάθια του Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός μειώνει τη διαφορά από τους 19 στους 5(!) πόντους τρέχοντας ένα σερί 14-0 και σκορ 53-48 και συνεχίζει την αντεπίθεσή του! Οι Ρώσοι τα έχουν χαμένα και ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει για τα καλά! Με τον 20χρονο -τότε- Κώστα Παπανικολάου να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, οι ερυθρόλευκοι ακολουθούσαν τον αντίπαλό τους στους 2-3 πόντους. Μένουν 10 δευτερόλεπτα με το σκορ 61-58 υπέρ της ΤΣΣΚΑ. Δύο εύστοχες βολές από τον Παπανικολάου και μετά από τάιμ-αουτ η ρωσική ομαδα κάνει επαναφορά από την πλάγια γραμμή. Φάουλ του Σπανούλη στον Σισκάουσκας στα 9,7″. Υπό τις κραυγές 4.000 Ολυμπιακών, ο Σισκάουσκας αστοχεί και στις δύο. Ριμπάουντ του Παπανικολάου και η μπάλα στον Σπανούλη, ντράιβ του αρχηγού από αριστέρα, πασάρει στην τελική γραμμή στον Πρίντεζη και ο αυτός με το μυθικό “πεταχτάρι” του στέλνει τον Ολυμπιακό και όλο το ελληνικό μπάσκετ στον ουρανό! Σκορ 61-62 με 0,7″ να απομένουν αλλά οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έχουν μπει ήδη στον αγωνιστικό χώρο! Οι αποσβολωμένοι Ρώσοι δεν προλαβαίνουν ούτε πάσα να αλλάξουν και οι παίκτες μαζί με βοηθούς και προέδρους γίνονται ένα κουβάρι στο παρκέ.

 

Πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του θεσμού, η ομάδα του Πειραιά, 15 χρόνια μετά το βάπτισμα του πυρός στη Ρώμη του 1997, ανεβαίνει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Τα τρομερά μωρά του Ντούσαν Ίβκοβιτς έρχονται από το πουθενά για να κάνουν το αναπάντεχο, αυτό που ακόμα και την ύστατη στιγμή φάνταζε απίθανο στα μάτια όλων. Έριξαν στο καναβάτσο το μεγάλο φαβορί, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατακτώντας όχι μόνο την κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ αλλά και τον καθολικό σεβασμό ολοκλήρου του ευρωπαϊκού στερεώματος.

 

Ήταν μια χρονιά ορόσημο τόσο για τον σύλλογο του Ολυμπιακού όσο και για το ελληνικό μπάσκετ!

 

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.

 

Δείτε στιγμιότυπα από τον τελικό του 2012 καθώς και την απονομή του Ολυμπιακού:

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *