Type to search

ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λα Λίγκα: Το πήρε από πολύ νωρίς το πρωτάθλημα η Ρεάλ Μαδρίτης

Share

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 35ο πρωτάθλημα στην ιστορία της στην Λα Λίγκα. Δίχως καμία δυσκολία το πρωτάθλημα το είχε κατακτήσει ήδη από πολύ νωρίς, και καμία άλλη ομάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό της <<Βασίλισσας>>. Τερμάτισε στην πρώτη θέση με 86 βαθμούς και άφησε πίσω της στην δεύτερη θέση την Μπαρτσελόνα με 73 βαθμούς, και στην τρίτη θέση η Ατλέτικο Μαδρίτης με 71 βαθμούς, και στην τέταρτη θέση η Σεβίλλη με 70 βαθμούς.

Ουσιαστικά μόνο αυτές οι ομάδες διεκδικούσαν το εγχώριο πρωτάθλημα διότι μόνο αυτές οι ομάδες απειλούσαν την Ρεάλ Μαδρίτης, διότι η διαφορά είχε ανοίξει με την πέμπτη στον βαθμολογικό πίνακα Ρεάλ Μπέτις όπου είχε 65 βαθμούς. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο στην φετινή πορεία των Μαδριλένων έπαιξε και ο Κάρλο Αντσελότι ο οποίος κατέκτησε άλλον ένα τίτλο στην καριέρα του ως προπονητής, και μάλιστα οδήγησε τους <<Μερένγες>> και στον τελικό του Champions League η οποία είχε βρεθεί αντιμέτωπη στους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης με την Ίντερ με την Σαχτάρ Ντόνετσκ και με την Σέριφ Τίρασπολ όπου είχε και τρεις Έλληνες τον τερματοφύλακα Γιώργο Αθανασιάδη και τον Δημήτρη Κολοβό.

Τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της με 15 βαθμούς αφηνόντας πίσω της στην δεύτερη θέση την Ίντερ με 10 βαθμούς και στην τρίτη θέση την Σέριφ με 7 βαθμούς και στην τελευταία θέση η Σαχτάρ με 2 βαθμούς. Στη φάση των <<16>> αντιμετώπισε την Παρί Ζεν Ζερμέν όπου στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με σκορ 1-0, στην ρεβάνς όμως με αντροπή του σκορ καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ όπου την βρήκε να χάνει με 1-0 με καταπληκτικό ποδόσφαιρο ανέτρεψε τις εις βάρος τις σκορ και πήρε την μεγάλη πρόκριση με τελικό σκορ 3-1.

Έπειτα στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Τσέλσι η οποία στον πρώτο αγώνα επικράτησε με ευκολία με σκορ 3-1, στη ρεβάνς φαινόταν ότι η <<Βασίλισσα>> θα είχε φαινομενικά εύκολο έργο αλλά μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ 0-3 και εκεί όλα που έδειχναν ότι η Τσέλσι θα ήταν αυτή που θα πέρναγε στην επόμενη φάση σαν από μηχανής θεός ο Ροντρίγκο έστειλε το ματς στην παράταση και εκεί καθάρισε για την Ρεάλ ο Καρίμ Μπενζεμά και έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά.

Έπειτα, αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι όπου στο πρώτο στην Αγγλία η Ρεάλ ηττήθηκε 4-3 σε ένα ανοικτό και ωραίο παιχνίδι που θα μπορούσαν να έμπαιναν και άλλα γκολ. Στον επαναληπτικό με επική ανατροπή η Ρεάλ επικράτησε 3-1 στην παράταση, έτσι πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Παρισιού. Επομένως είναι μια πετυχημένη σεζόν για την Ρεάλ Μαδρίτης,

Η Μπατσελόνα από την άλλη είχε χάσει το πρωτάθλημα οπότε τις είχε απομείνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη.

Είχε βρεθεί στον όμιλο με την Μπάγερν Μονάχου την Μπενφίκα και την Ντιναμό Κιέβου. Τερμάτισε στην τρίτη θέση έχοντας 7 βαθμούς. Πρώτη στον όμιλο ήρθε η Μπάγερν με 18 βαθμούς και στην τέταρτη θέση η Ντιναμό Κιέβου με 1 βαθμό. Προβλημάτισε πολύ η Μπαρτσελόνα την φετινή σεζόν με προπονητή τον Ρόναλντ Κούμαν αλλά η πρόσληψη του Τσάβι άλλαξε αγωνιστικά τους Καταλανούς. Στο Γιουρόπα Λιγκ συμμετείχε από την φάση των <<32>> όπου ήρθε αντιμέτωπη με την Νάπολι στο πρώτο αναδείχθηκαν ισόπαλες οι δύο ομάδες με σκορ 1-1, στον επαναληπτικό επικράτησε με 4-2 εκτός έδρας.

Μετά αντιμετώπισε την Γαλατάσαραι η οποία πέρασε απευθείας στους <<16>> τερματίζοντας πρώτη στον όμιλο της. Στο πρώτο παιχνίδι αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 0-0 και στην ρεβάνς στην Κωσταντινούπολη επικράτησε 1-2 και έτσι προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στα προημιτελικά αντιμέτωπιισε την Αιντραχτ Φρανκφούρτης όπου αποκλείστηκε με σκορ 3-2 στο πρώτο παιχνίδι και στο δεύτερο παιχνίδι αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1.

Το Καμπενάτο Νάσιοναλ Ντε Λίγκα Ντιβιζιόν, κοινώς γνωστό απλά ως Πριμέρα Ντιβιζιόν στην Ισπανία, και ως Λα Λίγκα στις αγγλόφωνες χώρες και επίσημα ως Λα Λίγκα Σανταντέρ για λόγους χορηγίας, στυλιζαερισμένο ως Λα Λίγκα.

Η Πριμέρα Ντιβιζιόν η οποία ονομάζεται επίσης Λα Λίγκα, είναι η κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Διεξάγεται από την περίοδο 1928-29 και η ομάδα ρεκόρ των περισσότερων κατακτήσεων και συνεχόμενων πρωταθλημάτων να είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν κυριαρχήσει στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος (61 τίτλοι στις 91 διοργανώσεις), ενώ άλλες 7 ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο.

Στην ιστορία της Λα Λίγκα, 62 διαφορετικές ομάδες έχουν λάβει μέρος. Το πρώτο πρωτάθλημα κατέκτησε η Μπαρτσελάνα το 1929 με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να κατακτά κάποια πρωταθλήματα τα πρώτα χρόνια. Την δεκαετία του ‘40, οι Βαλένθια, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης κυριάρχησαν κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Την δεκαετία του ‘50, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κατέκτησαν από 4 πρωταθλήματα δημιουργώντας ένα πανίσχυρο δίπολο. Τις δεκλαετίες ‘60-70, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε 14 πρωταθλήματα ενώ η συμπολίτισσα της Ατλέτικο τέσσσερα. Την περίοδο ‘80-90, η Ρεάλ συνέχισε την κυριαρχία της ενώ είχε επιτυχίες γνώρισαν και βάσκικες ομάδες, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοδιεδάδ μοιράστηκαν από 2 πρωταθλήματα. Από τη δεκαετία ‘90 μέχρι σήμερα η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει 16 φορές το πρωτάθλημα. Παρόλο που η Ρεάλ σρτο ίδιο διάστημα κέρδισε 10 πρωταθλήματα, το δίπολο Ρεάλ, Μπαρτσελόνα έσπασε αρκετές φορές με πρωταθλήτριες την Ατλέτικο (1995-96, 2013-14, 2020-21), Βαλένθια (2001-02, 2003-04) και η Ντερποτίβο Λα Κορούνια (1999-00).

Άγγελος Φραγκισκάτος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *