Type to search

ΣΚΑΚΙ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΝΑΚΑΜΟΥΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Share

Ο Χικάρου Νακαμούρα επέστρεψε εντυπωσιακά στο κλασικό σκάκι κατακτώντας το Γκραν Πρι του Βερολίνου ,στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους αντιπάλους του για την πρόκριση στο τουρνουά των διεκδικητών με φόντο το παγκόσμιο του 2023.

 

Τεράστιος Χικάρου Νακαμούρα!Τι και αν απείχε για πολύ μεγάλο διάστημα από το κλασικό σκάκι ,τι και αν η πλειοψηφία των φιλάθλων τον είχε ξεγραμμενο , ο Αμερικανός με ρίζες από την Ιαπωνία πήρε την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι του Βερολίνου και το παγκόσμιο πρωτάθλημα αχνοφαίνεται στο βάθος μετά από χρόνια.

 

    Στο τουρνουά αυτό συμμετείχαν 16 εξαιρετικοί σκακιστές που χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ  και ο πρώτος από το καθένα θα έπαιρνε την πρόκριση στην  επόμενη φάση .Ο Νακαμούρα αντιμετώπισε τους Εσιπένκο,Γκριτσκιούκ και Μπακρό και τους έβαλε όλους από κάτω του στη βαθμολογία με 2 νίκες και 4 ισοπαλίες (2 νίκες και 1 ισοπαλία με παίζοντας με τα άσπρα και 3 ισοπαλίες αγωνιζόμενος με τα μαύρα ). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον αγώνα του στον 6ο γύρο της φάσης των ομίλων ,όπου αντιμετώπισε τον Εσιπένκο έχοντας τα μαύρα πιόνια .Ο επί σειρά ετών πρώτος στον κόσμο στην κατηγορία blitz έπρεπε να αποσπάσει τουλάχιστον την ισοπαλία ώστε να σφραγίσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά.Η αναμέτρηση ήταν ακατάλληλη για καρδιακούς. Ο Ρώσος πίεζε ασταμάτητα φτάνοντας κοντά στη νίκη ,ωστόσο αυτός που χαμογέλασε στο τέλος  ήταν ο Χικάρου,  ο οποίος κρατώντας την ψυχραιμία του στις δυσκολίες στιγμές κατάφερε να μην ηττηθεί αν και ήταν για ώρα στα σχοινιά .

   Nakamura beats Aronian in tiebreaks, wins Berlin Grand Prix | ChessBase

 Στον ημιτελικό και στον τελικό τα ζευγάρια που θα προέκυπταν θα έπαιζαν δύο παιχνίδια μεταξύ τους ( μια ο ένας με άσπρα ,μια ο άλλος ) και εκείνος με το καλύτερο συνολικά σκορ θα ήταν ο νικητής .Σε περίπτωση ισοπαλίας θα είχαμε επιπλέον αγώνες γρήγορου σκακιού. Στην 4αδα  ο Νακαμούρα τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ράπορτ ενώ ο Αρονιάν με τον Πέρεζ.  Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στον Ούγγρο ο Αμερικανός εκμεταλλεύτηκε πλήρως ότι έκανε την πρώτη κίνηση και πήρε τη νίκη κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να παλέψει ακόμα και κόντρα σε μηχανή. Χωρίς να δυσκολευτεί πήρε την ισοπαλία που ήθελε στο δεύτερο παιχνίδι η  μία θέση  του  τελικού ήταν  δική του .Εκεί κονταροχτυπήθηκε με τον ιδιαίτερα φορμαρισμένο Αρονιάν.

Μετά από δύο σκληρές μάχες δεν υπήρξε νικητής και έτσι όλα κρίθηκαν στο γρήγορο σκάκι . Μετρ του είδους ο Χικάρου Νακαμούρα δεν άφησε πολλά  περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο του παίρνοντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και κατέκτησε το γκραν Πρι του Βερολίνου .

      Η διοργάνωση αυτή ήταν η μία από τρεις του Fide grand Prix 2022 από την οποία οι δύο παίκτες που θα μαζέψουν τους περισσότερους βαθμούς θα πάρουν την πρόκριση στο τουρνουά διεκδικητών με φόντο το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023.

 

 

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΛΟΥΛΑΚΗΣ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *