Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Ολυμπιακός: Από τον Μέλμπεργκ και τον Ντουρμάζ στον Κουάισον.

Share

   Ο Ρόμπιν Κουάισον της Μάιντζ μένει το καλοκαίρι ελεύθερος από την ομάδα της Γερμανίας και ο Ολυμπιακός κοιτάζει έντονα την περίπτωσή του. Υπό αυτό το ενδεχόμενο, ο 27χρονος εξτρέμ ενδέχεται να γίνει ο 4ος Σουηδός που θα φορέσει τα ερυθρόλευκα την τελευταία 20ετία.

Ο Σουηδός εξτρέμ, με καταγωγή από το Μάλι, βλέπει το συμβόλαιο του να εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι και ήδη σκέφτεται τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με τους μνηστήρες ολοένα και να αυξάνονται γύρω από το πρόσωπό του. Αν αναλογιστεί κάποιος και την συμμετοχή του Κουάισον στο Euro το καλοκαίρι με τα χρώματα της Εθνικής Σουηδίας, τότε γίνεται αντιληπτό πως αυτός ο αριθμός δύναται να αυξηθεί κατά πολύ.

Μία από τους «επίδοξους» μνηστήρες είναι και η ομάδα του Ολυμπιακού, που θέλει να φέρει στο λιμάνι τον τέταρτο διεθνή Σουηδό ποδοσφαιριστή μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, μετά τους Παρ Ζέτεμπεργκ, Όλοφ Μέλμπεργκ και Τζίμι Ντουρμάζ. Η χρονική αναδρομή θα ξεκινήσει με τον Ζέτεμπεργκ, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Ιούλιο του 2006 με την Άντερλεχτ να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του. Στην Ελλάδα ήρθε για λογαριασμό των Πειραιωτών, αγωνιζόμενος με τα ερυθρόλευκα για 3 σεζόν (00/01, 01/02 και 02/03). Κατά την παρουσία του, κέρδισε με τον Ολυμπιακό 3 πρωταθλήματα Ελλάδος καθώς και 2 κύπελλα (2001, 2002). Σε επίπεδο Champions League, κατάφερε να καταγράψει 1 ασίστ (00/01) και ένα γκολ (02/03), ενώ στα πλαίσια του τότε UEFA Cup αγωνίστηκε σε δύο αγώνες απέναντι στην Λίβερπουλ στον τρίτο προκριματικό γύρο. Για την ιστορία του ζευγαριού, το πρώτο ματς στο Φάληρο ήρθε ισόπαλο 2-2 (Μπάρμπυ 38’, Αλεξανδρής 65’, Τζέραρντ 67’, Αλεξανδρής 90’) ενώ ο επαναληπτικός στο Άνφιλντ βρήκε τους «κόκκινους» του Λίβερπουλ να πανηγυρίζουν την πρόκριση, νικώντας 2-0 (Χέσκεϊ 28’, Μπάρμπυ 60’). Ο Ζέτεμπεργκ έμεινε για 3 χρόνια στους ερυθρόλευκους και μέσα σε 108 συμμετοχές (6,989’) σημείωσε 12 γκολ και έδωσε 7 ασίστ, βοηθώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση 5 εγχώριων τίτλων κατά την διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα.

 

 

Ο δεύτερος, κατά σειρά, Σουηδός που φόρεσε την φανέλα με τον δαφνοστεφανομένο έφηβο ήταν ο Όλοφ Μέλμπεργκ, που μετακόμισε από την Γιουβέντους στον Ολυμπιακό έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2009. Έμεινε για τρία χρόνια στο λιμάνι, αποτελώντας τον βασικό αμυντικό πυλώνα των Πειραιωτών τόσο στις εγχώριες όσο και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μέτρησε 106 συμμετοχές (9,122’) με την φανέλα του Ολυμπιακού, κατά τις οποίες σκόραρε 9 φορές, ενώ άλλες 6 βοήθησε τους συμπαίκτες του να χριστούν σκόρερ. Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια, ο Μέλμπεργκ πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα (10/11,11/12) καθώς και ένα Κύπελλο (2012). Σε επίπεδο UEFA Champions League, κατέγραψε ως βασικός 14 εμφανίσεις  (συν 4 σε προκριματική φάση), έχοντας μάλιστα μια ασίστ τη σεζόν 11/12. Εκτός από τα παραπάνω, κατέγραψε 483 αγωνιστικά λεπτά αγωνιζόμενος 6 φορές στα πλαίσια του UEFA Europa League. Από την ενεργό δράση αποσύρθηκε το καλοκαίρι του 2014, έχοντας φορέσει για τελευταία φορά την φανέλα της Κοπεγχάγης.

 

Δύο χρόνια μετά τον Μέλμπεργκ, πάτησε ελληνικό έδαφος για λογαριασμό των Πειραιωτών ο Τζίμι Ντουρμάζ, παίρνοντας μεταγραφή από την τούρκικη Γκεντσλερμπιρλιγκί έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ έμεινε για δύο σεζόν, κατακτώντας 2 εγχώρια πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδος το 2015, απέναντι στην Ξάνθη (3-1). Σε 57 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα (3,345’) σκόραρε 12 φορές και κατέγραψε 17 ασίστ, με πιο παραγωγική χρονιά του να είναι η δεύτερη. Αυτό, μιας και την χρονιά 15/16 ο Τζίμι Ντουρμάζ για το πρωτάθλημα σκόραρε 7 φορές, βγάζοντας παράλληλα 6 ασίστ ενώ την ίδια χρονιά, για τον θεσμό του Κυπέλλου, μοίρασε 4 ασίστ στους συμπαίκτες του. Το καλοκαίρι του 2016 αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, παίρνοντας μεταγραφή για την γαλλική Τουλούζ, όπου αγωνίστηκε για 3 χρόνια προτού μετακομίσει ως ελεύθερος στην Γαλατάσαραϊ. Τώρα, παίρνει χρόνο συμμετοχής στην Τουρκική  Φατίχ Καραγκιουμριούκ, ως δανεικός από την «Γαλατά».

 

Με την σκυτάλη να περνάει στον Ρόμπιν Κουάισον, ο 27χρονος αντιλαμβάνεται πως το καλοκαίρι που έρχεται αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το πιο σημαντικό, της καριέρας του. Αποτελεί ένα παίκτη που μπορεί να ταιριάξει σε διαφορετικά συστήματα  (4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2) είτε ως εξτρέμ είτε ως περιφερειακός είτε ακόμη ως δεύτερος επιθετικός, γεγονός που αποδεικνύεται και από την χρησιμοποίηση του στην Μάιντζ όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να σκοράρει 15 γκολ και να δώσει 3 ασίστ σε 48 παιχνίδια που αγωνίστηκε ως δεύτερος επιθετικός, ως αριστερός εξτρέμ σε παιχνίδια 25 κατέγραψε 7 γκολ και 4 ασίστ, 5 τέρματα και 1 ασίστ ως φορ σε 18 αναμετρήσεις και ως «δεκάρι» σημείωσε 1 τέρμα και έδωσε μια ασίστ, αγωνιζόμενος σε 14 παιχνίδια.  Αποτελεί, επομένως, έναν ποδοσφαιριστή που λύνει τα χέρια του προπονητή του και σίγουρα αυτό αποτελεί ένα από τα προσόντα του που έχει τραβήξει το βλέμμα του Πέδρο Μαρτίνς. Μιλάμε μάλιστα για ένα παίκτη που αγωνίζεται με τα χρώματα της Εθνικής του ομάδας εδώ και 8 χρόνια, έχοντας κάνει ντεμπούτο στις 23 Ιανουαρίου του 2013, μετρώντας έκτοτε 8 γκολ σε 24 εμφανίσεις. Μοναδικό τίτλο στην τροπαιοθήκη του κατέχει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των U-21 που κατέκτησε το 2015 στα γήπεδα της Τσεχίας, νικώντας την Πορτογαλία στον τελικό της διοργάνωσης στα πέναλτι.  Όσον αφορά τα μεταγραφικά σενάρια, τελευταία φορά που ακούστηκε το όνομά του για «μετακόμιση» ήταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την Μπέρνλι να προσφέρει 8 εκατομμύρια λίρες στην Μάιντζ. Ο Κουάισον είχε buy out γύρω στα 14 εκατομμύρια και η απάντηση που πήραν οι «Clarets» ήταν αρνητική. Η επιλογή αυτή όμως δεν υπάρχει το καλοκαίρι και μένει να δούμε ποια ομάδα θα καταφέρει να τον κάνει δικό της, προσθέτοντας ένα πολύτιμο γρανάζι στο ρόστερ της.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *