Type to search

Fa Cup Superleague Τουρκίας Αλμπάνης Αυλωνίτης Γιακουμάκης Ευρώπη Μαυρίας ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πρωτάθλημα Κύπρου Πρωτάθλημα Σκωτίας Τσιμίκας

Έλληνες εξωτερικού: Ένα σαββατοκύριακο…τρόπαια

Share

 

Από τον Τσιμίκα στον Μπακασέτα και τον Σιώπη, τον Γιακουμάκη και τον Μπάρκα, τον Αλμπάνη, τον Αυλωνίτη και τον Μαυρία

Δευτέρα σήμερα, με το Σαββατοκύριακο που πέρασε να μοιράζει πολλά χαμόγελα σε εμάς τους Έλληνες καθώς το ελληνικό στοιχείο άφησε το αποτύπωμα του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Κύπελλο Αγγλίας, Πρωτάθλημα Σκωτίας, Πρωτάθλημα Τουρκίας, Πρωτάθλημα Κύπρου, ένα «τσουβάλι» τρόπαια, όλα με γαλανόλευκο άρωμα.

Κώστας Τσιμίκας, ο νέος ήρωας της Λίβερπουλ

Τι να πρωτογράψουμε. Τι να πρωτοπούμε. Ήρθε η στιγμή να το ζήσουμε κι αυτό. Ένας δικό μας παιδί, ένας Έλληνας πρωταγωνίστησε και καθόρισε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, το Κύπελλο Αγγλίας. Κώστας Τσιμίκας, το όνομα αυτού. Ο 26χρόνος αριστερός μπακ σκόραρε στον τελικό του FA Cup το νικητήριο πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι και η Λίβερπουλ κατέκτησε το 8ο Κύπελλο Αγγλίας στην ιστορία της 16 χρόνια μετά.

Ο διεθνής Έλληνας πέρασε αλλαγή στην θέση του Ρόμπερτσον στον τελικό απέναντι στην Τσέλσι στο 111’ με το σκορ μέχρι τότε να παραμένει 0-0. Με το 0-0 να παραμένει μέχρι και το τέλος της παράτασης, οι δυο φιναλίστ οδηγήθηκαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Την ώρα της κρίσης, την ώρα που μπάλα «έκαιγε» ο “Greek Scouser” ήταν εκεί. Μετά τα χαμένα πέναλτι των Αθπιλικουέτα και Μάουντ, η Λίβερπουλ ήθελε μόνο εύστοχη εκτέλεση στο 14ο πέναλτι κατά σειρά και ήταν εκείνη που θα κατακτούσε το κύπελλο. Την μπάλα τότε παίρνει ο Κώστας Τσιμίκας, νικάει τον Μεντί και γράφει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των «ρεντς».

Ο Greek Scouser κατέκτησε το δεύτερο του τρόπαιο με την αγγλική ομάδα και έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης με δύο τρόπαια σε αγγλικό έδαφος.

Πρωτάθλημα στην Τραπεζούντα με ελληνική «ζεμπεκιά»

Η Τράμπζονσπορ, των Μπακασέτα και Σιώπη, κατέκτησε μετά από 38χρόνια το πρωτάθλημα Τουρκίας με την πόλη να «φλέγεται». Η ομάδα σκαρφάλωσε στην κορυφή του τουρκικού ποδοσφαίρου για 7η φορά στην ιστορία της και η συμβολή των δικών μας παιδιών μόνο μικρή δεν ήταν. Οι δύο Έλληνες παίκτες αποτελούσαν βασικούς πυλώνες της ομάδας καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, με τον Μπακασέτα να μετράει 31 συμμετοχές και 8 γκολ στο πρωτάθλημα ενώ τον Σιώπη 32 εμφανίσεις με 1 ασσίστ.

Στο επίκεντρο των πανηγυρισμών στην φιέστα της ομάδας βρέθηκαν οι δύο ποδοσφαιριστές με τον Τάσο Μπακασέτα μάλιστα να χαρίζει σ ‘εμάς του Έλληνες ένα μοναδικό στιγμιότυπο χορεύοντας ζεϊμπέκικο με την ελληνική σημαία στην πλάτη.

Επιστροφή στα πρωταθλήματα για Σέλτικ με ένα ελληνικό «κανόνι»

Φιέστα είχαμε και στην Σκωτία το Σαββατοκύριακο με την Σέλτικ να γιορτάζει την επιστροφή στην κορυφή της Σκωτίας με ένα χρόνο απουσίας. Η ομάδα της Γλασκώβης έφτασε τα 52 πρωταθλήματα με τον Γιώργο Γιακουμάκη, έναν Έλληνα, να συμβάλλει τα μέγιστα σ’αυτό.

Ο Έλληνας σέντερ φορ πέτυχε σε 21 συμμετοχές 13 γκολ στο πρωτάθλημα, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά και της Πρέμιερσιπ, έχοντας μάλιστα και στην πλάτη του σημαντικό διάστημα απουσίας μέσα στην σεζόν λόγω τραυματισμού.

Έτσι, το ελληνικό στοιχείο έλαμψε και στην Σκωτία με τους Μπάρκα και Γιακουμάκη να ανακηρύσσονται πρωταθλητές για δεύτερη φορά στην καριέρα τους μετά το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ το 2018.

Κυπριακό πρωτάθλημα ΞΑΝΑ…με ελληνικό χρώμα

Ο Απόλλων Λεμεσού κέρδισε με 4-1 τον Άρη εκτός έδρας μπροστά όμως σε 6.500 οπαδούς του και στέφθηκε πρωταθλητής Κύπρου 16χρονια μετά. Οι Σπόλιαριτς, Κυριακού, Ντιγκινί και Πίττας σκόραραν για τους φιλοξενούμενους ενώ ο Άρης ισοφάρισε σε 1-1 τους πρωταθλητές με αυτογκόλ του Κάμα. Οι «γαλάζιοι» κατέκτησαν το 4ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Αυλωνίτης, Μαυρίας και Αλμπάνης συνέχισαν την παράδοση που θέλει να αγωνίζεται στον Πρωταθλητή Κύπρου τουλάχιστον ένας Έλληνας. Μάλιστα ο Μαυρίας κατακτά τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν καθώς πέρυσι στέφθηκε πρωταθλητής με την φανέλα της Ομόνοιας.

ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *