Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κοπεγχάγη: Η πολυνίκης του θεσμού

Share

Η ΦΚ Κοπεγχάγη είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει την πρωτεύουσα της Δανίας, στην Κοπεγχάγη. Ιδρύθηκε το 1992 έναν χρόνο μετά την ίδρυση της δανικής Σούπερ Λίγκα, από την ενοποίηση των Μπολντκλούμπεν 1903 και Κοπεγχάγη Μπόλντκλουμπ. Ο σύλλογος αποτελείται από τα τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών. Έδρα του είναι το γήπεδο Πάρκεν, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, με χωρητικότητα 38.065 θέσεις.Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΟΥΕΦΑ η ομάδα βρίσκεται στην 43η θέση της ειδικής κατάταξης συλλόγων, ευρισκόμενη στις 50 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η ΦΚ Κοπεγχάγη έχει καταφέρει να κατακτήσει 14 φορές τον τίτλο του πρωταθλήματος, οκτώ το κύπελλο Δανίας και δύο το κύπελλο Σκανδιναβίας. Την περίοδο 2006-07 κατάφερε να πάρει την πρόκριση για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στις 25 Αυγούστου 2010 προκρίθηκε για δεύτερη φορά.

Αρχικές επιτυχίες
Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας στην Ευρώπη έγινε το 1992, κατά την διάρκεια του Κυπέλλου Ιντερτότο, όταν νίκησε με σκορ 2-1 στην ελβετική Γκράσσχοππερ-Κλαμπ Ζυρίχης. Ο σύλλογος κέρδισε το Κύπελλο Ιντερτότο και προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από την γαλλική ΑΖ Οξέρρ. Η ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Δανίας 1992-93 με ένα πόντο διαφορά από την 2η Οντένσε ΒΚ και με δύο πόντους διαφορά από την 3η Μπρόντπυ ΙΦ. Η επόμενη σεζόν άρχισε με αποκλεισμό της ομάδας από το Τσάμπιονς Λιγκ από την Μίλαν, η οποία κέρδισε με σκορ 0-6. Την άνοιξη του 1994, ο Π.Σ. Κοπεγχάγης νίκησε την Σίλκεμποργκ ΙΦ με σκορ 4-1 στο Γήπεδο Πάρκεν, όπου συγκεντρώθηκαν 26.679 θεατές, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα καθώς έχασε στην τελευταία αγωνιστική από την Οντένσε ΒΚ με σκορ 3-2 και τελείωσε το πρωτάθλημα στην 2η θέση.

Έτη αποτυχίας
Για τις επόμενες 3 σεζόν, ο σύλλογος δεν σημείωσε επιτυχίες στο Πρωτάθλημα Δανίας, αλλά κατάφερε να κατακτήσει 2 Κύπελλα Δανίας. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Κιμ Μπρινκ, ο οποίος αποχώρησε μετά την κατάκτηση της 8ης θέσης στο Πρωτάθλημα Δανίας και της αποτυχίας στο Κύπελλο Δανίας.

Πρωταθλητές

2001: ΦΚ Κοπεγχάγη – Βέζλε Μπόλντλουμπ, Γήπεδο Πάρκεν
Τον χειμώνα του 2000, η ομάδα αγόρασε τον επιθετικό Σιμπουσίσο Ζούμα από την νοτιαφρικάνικη Ορλάντο Πίρατς και τον Μάη του 2000, ο Άγγλος μάνατζερ Ρόι Χόντγκσον έγινε ο νέος μάνατζερ της ομάδας. Η ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Δανίας, αφού νίκησε την Μπρόντμπυ ΙΦ με σκορ 3-1 την τελευταία αγωνστική, στο Γήπεδο Πάρκεν. Ο Ζούμα σκόραρε το πιο ωραίο τέρμα του πρωταθλήματος, καθώς και το καλύτερο τέρμα της δεκαετίας. Ο Χόντγκσον αποχώρησε από την ομάδα λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και υπέγραψε συμβόλαιο με την ιταλική Ουντινέζε, ενώ μάνατζερ του Π.Σ. Κοπεγχάγης έγινε ο Σουηδός Κεντ Κάρλσσον.

Ο Π.Σ. Κοπεγχάγης αντιμετώπισε την ιταλική Λάτσιο, αλλά αποκλείστηκε παρόλο ότι στον πρώτο αγώνα νίκησε με σκορ 2-1-, καθώς το συνολικό σκορ των αγώνων ήταν 5-3 υπέρ της ιταλικής ομάδας. Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νίκησε τον Άγιαξ με σκορ 1-0, με τέρμα του Νίκλας Ζένσεν. Στον επόμενο γύρο, αποκλείστηκε από την γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Δανίας 2000-01, η Μπρόνμπυ ΙΦ είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων.Στην επόμενη χρονιά, η ομάδα νίκησε την Μπρόντμπυ στο Μπρόντμπυ Στάντιουμ με σκορ 1-0 και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Δανίας.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ 2004-05, η ομάδα έφθασε μέχρι τον 2ο προκριματικό γύρο όπου αντιμετώπισε την ΝΔ Γκόρικα. Στον πρώτο αγώνα κέρδισε με σκορ 2-1, αλλά έχασε στον επαναληπτικό της Δανίας με σκορ 0-5. Υπό την ηγεσία του Μπακ, η ομάδα κέρδισε τα Πρωταθλήματα Δανίας 2004 και 2006, καθώς και το Κύπελλο Δανίας 2004. Ο Π.Σ. Κοπεγχάγης κατέκτησε και το Κύπελλο των Βασιλέων 2004-05, αφού νίκησε την σουηδική ΙΦΚ Γκιότεμποργκ στα πέναλτι.Το 2006, η ομάδα κατέκτησε και πάλι το Κύπελλο των Βασιλέων αφού νίκησε την νορβηγιακή Λίλλεστρομ Σ.Κ. με σκορ 1-0. Ο Μπακ ήταν προπονητής της ομάδας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, και μάνατζερ της ομάδας έγινε ο Στάλε Σόλμπακκεν.

Ευρώπη
Την σεζόν 2006-07, η ομάδα απέκλεισε τον Άγιαξ και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ. Στους ομίλους έπρεπε να αντιμετωπίσει την σκωτζέζικη Σέλτικ Γλασκώβης, την πορτογαλλική Μπενφίκα και την αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτετ. Παρόλο που κατάφερε να μείνει αήττητη στα εντός έδρας παιχνίδια (ισοπαλία 0-0 με Μπενφίκα, νίκη με 1-0 κατά της Γιουνάιτετ και νίκη κατά της Σέλτικ 3-1), ο Π.Σ. Κοπεγχάγης δεν προκρίθηκε καθώς έχασε όλους τους εκτός έδρας αγώνες. Στις 9 Μαϊου, η ομάδα νίκησε την Μπρόνμπυ με σκορ 1-0 και κατέκτησε το Πρωτάθλημα Δανίας για 5η φορά μέσα σε 7 χρόνια.

Στην σεζόν 2007-08, η ομάδα απεκλείστηκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού έχασε με συνολικό σκορ 1-3 από την Μπενφίκα. Αφού νίκησε την γαλλική ΡΣ Λενς με σκορ 3-2, προκρίθηκε στον όμιλο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, την Λοκομοτίβ Μόσχας, την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Αμπερντέεν Φ.Κ.. Η ομάδα έχασε από Παναθηναϊκό και Ατλέτικο, αλλά είχε ελπίδα για πρόκριση μετά την νίκη στην Μόσχα κατά της Λοκομοτίβ. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια ισοπαλία με την Αμπερντέεν, αλλά έχασε με σκορ 0-4 και αποκλείστηκε από την διοργάνωση. Στο Πρωτάθλημα Δανίας, η ομάδα τερμάτισε 3η, με την ΑαΜπ Φόντμπολντ να γίνεται πρωταθλήτρια.

Στην σεζόν 2008-09, ο Π.Σ. Κοπεγχάγης ξεκίνησε καλά. Η ομάδα προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αφού απέκλεισε την Κλίφτονβιλλ Φ.Κ., την Λίλλιστρομ ΣΚ και την ΦΚ Μόσχας. Η ομάδα έχασε από την Σεντ Ετιέν στο Γήπεδο Πάρκεν και ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Βαλένσια. Αφού ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Ρόσενμπεργκ ΒΚ και νίκησε την Κλαμπ Μπρούγκες, ο Π.Σ. Κοπεγχάγης προκρίθηκε στην φάση των 32 όπου αντιμετώπισε στις 19 Φεβρουαρίου 2009 την Μάντσεστερ Σίτι, και ήρθε ισόπαλη 2-2. Στον επαναληπτικό αγώνα, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε με σκορ 1-2 και απέκλεισε τον Π.Σ. Κοπεγχάγης. Εκείνη την χρονιά, ο σύλλογος κατάφερε να κατακτήσει και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Δανίας για 2η φορά στην ιστορία της. Αν και έχασε στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10 από τον ΑΠΟΕΛ με συνολικό σκορ 2-3, η ομάδα κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αφού απέκλεισε την ΦΚ Μόγκρεν και την Σταμπάεκ. Η ομάδα έχασε εκτός έδρας από την ΚΦΡ Κλούζ, νίκησε 1-0 εντός έδρας την Σπάρτα Πράγας, έχασε εκτός έδρας 0-1 από την ΠΣΦ Αϊντχόφεν, νίκησε εντός έδρας την ΚΦΡ Κλούζ με σκορ 2-0 και αφού νίκησε εκτός έδρας με σκορ 0-3 την Σπάρτα Πράγας, ο Π.Σ. Κοπεγχάγης προκρίθηκε στην φάση των 32 όπου αντιμετώπισε την Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Το συνολικό σκορ των αναμετρήσεων ήταν 1-3 υπέρ της Μαρσέιγ και ο Π.Σ. Κοπεγχάγης απεκλείστηκε από την διοργάνωση.

Στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ 2010-11, η ομάδα νίκησε την ΦΚ ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (0-0 / 3-2) και την Ρόσενμπεργκ ΒΚ (2-1 / 1-0). Στους ομίλους  (στον όμιλο Δ’ συγκεκριμένα) θα αντιμετώπισε την ισπανική Μπαρτσελόνα, τον ελληνικό Παναθηναϊκό και την ρωσική Ρουμπίν Καζάν παίρνωντας την δεύτερη θέση.

Παναγιώτης Κουζινόγλου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *