Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντεφένσα Χουστίθια : Από την αφάνεια στην κορυφή

Share

Στιγμές που, πιθανότατα, ούτε ο πιο πιστός οπαδός της θα μπορούσε να ονειρευτεί, ζει αυτές τις ημέρες η Ντεφένσα Χουστίθια. Από την πρώτη της συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Αργεντινής το 2014, έφτασε στο 2021 να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κόπα Σουνταμερικάνα.

Στην επαρχία Φλορένσιο Βαρέλα του Μπουένος Άιρες, στις 20 Μαρτίου του 1935, ιδρύθηκε από μία ομάδα δικηγόρων, η Ντεφένσα Χουστίθια (το κλαμπ της Άμυνας και της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ονομασία του). Στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής της αγωνιζόταν στις τοπικές κατηγορίες της χώρας και παρέμενε άγνωστη για το ποδοσφαιρικό κοινό της Αργεντινής. Όλα αυτά μέχρι το 2014, όταν και έπαιξε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της Αργεντινής.

Η ίδρυση της ομάδας

Η επαρχία Φλορένσιο Βαρέλα, ήταν μια προλεταριακή περιοχή με ανθρώπους που προσπαθούσαν να κερδίσουν τα αγαθά τους με μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Στους δρόμους της, την άνοιξη του 1935, ιδρύθηκε, ένα ποδοσφαιρικό σωματείο από ανθρώπους που ήθελαν να νιώσουν ότι κάπου ανήκουν.
Αν και το ποδόσφαιρο ήταν ένα χόμπι εκείνη την εποχή, τα περίπου 1.000 μέλη του σωματείου άρχισαν να ασχολούνται ενεργά με αυτό, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50. Η ομάδα δικηγόρων που ίδρυσε το ποδοσφαιρικό κλαμπ σκέφτηκε να την ονομάσει βάσει των ισχυρότερων ιδανικών του νόμου. Την άμυνα και τη δικαιοσύνη.

Τα πρώτα βήματα

Η πρώτη σοβαρή απόφαση που σχετιζόταν με το ποδόσφαιρο, έγινε το 1976. Τότε, ο σύλλογος άρχισε να επιλέγει παίκτες από άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες, με στόχο την δημιουργία ολοκληρωμένου ρόστερ, ώστε να στείλουν αίτημα στην ομοσπονδία της χώρας και να συμμετέχουν κανονικά στα εθνικά πρωταθλήματα.
Η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η πολυπόθητη έγκριση της ομοσπονδίας ήρθε τον Δεκέμβριο του 1977 και στάθηκε αφορμή για έντονους πανηγυρισμούς σε ολόκληρη την επαρχία. Η πρωτοβουλία μιας ομάδας δικηγόρων να δημιουργήσουν μία συνοικιακή ομάδα απλά για το χόμπι τους, άρχισε να μεγαλώνει και να παίρνει σάρκα και οστά.

Τα πρώτα παιχνίδια και η ισχυροποίηση του συλλόγου

Οι προετοιμασίες για την συμμετοχή της ομάδας στο πρώτο της επίσημο τουρνουά, συσπείρωσε όλον τον κόσμο γύρω της. Η συνεισφορά ήταν μεγάλη, ο καθένας έδινε και από κάτι μικρό το οποίο χρειαζόταν η ομάδα. Στις 4 Μαρτίου του 1978, έλαβε χώρα το πρώτο παιχνίδι του συλλόγου, για το πρωτάθλημα της  4ης κατηγορίας της Αργεντινής. Η Ντεφένσα Χουστίθια νίκησε με 2-1 την Κανιουέλας, κάνοντας πανευτυχή τον τότε πρόεδρο της ομάδας Νορμπέρτο Τομαγκέλλο, ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας ήταν δίπλα στην ομάδα για ό,τι χρειάστηκε.
Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε το 1982. Τότε, η Χουστίθια κατάφερε να προβιβαστεί στην 3η κατηγορία. Παράλληλα, η προεδρία άλλαξε. Ο Εντουάρντο Ρικάρντο Πέρεζ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, κάτι που έφερε σημαντικές εξελίξεις στο κλαμπ. Αρχικά, την ισχυροποίησή του, στη συνέχεια την αλλαγή στα χρώματα της φανέλας, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα (κίτρινο, πράσινο) και τέλος, το παρατσούκλι της ομάδας το οποίο είναι εμπνευσμένο από την άλλη εταιρία που έχει στην κατοχή του ο Πέρεζ (την εταιρία μεταφορών “ElHalcon”).

Η καθιέρωση στις μικρότερες κατηγορίες και η πρώτη συμμετοχή στην 1η κατηγορία

Στην κατηγορία PrimeraCη Ντεφένσα Χουστίθια έμεινε για τρία χρόνια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, παραμένοντας στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Στην Primera B κατάφερε να ανέβει το 1985, μετά από μια επιβλητική νίκη με 7-0 κόντρα στην Μπαράκας Σεντραλ. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι πρωτοκλασσάτοι παίκτες φορούσαν τη φανέλα της, όπως ο πρωταθλητής με την Κίλμες το 1978 και μετέπειτα παίκτης της Τότεναμ, Ρικάρντο Βίλλα.
Το 1986, λίγο πριν το ντεμπούτο της Εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του Μεξικό, το «γεράκι της Φλορένσιο Βαρέλα» πέτυχε ακόμα μία άνοδο, αυτή τη φορά στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος. Το μεγαλύτερό της επίτευγμα μέχρι τότε.
Η δεκαετία του 1990 είχε 2 φάσεις. Η πρώτη ήταν γεμάτη δυσκολίες και έναν υποβιβασμό. Η δεύτερη φάση, ήρθε 4 χρόνια αργότερα, όταν επέστεψε και πάλι στην 2η κατηγορία στην οποία έμεινε μέχρι το 2014.

2014 – σήμερα

Από την αρχή του 2000, η φιλοσοφία του συλλόγου ήταν να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να δίνει ευκαιρίες σε νέους προπονητές, κάτι που έκανε με τον Χόρχε Αλμιρόν και τον Ντιέγκο Κοκά, ο οποίος σύνδεσε το όνομά του ανεξίτηλα με τον σύλλογο αφού ήταν αυτός που την ανέβασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Primera A, το Μάιο του 2014.
Το πλάνο του συλλόγου φάνηκε πως αποδίδει, αφού μέσα σε 5 χρόνια η Ντεφένσα κατάφερε να κερδίσει όλα τα παραδοσιακά μεγαθήρια της χώρας. Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα Τζούνιορς, Σαν Λορέντζο και Ιντεπετιέντε έχασαν όλες  από το «γεράκι της Βαρέλα». Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν να έρχονται και το 2017 έφτασε η στιγμή για την ομάδα από την Φλορένσιο Βαρέλα να συμμετέχει στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Μάλιστα, συμμετείχε εκεί για 3 σερί χρονιές.
Το Κόπα Σουνταμερικάνα (αντίστοιχο με το Europa League της Ευρώπης) της σεζόν 2019/20 ήταν αυτό που θα έφερνε ξέφρενους πανηγυρισμούς στις τάξεις της Ντεφένσα Χουστίθια. Ο Ερνάν Κρέσπο, αθόρυβα κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του σε μία τεράστια επιτυχία που ελάχιστοι έως κανένας θα είχε ονειρευτεί. Στην κατάκτηση του τροπαίου.
Παρά το γεγονός πως ο Κρέσπο παραιτήθηκε το Φεβρουάριο που πέρασε για να ενταχθεί στη βραζιλιάνικη Σάντος. Στην άκρη του πάγκου επέστρεψε ένας παλιός γνώριμος, που έχει χαρακτηριστεί και αρχιτέκτονας του κλαμπ. Ο Σεμπάστιαν Μπεκατσέτσε. Έβαλε και αυτός το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Μετά από 2 εξαιρετικά παιχνίδια με την πρωταθλήτρια του Κόπα Λιπερνταδόρες, Παλμέιρας και μια έντονη διαδικασία πέναλτι, οι Αργεντινοί κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του Ρεκόπα Σουνταμερικάνα, δηλαδή του Σούπερ Καπ Νότιας Αμερικής.

ΥΓ. Η ιστορία της ομάδας συμπεριλαμβάνει και το όνομα του θρυλικού Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «Ντιεγκίτο» είχε ισχυρούς δεσμούς με την επαρχία Φλορένσιο Βαρέλα, αφού ο αδερφός του, Ραούλ «Λάλο» Μαραντόνα αγωνιζόταν εκεί.

Κωνσταντίνος Λυρίδης

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *