Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟ

Share

Αύριο τελειώνει και ο Γενάρης σιγά σιγά και η Ευρωλίγκα μπαίνει στη τελευταία στροφή. Βρισκόμαστε κυρίες και κύριοι στην 22η αγωνιστική και όποιος έχει την επιθυμία να κοιτάξει τον βαθμολογικό πίνακα θα δει την αλήθεια, που μόνο εκεί αποτυπώνεται. Πρώτος με ρεκόρ 15-7 είναι ο Ολυμπιακός, που διέλυσε πριν απο λίγο τη Φενέρ και εκτός έδρας. Συνάμα, οι ερυθρόλευκοι έχουν την καλύτερη επίθεση και την τρίτη καλύτερη άμυνα. Κι αν μέσα στην ομάδα όλοι μιλούν για το στόχο της οκτάδας (και πολύ καλά κάνουν) δεν είναι κακό εμείς να πούμε για το πλεονέκτημα και την κατάληψη της πρώτης ή της δεύτερης θέσης. Διότι, εδώ και τέσσερις μήνες είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι μυστικό. Κι αυτό δε το λέμε μόνο εμείς:  

Κάτας: «Ανταγωνιστήκαμε κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκα για μένα». 

Τσους Ματέο: «Φαινόμενο ο Μπαρτζώκας, σούπερ ομάδα Ολυμπιακός». 

 Μεσίνα: να προσπαθήσουμε να ανταγωνιστούμε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης στον Πειραιά. Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα από τον κόουτς Μπαρτζώκα, με εξαιρετικό σύστημα και άμυνα”. 

Τρινκιέρι: «Από τα φαβορί για τον τίτλο ο Ολυμπιακός». 

 

Μακσβίτις: «Ο Ολυμπιακός παίζει το πιο ποιοτικό μπάσκετ στην Ευρωλίγκα». 

 

Σάσα Ομπράντοβιτς: «Εκθαμβωτική ομάδα». 

 

Το μέλημα μου όμως στο παρόν κείμενο δεν είναι να πάω κόντρα στους ειδικούς και κυρίως στους ίδιους τους παίκτες. Αυτό που θέλω είναι να δούμε τα γεγονότα, τα οποία έφτασαν τον Ολυμπιακό να θεωρείται ως φαβορί, ενώ πριν λίγα χρόνια είχε βρεθεί σε ένα μικρό τέλμα, εξαιτίας βέβαια και της απόφασης και της υλοποίησης του ‘’μέχρι τέλους’’.  Έτσι κι αλλιώς το κείμενο το είχα έτοιμο απο χθές, πριν το σημερινό θρίαμβο.

 

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ EFFECT 

Πρώτος σημαντικός σταθμός η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα στο λιμάνι, ή καλύτερα η επιστροφή του μετά από 6 περίπου χρόνια. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον λένε και στην περίπτωση του Έλληνα coach το βλέπουμε να εφαρμόζεται στην πράξη. Το έργο τελείωσε άδοξα το 2014 και ο επαναπατρισμός του, του δίνει την ευκαιρία να τελείωσε όλα κοινά που δεν κατάφερε τότε. Μετά τις περιπέτειες σε Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μπαρτσελόνα και Χίμκι οι αδερφοί Αγγελόπουλοι τον καλούν να αναλάβει τα ηνία και να ξεκινήσει το restart. Το ημερολόγιο γράφει 12 Ιανουαρίου 2020 και λόγω κόβιντ θα προλάβει να καθίσει στον πάγκο δέκα μόνο παιχνίδια, μετρώντας 5 νίκες και ισάριθμες ήττες. Αυτό θα είναι μόνο η αρχή όμως. Την επόμενη σεζόν, έχοντας φτιάξει ο ίδιος την ομάδα έκανε ρεκόρ 16-18, αλλά έμεινε εκτός οκτάδας. Ωστόσο, τα χαμόγελα είχαν επιστρέψει και πάλι στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό να παίζει όμορφο μπάσκετ κατά διαστήματα. Αποκορύφωμα όλων αυτών θα είναι το χαμένο triple crown για ένα τρίποντο του Μίσιτς πέρυσι. Ένας σκακιστής των παρκέ, που κατευθύνει με μαεστρία την ομάδα προς την κορυφή. 

 

ΣΑΚ ATTACK 

Η υπογραφή του Μπαρτζώκα δεν θα κατάφερνε και πολλά, αν δε συνδυαζόταν με τις κατάλληλες επιλογές. Όπως, για παράδειγμα αυτή του Σακίλ ΜαΚκίσικ. Οι διαδοχικοί τραυματισμοί των Τέιλορ Ρότσεστι, Βασίλη Σπανούλη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργου Πρίντεζη είχαν αφήσει τους ερυθρόλευκους με οκτώ ετοιμοπόλεμους παίκτες και τον 17χρονο Αλέξανδρο Νικολαΐδη για τη συνέχεια της σεζόν. Έτσι, τον Φλεβάρη του 20 ο Αμερικανός σούτινγκ γκάρντ γίνεται μέλος των ερυθρόλευκων σε μια αναγκαστική μεταγραφή. Το τι θα ακολουθούσε δε νομίζω να το περίμενε ούτε η Μπερίλ ΜαΚκίσικ, νούμερο ένα φαν του Ολυμπιακού όπως δηλώνει και σύζυγος του Σακ. Στο κόσμο των Πειραιωτών θα συστηνόταν με τον καλύτερο τρόπο. Στις 3 Μαρτίου του 2020 θα πετύχει 22πόντους στη νίκη της ομάδας του επί του Παναθηναϊκού. Στο σύλλογο θα γίνει ένας πολύτιμος εργάτης και θα παραμείνει τρία χρόνια, ενώ το κοντέρ γράφει ακόμα. Είναι ένα από τα πολυτιμότερα γρανάζια του συνόλου προσφέροντας όλα αυτά τα χρόνια 8.5 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 1.7 ασίστς. Ο πρώτος Αμερικανός που δένεται και παραμένει τόσα χρόνια στους ερυθρόλευκους.

ΣΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ 

Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες και η παρέα των επιτυχιών είχε και έπρεπε να έχει τον Κώστα Σλούκα. Γι’ αυτό και στις 24 Ιουλίου του 2020 οι αδερφοί Αγγελόπουλοι τάραξαν τα ύδατα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, φέρνοντας πίσω έναν από τους κορυφαίους πλέι μέικερς της Euroleague. Με την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη, ο Σλούκας αποτελεί τον νέο ηγέτη του Ολυμπιακού και τον πρωτεργάτη της νέας προσπάθειας. Ίσως η πιο σημαντική κίνηση της νέας εποχής.  

 

ΓΟΥΟΚΑΠ ΚΑΙ ΦΑΛ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Τι να πει κανείς γι’ αυτές τις δύο μονάδες, δύο παίκτες που εκτόξευσαν τον Ολυμπιακό. Βέβαια, για τον Γουόκαπ ο χρόνος προσαρμογής λειτούργησε εναντίον του, ευτυχώς όμως για όλους δεν κράτησε για πολύ. Από την αρχή του 2022 αποτελεί το όνειρο κάθε προπονητή. Ο Αμερικανός δίνει και τη ψυχή του στο παρκέ, ειδικά στο κομμάτι της άμυνας. Όχι, ότι δεν προσφέρει και μπροστά, στον αγώνα με την Μακάμπι μοίρασε 12 ασίστ, κάνοντας νέο προσωπικό ρεκόρ. Παίζοντας για 25 λεπτά φέτος δίνει στην ομάδα 7.1π, 2.7ριμπάουντ, 5.2 ασίστ και 2 κλεψίματα. Πάνω από όλα αυτά όμως είναι η ικανότητά του να μαρκάρει 2 και 3 παίκτες μαζί και να αποτελεί τον πονοκέφαλο των αντίπαλων γκάρντ. Η μεταγραφή του το Καλοκαίρι του 21 αποτελεί μια τρομερή επιτυχία του συλλόγου και του Γενικού Διευθυντή της ΚΑΕ κ. Νίκου Λεπενιώτη. Κανείς δε ξέρει αν μεγάλωσε στο Τέξας ή στα Καμίνια.

Με λίγες ημέρες διαφορά θα υπογράψει και ο Μουστάφα Φαλ στο λιμάνι. Ο θηριώδης σέντερ έχει μετατραπεί από εκείνο το σημείο στον πιο επιδραστικό ψηλό της Euroleague, πάνω και από τον Ταβάρες. Ένας τρομερός χαρακτήρας, που δέθηκε κατευθείαν με την υπόλοιπη ομάδα και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των επιτυχιών.  

 

ΒΕΖΕΝΚΟΦ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ 

Τι χρειάζεται μια ομάδα για να πετύχει; Έναν παίκτη να σκοράρει ακατάπαυστα. Με τη φυγή του Σπανούλη κανείς δε πίστευε ότι το ρόλο αυτό θα παίξει ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βουλγαροκύπριος πάουερ φόργουορντ δεν είχε εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού μέχρι και την έλευση του Μπαρτζώκα. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί περίφημα και στην Μπαρτσελόνα, αφού Έλληνας προπονητής ήταν ο μόνος που τον εμπιστεύθηκε στη Βαρκελώνη. Από τους 3.7π, τα 2.2 ριμπάουντ και τις 0.4 ασίστ που είχε την πρώτη του χρονιά στην ομάδα, έφτασε τους 18,04π/6,8ρ/ 1,7ασ φέτος. Αποτελεί τον σούπερ σταρ της ομάδας και το NBA τον γλυκοκοιτάζει έντονα από πέρυσι. Η αναμόρφωση του αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της νέας εποχής του συλλόγου. Ο Σάσα έχει το double-double για πρωινό πια. 

 ΧΗΜΕΙΑ, ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΠΡΑΓΜΑ

Όσα λεφτά κι αν δώσεις, όσους παικταράδες κι αν έχεις, αν τα αποδυτήριά σου δεν εκπέμπουν υγεία δε θα φτάσεις ψηλά. Γιατί το μπάτζετ δεν παίζει μπάσκετ, αν έπαιζε ο Ολυμπιακός θα είχε ένα Ευρωπαϊκό ακόμα, γιατί τα χρήματα δεν αγοράζουν τη χαρά και τη χημεία, γιατί τα χρήματα δε φέρνουν πάντα τους καλύτερους παίκτες. Εξάλλου, οι ευθρόλευκοι όταν σταμάτησαν να σπαταλάνε άσκοπα λεφτά άρχισαν να κατακτούν τρόπαια. Διότι, όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε ένα παρεάκι με τέσσερις πυλώνες. Μιλάω φυσικά για τους Πρίντεζη, Σπανούλη, Παπανικολάου και Σλούκα. Το κλίμα και την προσήλωση τους κατάφεραν να την περάσουν σε όλες τις ομάδες των Πειραιωτών εδώ και έντεκα χρόνια, με εναλλαγές, καθώς χωρίστηκαν κατά διαστήματα. Αυτό το παρεάκι είναι υπεύθυνο γι’ όλα αυτά που έχει ζήσει ο σύλλογος τη τελευταία δεκαετία.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ό,τι κι αν γράψει στο τέλος η χρονιά, ένα είναι σίγουρο. Αυτή η οικογένεια μας έκανε να ανυπομονούμε να τη δούμε στα παρκέ και μας γέμισε με ένα τεράστιο συναίσθημα ευχαρίστησης.

Επιμέλεια: Χονδρός Παναγιώτης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *