Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΤΟΤΕΝΑΜ

Κόντε ο “6ος” σε μια δεκαετία

Share

 Ο Αντόνιο Κόντε εδώ και λίγες μέρες αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Τότεναμ και η απόλυσή του τον τοποθετεί σε μια λίστα που «πονάει» την ομάδα του Λονδίνου.

Tottenham Hotspur on Twitter: “Club announcement.” / Twitter

Για τους «πετεινούς» η τελευταία 10ετία (2013-2023) έχει σημαδευτεί από τις συνεχόμενες αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Από τον πάγκο της Τότεναμ έχουν περάσει έξι διαφορετικοί προπονητές και το κοινό τους σημείο είναι ο τρόπος που τελικά αποχώρησαν. Όλοι τους απολύθηκαν σε σχετικά μικρή χρονική περίοδο, με εξαίρεση να αποτελεί ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο που έμεινε στο Λονδίνο για 5 χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτά «πλήττουν» την Τότεναμ τόσο ποδοσφαιρικά όσο και οικονομικά. Από τη μία οι προπονητές αλλάζουν συνεχώς και δεν προλαβαίνουν να “χτίσουν” μία ομάδα με κάποια συνέχεια, ενώ από την άλλη τα χρήματα που έχουν δοθεί λόγω των απολύσεων ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά σε μια δεκαετία που η ομάδα αν και δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο σταδιακά απέκτησε μια σταθερότητα. Ολοκληρώνει πλέον τις σεζόν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της Premier League και αγωνίζεται στο Champions League με σχετική συνέπεια. Αποκορύφωμα δε’ αποτελεί η χρονιά 18/19 που ηττήθηκε στον τελικό του Champions League από τη Λίβερπουλ, μετά την επική ανατροπή-πρόκριση επί του Άγιαξ.

Το τέλος της εποχής των Άγγλων

Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Τότεναμ αφού συνοδεύτηκε από την πρόσληψη του Αντρέ Βίλας-Μπόας. Ο Πορτογάλος προπονητής υπέγραψε και έγινε ο δεύτερος «Ίβηρας» που κάθισε στον πάγκο της ομάδας του Λονδίνου. Ο πρώτος ήταν ο Ισπανός Χουάνδε Ράμος που κατέκτησε τον μοναδικό πρόσφατο τίτλο, το League Cup τη σεζόν 2007-2008. Ο Βίλας-Μπόας έμεινε μόλις ένα χρόνο στην Τότεναμ και κατέγραψε μία θετική στατιστική με 55% ποσοστό νικών στο πρωτάθλημα. Η επίδοση αυτή τον τοποθετεί στην τρίτη θέση στην ιστορία της ομάδας, ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή να τον κρατήσει στο Λονδίνο. Η Τότεναμ κατέκτησε την 5η θέση στην Premier League και λίγο μετά την έναρξη της επόμενης χρονιάς ο Πορτογάλος απολύθηκε και εισέπραξε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διάδοχός του ήταν ο υπηρεσιακός προπονητής Τίμ Σέργουντ που αποτελεί τον μοναδικό Άγγλο που έκατσε στον πάγκο, τελικά ως κανονικός προπονητής της Τότεναμ, από το 2012 και μέχρι σήμερα. Ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 6η θέση και εντός της σεζόν γνώρισε τη συντριβή με 6-0 στο Έτιχαντ από την Μάντσεστερ Σίτυ. Το καλοκαίρι του 2014 η διοίκηση απέλυσε επίσημα το Σέργουντ χωρίς να του καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό για την απόλυση.

Η πενταετία του Ποκετίνο

Η αναζήτηση προπονητή έληξε επίσημα για την Τότεναμ τον Μάϊο του 2014 όταν απέκτησε τον Μαουρίσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντίνος είχε δείξει τις ικανότητές του στο νησί, αφού με τη Σαουθάμπτον ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 8η θέση. Μία επίδοση που παραμένει στη «ζώνη» των κορυφαίων της ομάδας της νότιας Αγγλίας. Ανέλαβε την Τότεναμ και έμεινε στο «τιμόνι» της για μια πενταετία που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η κορυφαία της σύγχρονης ιστορίας της.

Τη σεζόν 14/15 οδήγησε την ομάδα στην 5η θέση του πρωταθλήματος και ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για τις επιτυχίες που ακολούθησαν.

Το 15/16 ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 3η θέση και κέρδισε μία θέση στα groups του Champions League της επόμενης χρονιάς.

Το 16/17 τερμάτισε δεύτερη στο -7 από την πρωταθλήτρια Τσέλσι ενώ η ευρωπαϊκή της πορεία στην κορυφαία διογράνωση σταμάτησε στη  φάση των ομίλων, όπου «βγήκε» τρίτη.

Το 17/18 ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και πέρασε στην επόμενη φάση του Champions League, όπου τερμάτισε πάνω από την Ρεάλ Μαδρίτης που τελικά κατέκτησε το τρόπαιο. Στην φάση των 16 της διοργάνωσης αποκλείστηκε από την Γιουβέντους.

Το 18/19 αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες χρονιές της ιστορίας της Τότεναμ, αφού εκτός από την 4η θέση που κατέκτησε στο πρωτάθλημα έφτασε στον τελικό του Champions League. Μετά τον επικό ημιτελικό και την πρόκριση μέσα στο Άμστερνταμ η Τότεναμ ταξίδεψε στην Ισπανία για να διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στη Λίβερπουλ. Το τελικό 2-0 άφησε μια πικρία στον κόσμο και τη διοίκηση της ομάδας, ωστόσο άφησε και θετικές υποσχέσεις ενόψη της συνέχειας.

Απολύσεις και Μουρίνιο

Μόλις 5 μήνες μετά τον τελικό του Champions League η Τότεναμ βρέθηκε στη 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το Νοέμβριο του 2019 η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να τερματίσει νωρίτερα τη συνεργασία με τον Ποκετίνο και να αφήσει τα «κλειδιά» της ομάδας στον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο πρώην προπονητής της Τότεναμ παρέλαβε μαζί με την απόλυσή του 14.5 εκατομμύρια ευρώ, με το παράδοξο της υπόθεσης να είναι πως ο Αργεντίνος είχε υπογράψει νωρίτερα συμβόλαιο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο Μουρίνιο ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 6η θέση και ξεκίνησε το «χτίσιμο» της επόμενης χρονιάς που τελικά αποδείχτηκε πως ήταν η τελευταία του στον πάγκο της Τότεναμ. Το 20/21 ξεκίνησε με τον Πορτογάλο και ολοκληρώθηκε με τον υπηρεσιακό προπονητή Ράιαν Μέισον και όλη αυτή η κατάσταση επηρέασε την ομάδα σε μεγάλο βαθμό. Οι «πετεινοί» έμειναν στην 7η θέση και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων χρόνων, ενώ ο Μουρίνιο έλαβε 23 εκατομμύρια ευρώ μετά την απόλυσή του που δεν άργησε να έρθει.

Νούνο Εσπίριτο Σάντο και Αντόνιο Κόντε

 Το καλοκαίρι του 2021 ο Εσπίριτο Σάντο εξαργύρωσε την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον πάγκο της Γούλφς και ανέλαβε την Τότεναμ με στόχο να επιστρέψει στις «θετικές» χρονιές που πέρασαν. Η καλή εκκίνησε δεν είχε συνέχεια και η εντός έδρας ήττα από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ(3-0) έφερε ακόμα μία απόλυση προπονητή για την Τότεναμ. Ο Αντόνιο Κόντε που είχε αποχωρήσει από την Ίντερ πήρε τη θέση του Πορτογάλου και ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο κατά την αποχώρησή του παρέλαβε το ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιταλός προπονητής παρέλαβε την ομάδα και υπέγραψε συμβόλαιο, με την πρώτη χρονιά(21-22) να βρίσκει την Τότεναμ στην 4η θέση.Πρίν από 2 ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 26/3 η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να απολύσει τον Κόντε και να ξεκινήσει και πάλι τις διαδικασίες αναζήτησης του επόμενου προπονητή. Φυσικά ο Ιταλός έλαβε τα χρήματα που αναλογούσαν στο συμβόλαιό του και από χτές είναι κατά 4.5 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότερος.

Τα συνολικά νούμερα για τα δέκα αυτά χρόνια ζαλίζουν και οι έξι προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της Τότεναμ έλαβαν συνολικά 63 εκατομμύρια ευρώ ως υπόλοιπα συμβολαίων. 

Επιμέλεια: ΛΑΙΝΙΔΗΣ ΛΟΙΖΟΣ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *