Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Aτρόμητος : Η ομάδα της γειτονιάς που πρωταγωνιστεί στα σαλόνια της Super League

Share

                                                  Η ΓΕΝΝΗΣΗ

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’20 στην Αθήνα της «διαφορετικότητας» και μια παρέα που σύχναζε στην πλατεία Κυριακού, τη σημερινή πλατεία Βικτωρίας, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου. Καθαρά για χόμπι και από αγάπη στο άθλημα. Οι εποχές ήταν δύσκολες, αλλά το μεράκι έφτανε και περίσσευε.

Κολομβούνης, Πέτας, Σταθόπουλος, Συνοδινός, Σταματόπουλος, Γλυκοφρύδης ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας που επίσημα υλοποιήθηκε τον Μάιο του 1923.

Το βάρος της οργάνωσης έπεσε πάνω στον καθηγητή Μαθηματικών Βαγγέλη Σταμάτη, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της προπολεμικής περιόδου και βοήθησε με τις γνώσεις του την παρέα της πλατείας Βικτωρίας να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της δημιουργίας μιας νέας ομάδας. Ο Βαγγέλης Σταμάτης ήταν μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και μαζί με δύο-τρία ακόμη μέλη διαφώνησε και αποχώρησε από τους «πράσινους». Η νέα ομάδα που ιδρύθηκε πήρε το όνομα «Ατρόμητος».

Το ιδρυτικό καταστατικό απέκτησε επίσημη μορφή δύο χρόνια μετά. Το 1924 εγκρίθηκε η δημιουργία του νέου συλλόγου, αλλά η υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού έγινε το 1925. Ο Ατρόμητος έχει τον αριθμό 14 στο μητρώο της ΕΠΟ.

Η πρώτη ομάδα που εγράφη στο δυναμικό της ελληνικής ομοσπονδίας ήταν ο Παναθηναϊκός και ακολούθησαν: ΑΕΚ, Απόλλων, Δάφνη, Αθηναϊκός, Αστήρ Ζωγράφου, Γουδί, Ολυμπιάδα (Ορφέας Αιγάλεω), Άρης Πετρούπολης, ΑΟ Παγκρατίου, Ελληνορωσικός, Αρίων Παγκρατίου, Αττικός και Ατρόμητος. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, ένας ευυπόληπτος γιατρός που καταγόταν από τη Μικρά Ασία και πρώτη έδρα της ομάδας ήταν το γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως και αργότερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το 1925, σε μια άλλη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, στο Περιστέρι, που ακόμη δεν είχε συσταθεί σε δήμο, ιδρύεται ο σύλλογος Ασπίς, από τον οποίο προήλθε ο ποδοσφαιρικός Νέος Αστήρ. Το 1932 ο Νικόλαος Επίογλου και ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, που κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας του Ατρόμητου, πήραν τη μεγάλη απόφαση. Ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τη δική του έδρα. Η γειτνίαση με τον Παναθηναϊκό δημιουργούσε εμπόδια, καθώς η ομάδα δεν είχε δικούς της φιλάθλους κι έπρεπε να αποκτήσει το δικό της ξεχωριστό κοινό. Η ιδέα τους πήρε σάρκα και οστά.

Ο Ατρόμητος μετακινήθηκε το 1933 στο Περιστέρι που εκείνα τα χρόνια ήταν ένας απέραντος περιστερώνας και το αποκούμπι χιλιάδων προσφύγων, μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Δεν ήταν ούτε καν δήμος. Δήμος έγινε το 1934.

Η συγχώνευση έγινε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ατρόμητος Αθηνών και Αστέρας ενώθηκαν εις σάρκα μία. Ο Αστέρας, που ήταν ανεξάρτητο σωματείο, έδωσε το σύμβολό του (το αστέρι) στη φανέλα της νέας ομάδας που δημιουργήθηκε, αλλά και τα χρώματά του, το μπλε και το άσπρο, ενώ ο Ατρόμητος Αθηνών κράτησε το όνομά του. Έτσι δημιουργήθηκε το 1932-33 η συνέχεια του Ατρόμητου Αθηνών, με σήμα το αστέρι, χρώματα το μπλε – άσπρο κι έδρα το Περιστέρι.

                                                 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο Ατρόμητος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο την περίοδο 1924-25 μετέχοντας στο πρωτάθλημα Αθηνών. Η πρώτη μεγάλη στιγμή της ομάδας έρχεται την περίοδο 1950-51 όταν κερδίζει την άνοδο στην Α2 Κατηγορία Αθηνών καθώς τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία. Την περίοδο 1958-59 κατακτά την 1η θέση κερδίζοντας για πρώτη φορά την άνοδο στην Α’ Αθηνών.

Τρία χρονιά αργότερα η ομάδα ανέβηκε στη νεοσύστατη Β’ Εθνική για να έρθει η πολύ μεγάλη στιγμή την σεζόν 1971-72 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ιστορική νίκη στο Ρουφ (1-0 με γκολ του Στολίγκα) και την άνοδο στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η δεκαετία του ’70 χαρακτηρίζεται «χρυσή» για τον Ατρόμητο μέχρι που την σεζόν 1980-81 αγωνίζεται για τελευταία φορά στην Α’ Εθνική.

Ακολουθεί μα πτωτική πορεία, με πτώση στην Γ’ Εθνική το 1987 και στη Δ’ Εθνική το 1997. Όλα αυτά μέχρι που εβδομήντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του ήρθε μια δεύτερη συγχώνευση, για να σημαδέψει για τα καλά την ιστορία του Ατρόμητου.

Ο Μάιος του 2005 βρήκε τον σύλλογο στη Γ’ Εθνική, με πολλά οικονομικά προβλήματα, που καθιστούσαν το μέλλον του εξαιρετικά αβέβαιο.
Σαν «μάνα εξ ουρανού» και ακολουθώντας τα βήματα του Νίκου Επίογλου και του Ιωσήφ Τσουρουτσόγλου παρουσιάζεται ένας από τους πλέον αξιόπιστους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών «ΕΤΕΚΑ», ο οποίος κάνει τη σοβαρότερη και σπουδαιότερη επενδυτική κίνηση που γίνεται ποτέ στον αθλητισμό του Περιστερίου.

Διαλύει τη Χαλκηδόνα που ήταν μία από τις ομάδες-πρότυπο στην Α’ Εθνική και τη συγχωνεύει με τον Ατρόμητο. Χωρίς όρους.

Ξαφνικά και αναπάντεχα ο Ατρόμητος βρέθηκε στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια. Αναπάντεχα, αλλά λυτρωτικά…
Ο Ατρόμητος κρατάει τα σύμβολά του, τα χρώματά του, την έδρα του και βάζει πλώρη για μεγάλες επιτυχίες.

Κάπου εδώ κλείνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος της ιστορίας του Ατρόμητου και ξεκινάει ένας καινούργιος.

                                             ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Από το 2005 τα δεδομένα αλλάζουν εξ ολοκλήρου για τον Ατρόμητο, καθώς από εκείνο το καλοκαίρι θέτονται αυστηρώς επαγγελματικά πρότυπα στη λειτουργία του συλλόγου και οι στόχοι είναι η ομάδα να συγκαταλέγεται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού ποδοσφαίρου και να πετυχαίνει αυτά, που για άλλους μοιάζουν δύσκολα έως και ανέφικτα.

Με το «καλημέρα» στην πρώτη κατηγορία, ο Ατρόμητος με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο κατακτά την έβδομη θέση του πρωταθλήματος και καταφέρνει να εξασφαλίσει την πρώτη του ευρωπαϊκή έξοδο, παίζοντας στο τότε Κύπελλο UEFA κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου, Σεβίλλη.

Με το πισωγύρισμα του υποβιβασμού στη Β’ Εθνκή τη σεζόν 2007/08, ο Ατρόμητος παίρνει τα μαθήματά του και επιστρέφει εκεί που του αρμόζει την αμέσως επόμενη σεζόν (2008/09), γίνεται πιο σοφός και με προπονητή τον Γιώργο Δώνη, βάζει σε εφαρμογή ένα πλάνο τριετίας, που εκτός από δύο τελικούς Κυπέλλου (2011, 2012) τον οδηγούν για πρώτη φορά στην ιστορία του στην 4 η θέση της βαθμολογίας (2011/12), θέση που κατέκτησε τόσο στην κανονική διάρκεια της σεζόν, όσο και μέσω της διαδικασίας των playoffs.

Οι βάσεις είχαν μπει και την επόμενη σεζόν (2012/13) ο Ατρόμητος έφτασε μια ανάσα από τη σπουδαιότερη στιγμή στην ιστορία του και σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ελληνικού πρωταθλήματος.Αφού τερματίζει στην 4 η θέση της βαθμολογίας, στη διαδικασία των playoffs πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και μέχρι την τελευταία αγωνιστική είναι στην 1 η θέση της έξτρα περιόδου του πρωταθλήματος. Στο τελευταίο ματς της χρονιάς φιλοξένησε τον Αστέρα Τρίπολης στο Περιστέρι, αλλά «κόλλησε» στο 0-0 χάνοντας αμέτρητες ευκαιρίες ενώ του ακυρώθηκε (ως οφσάιντ) λανθασμένα ένα κανονικό γκολ του Ναπολεόνι μένοντας τελικά στην 3 η θέση, πίσω από τον ΠΑΟΚ.

Η ιστορική ευκαιρία να συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League μπορεί να πέρασε, αλλά ο Ατρόμητος τερμάτισε στην υψηλότερη θέση της ιστορίας του (3oς), ενώ η εν λόγω αναμέτρηση είναι αυτή που μέχρι σήμερα έχει μείνει στις μνήμες όλων, αφού το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Ο Ατρόμητος θεωρείται πια από τις ισχυρότερες δυνάμεις και αυτό αποδεικνύεται και στο γήπεδο, αφού τη σεζόν 2013/14 και συνεχίζοντας με τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο, τερματίζει στην 3 η θέση της κανονικής περίοδο (τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ) και τελικά στα playoffs τερματίζει στην 4 η θέση της βαθμολογίας, κερδίζοντας για τρίτη συνεχόμενη σεζόν την παρουσία του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και συγκεκριμένα στο Europa League.

Σεζόν 2014/15 και ο Ατρόμητος συνεχίζει απτόητος, καθώς ολοκληρώνει την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην 5 η θέση και καταφέρνει να μπει στα playoffs με προπονητή τον Νίκο Νιόπλια. Μέσω της έξτρα διαδικασίας, το «Αστέρι» κέρδισε μία θέση τερματίζοντας στην 4 η θέση, εξασφαλίζοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ευρωπαϊκό εισιτήριο και συνολικά για έκτη στην ιστορία του.

Οι επόμενες κορυφαίες χρονιές στην ιστορία της ομάδας μας καταγράφονται τις σεζόν 2017/18 και 2018/19 με προπονητή τον Νταμίρ Κάναντι, που για πρώτη φορά δούλευε στην Ελλάδα. Η επιλογή του Αυστριακού προπονητή αποδεικνύεται καθ’ όλα επιτυχημένη, καθώς στην πρώτη σεζόν ο Ατρόμητος καταφέρνει κόντρα σε όλους και σε όλα να πραγματοποιήσει στα 2/3 της χρονιάς πορεία πρωταθλητισμού και τελικά τερματίζει στην 4 η θέση της Super League, μόλις έναν βαθμό πίσω από τον τρίτο Ολυμπιακό κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση. Ανάλογη πορεία συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν, με τον Ατρόμητο να τερματίζει και πάλι στην 4 η θέση κερδίζοντας για όγδοη φορά στην ιστορία του ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

                                              ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΟΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Ο τελικός του 2011

Ο Ατρόμητος έχει δύο συνεχόμενες παρουσίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας διεκδικώντας ως φιναλίστ το βαρύτιμο τρόπαιο.

Στις 30 Απριλίου 2011 παρουσία 15.000 χιλιάδων φιλάθλων του αντιμετώπισε στο Ολυμπιακό Στάδιο την ΑΕΚ σε έναν τελικό-παρωδία που «στιγματίστηκε» από θλιβερά επεισόδια και ο οποίος δεν έληξε ποτέ λόγω της εισβολής των φιλάθλων της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο.

Ο διαιτητής Τάσος Κάκος αποχώρησε για τα αποδυτήρια εννιά λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα κι ενώ η ΑΕΚ ήταν μπροστά στο σκορ 3-0 και σφύριξε τη λήξη μέσα στα αποδυτήρια. Τα γκολ πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος (28’ από καθαρή θέση οφσάιντ), Μπαχά (78’), Καφές (85΄)

Η σύνθεση της ομάδας του Γιώργου Δώνη:

Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Ιτάντζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα (82΄ Σαρμιέντο), Σκόνδρας, Τάτος, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66΄Μπρίτο), Καμαρά (90΄Σαμπού), Αναστασάκος.

Ο τελικός του 2012

Στις 28 Απριλίου 2012 αντιμετώπισε αυτή τη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο έχοντας την υποστήριξη 10.000 φιλάθλων του. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 29’ με τον Τζιμπούρ και ισοφάρισε ο Ιγκλέσιας στο 76’. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και ο Ολυμπιακός με γκολ του Φουστέρ στο 119’ αναδείχθηκε νικητής με 2-1.

Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Τόμας, Φυτανίδης, Οικονόμου, Ιγκλέσιας (98′ Ζουέλα), Δημούτσος, Μπρίτο (77′ Σφακιανάκης), Επστάιν, Τάτος (63′ λ.τρ. Καραμάνος), Μήτρογλου.

 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

H παρθενική συμμετοχή κόντρα στη Σεβίλλη

Από τον δεύτερο κιόλας χρόνο της επιστροφής του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ατρόμητος κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο της ιστορίας του.
Σεζόν 2006-2007 και αντίπαλος του η σπουδαία Σεβίλλη κάτοχος του (τότε) Κυπέλλου UEFA. Το πρώτο ματς γίνεται στο γήπεδο της Ριζούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου 2006 και η Σεβίλλη με γκολ των Κέπα (15’) και Ντούντα (43’) παίρνει τη νίκη με 2-1.

Το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του Ατρόμητου πετυχαίνει ο Γιώργος Κορακάκης στο 65’ με έξοχο πλασέ από μακριά. Προπονητής του Ατρόμητου ήταν ο Γιώργος Παράσχος.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Ολιβέιρα, Ρότσα, Γεωργίου, Γελαδάρης (46’ Κουτσοσπύρος) Κατεμής, Κορακάκης, Σανόκο, Λουτσιάνο (60’ Λίμα), Μερίνο (74’ Λαζανάς), Ντόε.

Σεβίλλη (Χουάντε Ράμος): Πάλοπ, Ντάνι Άλβες (77′ Χεσούλι), Ντούντα, Πόουλσεν, Κανουτέ (58′ Χίνκελ), Νάβας (46′ Σάλες), Πουέρτα, Μάρτι, Νταγκουτίνοβιτς, Όσιο, Μπλάνκο

Η ρεβάνς γίνεται στις 28 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο από 40.000 φιλάθλους «Σάντσεθ Πιθχουάν» με νικήτρια τη Σεβίλλη με σκορ 4-0 (1’ αυτ. Γεωργίου, 10’ αυτ. Ιωάννου), Λουίς Φαμπιάνο (28’), Κεπά (85’).

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σεβίλλη (Χουάντε Ράμος): Πάλοπ, Ντάνι Αλβες, Εσκουντέ, Νταβίντ, Αϊτορ, Οθιο (46′ Ντραγκουτίνοβιτς), Χεσούς Νάβας (31′ Χεσούλι), Ντούντα, Μαρτί (65′ Πόουλσεν), Ρενάτο, Λουίς Φαμπιάνο, Κέπα.

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Ραγκουέλ, Γελαδάρης (46′ Μερίνο), Γεωργίου, Αποστολόπουλος, Κριστιάνο, Ιωάννου, Αντερσον (68′ Κούτσης), Ρόβας (75′ Κατεμής), Παγώνης, Κουτσοσπύρος.

Αντίπαλος η Νιούκαστλ

Σεζόν 2012-2013 και αντίπαλος της ομάδας μας η φημισμένη Νιούκαστλ στα play offs του Europa League. Tο πρώτο ματς (23 Αυγούστου 2012) στο Περιστέρι έληξε ισόπαλο 1-1. Ο Επστάιν άνοιξε το σκορ στο 25’ και ισοφάρισαν οι Άγγλοι στο 45’ με τον Τέιλορ.

Η σύνθεση της ομάδας:

Ατρόμητος (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Γιαννούλης (86′ Καραγκούνης), Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ιγκλέσιας, Δημούτσος, Μπρίτο, Μπέλιτς (60′ Σουμπίνιο), Επστάιν, Κούτσι (60′ Καραμάνος).

Μια εβδομάδα αργότερα στη ρεβάνς στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» ο Ατρόμητος ηττήθηκε με 1-0 (Βούκιτς 22’), αλλά γνώρισε την σφαγιαστική διαιτησία από τον Ελβετό διαιτητή Στούντερ ο οποίος δεν του έδωσε δύο πέναλτι!

Η σύνθεση της ομάδας:

Ατρόμητος (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Δημούτσος (85′ Πίτου Γκαρσία), Επστάιν, Μπρίτο (88′ Κούτσι), Σουμπίνιο (75′ Μπέλιτς), Καραμάνος.

Οι τρελές αναμετρήσεις με την Άλκμααρ

Σεζόν 2013-2014, ο Ατρόμητος μετέχει πάλι στα στα playoffs του Europa League με αντίπαλο την Άλκμααρ. Την υποδέχεται στις 22 Αυγούστου 2013 στο Περιστέρι και γνωρίζει την ήττα με 3-1 (76′ πεν. Παπαδόπουλος ) – Γκούντμουντσον (51′, 94′), Α. Γιόχανσον (74΄).

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Σηφάκης, Νάστος, Γιαννούλης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπάλλας (84′ Καραμάνος), Δημούτσος (70′ Μπρίτο), Πίτου Γκαρσία, Καραγκούνης (61′ Ναπολεόνι), Ουμπίδες, Παπαδόπουλος.

Η ρεβάνς διεξάγεται σε δύο δόσεις. Το ματς ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου. Αιτία, μια φωτιά στην κουζίνα του γηπέδου, με το ματς να διακόπτεται ενώ ο Ατρόμητος ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 (53’ Παπαδόπουλος), με τον ίδιο παίκτη να έχει χάσει και πέναλτι στο 19’ του αγώνα. Την επόμενη μέρα παίχθηκαν τα εναπομείναντα τριάντα λεπτά και ο Ατρόμητος πέτυχε ένα ακόμη γκολ με τον Καραγκούνη στο 75’ που δεν έφθανε ωστόσο για την πρόκριση. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη με σκορ 2-0.

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Τσέναμο, Παπουτσογιαννόπουλος (46′ Γιαννούλης), Ταυλαρίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Δημούτσος (60′ Πίτου Γκαρσία), Ιγκλέσιας, Καραγκούνης, Ουμπίδες, Ναπολεόνι, Παπαδόπουλος.

Επόμενη στάση Σαράγεβο

Σεζόν 2014-2015, ο Ατρόμητος μετέχει στον Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Europa League και αντίπαλος του είναι η Σαράγεβο. Το πρώτο ματς έγινε 31 Ιουλίου 2014 στο «Ασίμ Φερχάτοβιτς» και με γκολ των Φυτανίδη (11’), Νάστου (75’) ο Ατρόμητος κατακτά τη δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του, επικρατώντας 2-1 δείχνοντας να παίρνει προβάδισμα για την πρόκριση.

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Τσέναμο, Ταυλαρίδης, Φυτανίδης, Νάστος, Γιαννούλης, Λαζαρίδης, Δημούτσος (92′ Μπάλλας), Πίτου, Μπρίτο (68′ Φάμπιο), Καραμάνος, Ναπολεόνι (60′ Τάτος).

Η ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα στο Περιστέρι αποτέλεσε μια οδυνηρή ευρωπαϊκή εμπειρία της ομάδας χάνοντας με 3-1 (86′ Ταυλαρίδης – 24′ Ντούλιεβιτς, 80′, 105′ Μπίλμπιγια) στην παράταση και αποκλείστηκε από την συνέχεια του θεσμού.

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Τσέναμο, Ταυλαρίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Γιαννούλης, Νάστος (65′ Ναπολεόνι), Δημούτσος, Πίτου, Μπρίτο (75′ Μπάλλας), Καραμάνος, Φάμπιο (46′ Τάτος).

Η πρώτη πρόκριση

Σεζόν 2015-2016, ο Ατρόμητος κατακτά με αντίπαλο την ΑΪΚ Στοκχόλμης την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση στο Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Europa League. Στις 30 Ιουλίου 2015 κάνοντας καταπληκτική εμφάνιση στο «Friends Arena» πήρε την τρίτη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του με σκορ 3-1 (3′ Ναπολεόνι, 15′ Μαρσελίνιο, 78’ πεν. Ούμπιντες – 70′ Γκοϊτόμ πεν.).

Ατρόμητος (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Μπίτολο, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Κιβρακίδης, Πίτου Γκαρσία (74′ Εμπόου), Γοδόι, Ουσέρο, Μαρσελίνιο (85′ Μπρίτο), Ουμπίδες, Ναπολεόνι (90′ Μπάλλας).

Η ρεβάνς στο Περιστέρι μια εβδομάδα αργότερα είχε τυπικό χαρακτήρα. Με γκολ του Μαρσελίνιο στο 67’, ο Ατρόμητος επικράτησε 1-0 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τα playoffs.

Ατρόμητος (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπίτολο, Γοδόι, Ουσέρο, Πίτου Γκαρσία (75′ Μπρίτο), Ναπολεόνι (85′ Λε Ταλέκ), Μαρσελίνιο, Ουμπίδες (90′ Λημνιός).

Επόμενος αντίπαλος ήταν η Φενέρμπαχτσέ των πολλών αστεριών (Φαν Πέρσι, Νάνι, Ντιέγκο κ.α.). Το πρώτο ματς (20 Αυγούστου 2015) κρίνεται με ένα γκολ (ξεκάθαρο φαουλ) του Φαν Πέρσι (0-1) που δεν υπέδειξε ο Ιταλός διαιτητής Ορσάτο, ο οποίος ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής, αφού νωρίτερα είχε στερήσει ξεκάθαρο πέναλτι από τον Ατρόμητο σε ανατροπή του Μαρσελίνιο.

Ατρόμητος (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Μπίτολο, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ουσέρο (90′ Εμπόου), Πίτου Γκαρσία (85′ Λε Ταλέκ), Γοδόι, Ουμπίδες, Ναπολεόνι, Μαρσελίνιο (76′ Μπρίτο).

Η ρεβάνς στο «Σουκρού Σαράτσογλου» στις 27 Αυγούστου 2015 αποτέλεσε εύκολο έργο για την τουρκική ομάδα που επικράτησε 3-0 με γκολ των Φερναντάο (7′, 78′) και Ερκίν (59’).

Ατρόμητος (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπιτόλο (82′ Κούρος), Γοδόι (62′ Μπάλλας), Πίτου Γκαρσία (62′ Λε Ταλέκ), Ουσέρο, Ναπολεόνι, Ουμπίδες, Μαρσελίνιο.

Το σοκ με την Ντιναμό Μπρεστ

Ο Ατρόμητος επέστρεψε στα προκριματικά του Europa League το καλοκαίρι του 2018, με τον Νταμίρ Κάναντι να αρχίζει τη δεύτερη σεζόν του έπειτα από μία εξαιρετική χρονιά. Αντίπαλος για την ομάδα μας ήταν η Ντιναμό Μπρεστ από τη Λευκορωσία, με την εμπειρία να αποδεικνύεται τραυματική.

Το πρώτο ματς πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου του 2018 στο Μπρεστ με τον Ατρόμητο να μένει πίσω στο σκορ με 4-0 (6’ Φιλίποβιτς, 14’ πεν., 62’, 70’ Σαβίτσκι), αλλά με τους Μανούσο (74’), Βερετίλο (80’ αυτ.) και Κουλούρη (89’), η ομάδα μας μείωσε σε 4-3, διαμορφώνοντας τελικά ένα αποτέλεσμα που ήταν απόλυτα αναστρέψιμο στο Περιστέρι.

Ατρόμητος (Νταμίρ Κάναντι): Μίρκοβιτς, Χατζηισαΐας, Μπουσούλατζιτς, Μανούσος (75’ Μούγιακιτς), Μπρούνο (46’ Ενσικουλού), Μάντσον, Βασιλακάκης (46’ Γαρουφαλιάς), Κουλούρης, Νάτσος, Γιαννούλης, Ρισβάνης.

Στις 2 Αυγούστου στο Περιστέρι ο Ατρόμητος κατάφερε να βάλει το γκολ που θα του χάριζε την πρόκριση με ένα εξαιρετικό γκολ του Μανούσου (80’) έξω από την περιοχή, αλλά στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Νιαχάιτσικ (90’+5’) κατάφερε με κεφαλιά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το καταδικαστικό 1-1.

Ατρόμητος (Νταμίρ Κάναντι): Μίρκοβιτς, Κιβρακίδης, Ρισβάνης, Χατζηισαΐας, Γιαννούλης, Μάντσον, Σάκιτς (75’ Μανούσος), Ουμπίδες, Κωτσόπουλος (60’ Ενσικουλού), Μούγιακιτς (60’ Βασιλακάκης), Κουλούρης.

Η δεύτερη πρόκριση

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ατρόμητου συνεχίστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά, έχοντας τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο, που ανέλαβε τη διαδοχή του Νταμίρ Κάναντι. Η κληρωτίδα του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League έφερε στον δρόμο μας τη Ντουνάισκα Στρέντα από τη Σλοβακία και η δεύτερη πρόκριση της ιστορίας μας ήρθε με δύο νίκες.

Στις 25 Ιουλίου του 2019 η πρώτη αναμέτρηση πραγματοποιείται στη Σλοβακία. Με ένα εκπληκτικό γκολ ο Χαβιέρ Ουμπίδες κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 21’ και παρά την ισοφάριση του Βίντα στο 35’, το «Αστέρι» απέδρασε με τη νίκη χάρη στο γκολ του Γιώργου Μανούσου στο 43’.

Ατρόμητος (Γιάννης Αναστασίου): Μέγερι, Κιβρακίδης (38′ Νάτσος), Ρισβάνης, Γούτας, Κατράνης, Μάντσον, Χαρίσης, Ουμπίδες, Μανούσος, Ενσικουλού (61′ Φάρλεϊ), Βέλλιος (74′ Καχίλα).

Την 1η Αυγούστου στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε ένα παιχνίδι γκραν-γκινιόλ, καθώς η ομάδα μας φαινόταν να παίρνει εύκολα την πρόκριση, χάρη στα γκολ των Κατράνη (22’) και Μανούσου (28’ πεν.), αλλά οι Ραμίρες (52’) και Κάλμαρ (72’ πεν.) έφεραν την πρόκριση σε οριακό σημείο. Τελικά, ο Σπύρος Ρισβάνης με κεφαλιά στο 76’ σφράγισε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ατρόμητος (Γιάννης Αναστασίου): Μέγερι, Κιβρακίδης, Ρισβάνης, Γούτας, Κατράνης, Μάντσον, Χαρίσης, Ουμπίδες (86′ Νάτσος), Μανούσος, Ενσικουλού (70′ Ρόσα), Βέλλιος (60′ Καχίλα).

Στη συνέχεια ακολούθησε το υψηλό εμπόδιο της Λέγκια Βαρσοβίας, με τον Ατρόμητο να πέφτει μαχόμενος. Συγκεκριμένα, στο ματς της Πολωνίας (8/8/19) οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου κατάφεραν να «αφοπλίσουν» τους γηπεδούχους, κρατώντας τους στο 0-0 καθ’ όλη τη διάρκεια του ενενηνταλέπτου.

Ατρόμητος (Γιάννης Αναστασίου): Μέγερι, Κατράνης, Γούτας, Καχίλα, Χαρίσης (72′ Ουγκράι), Ουμπίδες (61′ Ρόσα), Μανούσος (84′ Ταλόσα), Μάντσον, Νάτσος, Βέλλιος, Ρισβάνης.
Ωστόσο, στην αναμέτρηση του Περιστερίου (14/8), η Λέγκια με τα γκολ των Στολάρσκι (29’) και Γκβίλια (51’) επικρατεί 2-0, αποκλείοντας τον Ατρόμητο από τη συνέχεια.

Ατρόμητoς (Γιάννης Αναστασίου): Μέγερι, Νάτσος, Ρισβάνης, Γούτας, Κατράνης, Καχίλα (58′ Ουγκράι), Μάντσον (69′ Ουμπίδες), Χαρίσης, Ρόσα, Βέλλιος (83′ Ενσικουλού), Μανούσος

Άγγελος Φραγκισκάτος

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *