Type to search

5ος ΟΜΙΛΟΣ World Cup ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ Παγκόσμιο Κύπελλο

Οι τρελές εναλλαγές πρόκρισης και συναισθημάτων του 5ου ομίλου

Share

Το φινάλε του 5ου ομίλου του Μουντιάλ ήταν άκρως επεισοδιακό, γεμάτο ανατροπές και συγκινήσεις. Οι αγώνες ανάμεσα σε, Κόστα Ρίκα και Γερμανία και σε Ιαπωνία και Ισπανία, χάρισαν στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Πριν την έναρξη των αναμετρήσεων, η Ισπανία ήταν στην πρώτη θέση με 4 πόντους, η Ιαπωνία και η Κόστα Ρίκα με 3 πόντους, η κάθε μία, στην 2η και 3η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων των Ασιατών και η Γερμανία τελευταία με 1 πόντο. Κανείς δεν φανταζόταν πως και οι 4 ομάδες του ομίλου θα περάσουν από τρεις θέσεις η καθεμία κατά την διάρκεια των αγώνων.

Στο 10′ λεπτό της αναμέτρησης που διεξήχθη στο στάδιο Αλ Μπαίτ ανάμεσα σε  Κοσταρικανούς και Γερμανούς, οι τυπικά φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν χάρη σε γκολ του Γκνάμπρι και βρέθηκαν στην δεύτερη θέση του ομίλου με 4 πόντους, αφήνοντας έξω στην ισοβαθμία τους Ιάπωνες. Μόλις ένα λεπτό μετά, η Ισπανία άνοιξε το σκορ με γκολ του Μοράτα και έφτασε τους 7 βαθμούς, πράγμα που διατηρήθηκε ως την ανάπαυλα, με Ιάπωνες και Κοσταρικανούς να μένουν εκτός συνέχειας στο ημίχρονο.

Ωστόσο η Ιαπωνία ισοφάρισε με την έναρξη του 2ου μέρους σε 1-1 με τον Ντόαν, στο 48′ και σε εκείνο το σημείο προσπέρασε τους Γερμανούς στην ισοβαθμία στους 4 πόντους και ήταν στην 2η θέση. Τρία λεπτά αργότερα έκανε την μεγάλη ανατροπή με γκολ του Τανάκα και πέρασε στην πρώτη θέση του ομίλου, από όπου δεν ξαναέπεσε μέχρι το τέλος των αγώνων. Η Κόστα Ρίκα κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση απέναντι στους Γερμανούς στο 58′ με τον Τεγιέντα, προσπερνώντας τους στη βαθμολογία του ομίλου και εκείνη την στιγμή βρισκόταν παρέα με την Ισπανία στους 4 βαθμούς, με τους Ίβηρες όμως να υπερέχουν σε διαφορά τερμάτων και να έχουν την 2η θέση. Η Κόστα Ρίκα ολοκλήρωσε προσωρινά αυτό που φαινόταν ως θαύμα, ανατρέποντας πλήρως το παιχνίδι με την Γερμανία σε 2-1 με αυτογκόλ του Νόιερ στο 70ο λεπτό, όπως χρεώθηκε από την ΦΙΦΑ και σε εκείνο το χρονικό σημείο, το αδύνατο είχε συμβεί. Στην επόμενη φάση περνούσε ως πρώτη η Ιαπωνία και ως δεύτερη η Κόστα Ρίκα και οι δύο με 6 πόντους και εκτός συνέχειας έμεναν οι Ισπανοί με 4 και οι Γερμανοί με 2 βαθμούς.

Η χαρά για την Κόστα Ρίκα και τους φιλάθλους της κράτησε μόνο για τρία λεπτά, αφού στο 73′ ισοφαρίστηκε από τον Χάβερτζ και με 4 βαθμούς στην ισοβαθμία ξανά με τους Ισπανούς έμενε έξω από το Μουντιάλ. Οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν, ξανά με γκολ του Χάβερτζ, νέα ανατροπή στο 85ο λεπτό, βάζοντας και τέταρτο γκολ στο 89′ με τον Φίλκρουγκ, χωρίς αυτά τα τέρματα να είναι ικανά να της χαρίσουν την πρόκριση, γιατί στην ισοβαθμία με 4 πόντους με τους Ισπανούς είχαν χειρότερη διαφορά τερμάτων.

Η τελική βαθμολογία του ομίλου που έδωσε την πρωτιά στην Ιαπωνία ήταν Ιαπωνία 4(+1), Ισπανία 4(+6), Γερμανία 4(+1) και τελευταία η Κόστα Ρίκα με 3 βαθμούς και (-8) συνολική διαφορά τερμάτων. Φάνηκε πόσο σημαντική ήταν η τεράστια νίκη με 7-0 που πέτυχαν οι Ισπανοί στην πρεμιέρα με την Κόστα Ρίκα, διότι αν δεν ανέβαζαν τόσο ψηλά τον δείκτη του σκορ, μπορεί να αντιμετώπιζαν απειλή από τους Γερμανούς στο τέλος στην ισοβαθμία τους.

Η Ιαπωνία ως πρώτη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Κροατία, που κατέλαβε την 2η θέση στον 6ο όμιλο, ενώ η Ισπανία θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της μεγάλης έκπληξης του 6ου ομίλου, το Μαρόκο, που συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς από Κροάτες, Βέλγους και Καναδούς.

Γιώργος Κουρτέσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up