Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία ¨ Οι επιπτώσεις στις ομάδες και στο ποδόσφαιρο

Share

“Φεύγουν” από τη Ρωσία αθλητικές διοργανώσεις

Σε κοινή ανακοίνωση των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας ζητήθηκε να μην διεξαχθούν τα πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του επόμενου μήνα στη Ρωσία.

«Οι υπογράφοντες σε αυτήν την έκκληση δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στη Ρωσία και να δώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες εκεί. Η στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρούμε συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες και σημαντικά χαμηλότερη ασφάλεια για τις εθνικές μας ομάδες ποδοσφαίρου και τις επίσημες αποστολές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Πολωνία πρόκειται να αγωνιστεί στη Ρωσία στις 24 Μαρτίου με τους νικητές να φιλοξενούν είτε τη Σουηδία είτε τους Τσέχους πέντε ημέρες αργότερα.

Η EuroLeague Basketball, στην οποία αγωνίζονται ομάδες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανέφερε ότι η διοργάνωση θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, εκτός εάν κυβερνητικές αποφάσεις εμποδίσουν τη διεξαγωγή αγώνων.

«Οι 18 σύλλογοι που συμμετέχουν στη EuroLeague θα συναντηθούν αύριο για να αναλύσουν περαιτέρω την εξέλιξη των γεγονότων και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες, εάν χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Euroleague.

Πάντως, η Euroleague ανακοίνωσε σήμερα (24/2) την αναβολή των αγώνων της 27ης ημέρας, στις οποίες συμμετείχαν ρωσικές ομάδες: Μπάγερν-ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια-Ούνικς Καζάν.

Η World Athletics καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και είπε ότι ο πρόεδρός της Σεμπάστιαν Κόε επικοινώνησε με τον ανώτερο αντιπρόεδρο Σεργκέι Μπούμπκα και την Ουκρανική Ομοσπονδία Στίβου για να προσφέρουν υποστήριξη.

Διακοπή ποδοσφαιρικών αγώνων λόγω πολέμου

Οι αγώνες ποδοσφαίρου στην Πρέμιερ Λιγκ της χώρας έχουν διακοπεί λόγω της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, αφήνοντας αποκλεισμένους τον Ιταλό προπονητή της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι, το επιτελείο του και 13 Βραζιλιάνους παίκτες.

Στην ρουμανία οι παίχτες της Ντιναμό Κιέβου

Τον Μιρτσέα Λουτσέσκου πάνε να βρουν οι παίκτες της Ντιναμό Κιέβου για να αρχίσουν προπονήσεις – Η πρόταση του Ρουμάνου στην Ομοσπονδία που αφορά την προετοιμασία της Εθνικής.

Σε μια περιοχή του Λβιβ είχαν καταφύγει οι παίκτες της Ντιναμό Κιέβου που έχουν απομείνει στην Ουκρανία. Στα δυτικά της χώρας, όπου δεν έχουν επηρεαστεί απ’ τον πόλεμο. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας απ’ την πρωτεύουσα, είχαν σταματήσει τις προπονήσεις απ’ τις 24 Φεβρουαρίου.

Τις τελευταίες μέρες άρχισαν με χαλαρή δουλειά, κάνοντας κυρίως τζόκινγκ και γυμναστήριο. Όπως τους συμβούλεψε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου. Ο τεχνικός της Ντιναμό πριν λίγο καιρό έφυγε για την Ρουμανία. Εκεί όπου αναμένονται οι παίκτες του!

Συγκεκριμένα οι παίκτες της Ντιναμό Κιέβου θα ταξιδέψουν στο Βουκουρέστι για να βρουν εκεί τον προπονητή τους! Αρχίζοντας ξανά προπονήσεις, δουλεύοντας σε φουλ ρυθμούς. Πρόκειται φυσικά για τους Ουκρανούς ποδοσφαιριστές κυρίως, καθώς οι περισσότεροι ξένοι έχουν αποχωρήσει απ’ τη χώρα.

Μάλιστα, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Ομοσπονδία της Ουκρανίας. Έχοντας ζητήσει να κάνουν το ίδιο και οι ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ που είναι διεθνείς! Κοινώς, πρότεινε να προπονεί ο ίδιος τους διεθνείς Ουκρανούς των δύο κορυφαίων ομάδων της χώρας.

Με σκοπό να είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει του αγώνα μπαράζ με τη Σκωτία για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αγώνας που ήταν προγραμματισμένος για τις 24 Μαρτίου και αναβλήθηκε όπως είναι λογικό για τον Ιούνιο.

Ο Λουτσέσκου ζήτησε να διεξάγονται και φιλικά με ομάδες που έχουν αποκλειστεί από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

 

 

Εκτός διοργανώσεων της UEFA οι ρωσικές ομάδες με… τη βούλα του CAS

 

Το CAS επικύρωσε σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου, τον αποκλεισμό των συλλόγων και των αθλητών από τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις της UEFA.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης απέρριψε την προσφυγή της Ρωσίας κατά του αποκλεισμού της από την UEFA, με αποτέλεσμα όλοι οι σύλλογοι και οι αθλητές από τη χώρα να αποκλείονται από τις διοργανώσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Για την ώρα, η απόφαση αυτή αφορά μόνο τη Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη Λειψία για τη φάση των «16» του Europa League (η γερμανική ομάδα προκρίθηκε άνευ αγώνων στα προημιτελικά), το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, μπορεί να εμποδίσει τη συμμετοχή της εθνικής Ρωσίας στο Nations League ή στα προκριματικά του Euro 2024.

Σημειώνεται ότι, η σημερινή απόφαση του CAS αφορά μόνο τις διοργανώσεις της UEFA. Εκκρεμεί η απόφαση, που αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας, στην αντίστοιχη προσφυγή κατά της FIFA, η οποία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απέκλεισε την εθνική Ρωσίας από τα πλέι οφ πρόκρισης στο Μουντιάλ του Κατάρ, με την τελική φάση να πραγματοποιείται τον προσεχή χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι, επί του θέματος είχε τοποθετηθεί μέσω συνέντευξής του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Όπως είχε τονίσει: «Οι κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) είναι απαραίτητες, δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική κρίση. Η καρδιά μου πονάει που πρέπει να τιμωρήσω τους αθλητές. Δεν είναι ο πόλεμος τους, δεν το έχουν αποφασίσει, ούτε το θέλουν. Αλλά πρέπει να δείξουμε ενότητα για την ειρήνη».

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *