Type to search

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Πρέμιερ Λιγκ: Ο πρωτοποριακός τρόπος των Λίβερπουλ και Μπρέντφορντ για την απόκτηση ποδοσφαιριστών

Share

H μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με τη Λίβερπουλ να παίρνει τον Λουίς Ντίας από την Πόρτο, ενώ η Μπρέντφορντ κέρδισε τις εντυπώσεις με την υπογραφή του Κρίστιαν Έρικσεν. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις δύο ομάδες να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες;

Πολλοί θα μπορούσαν να αναρωτηθούν τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Μπρέντφορντ, δύο ομάδες που έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους στην Πρέμιερ Λιγκ. Η μεν να κάνει πρωταθλητισμό, η δε να εδραιωθεί στην κατηγορία. Η απάντηση είναι στο τρόπο που προσεγγίζουν και αποκτούν τους επιθετικογενείς τους παίκτες, και αυτός είναι με βάση τα xGoals.

Τι είναι τα xGoals

Τα xGoals ή xG, έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά είναι μια μονάδα μέτρησης για το πόσο πιθανό είναι να μετουσιωθεί μια τελική προσπάθεια σε γκολ, σε κλίμακα από το 0 έως και το 100, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους. Για παράδειγμα, το σημείο που βρίσκεται ο παίκτης, η γωνία που εκτελεί, αν χρησιμοποιεί το καλό του πόδι κτλ.

Εάν κάποιος επιθετικός έχει απλά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ακριβώς πάνω στη γραμμή του αντίπαλου τέρματος, η πιθανότητα σκοραρίσματος βρίσκεται στο 98-99% (xG 0.98-0.99). Όσο πιο μακριά είναι η απόσταση από την εστία, προφανώς το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο. Τα xGoals είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο καταμέτρησης πιθανοτήτων επίτευξης τέρματος έως σήμερα, και χρησιμοποιείται από το τεχνικό επιτελείο όλων των κορυφαίων κλαμπ του κόσμου.

Ο τρόπος προσέγγισης παικτών των παραπάνω ομάδων

Τόσο η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, όσο και αυτή του Τόμας Φρανκ, έχουν προσλάβει τα τελευταία χρόνια τους κατάλληλους αναλυτές, προκειμένου να τους βρίσκουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν υψηλό ποσοστό στα xGoals. Προσοχή! Όχι στο πόσο συχνά σκοράρουν, αλλά πόσο πιθανό είναι να το κάνουν αυτό.

Όπερ και σημαίνει, πως όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχει ένας παίκτης στο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, αφενός βρίσκεται «μέσα στις φάσεις», αφετέρου αν δεν βάλει γκολ με την πρώτη, δεύτερη, τρίτη προσπάθεια, θα το κάνει με την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη.

Αυτός είναι και ο τρόπος προσέγγισης και υλοποίησης των μεταγραφών από τους δύο συλλόγους. Η Λίβερπουλ για να φτάσει στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης, ενώ, η Μπρέντφορντ με αυτή τη μέθοδο ανέβηκε κατηγορία και «μοσχοπούλησε» ποδοσφαιριστές με αρκετά εκατομμύρια.

Ο Σαλάχ και ο Μανέ

Με γνώμονα τα xGoals, ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ ενέταξε τους Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ στο δυναμικό του. Ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ και τις δύο χρόνιες που φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα, είχε εξαιρετικό ποσοστό στην εν λόγω κατηγορία, αφού και βρέθηκε πολλές φορές στο κατάλληλο σημείο, αλλά και σκόραρε περισσότερα τέρματα, απ’ όσα αναμενόταν να πετύχει.

Συγκεκριμένα τη σεζόν 2016/17, έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 2 φορές περισσότερες, ενώ την αμέσως προηγούμενη 5! Νούμερα διόλου ευκαταφρόνητα, καθώς ακόμα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην τριετία που η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ, σκόραρε και στις τρεις, λιγότερο του αναμενόμενου. Αυτό έκανε το τεχνικό επιτελείο της Λίβερπουλ να πάρει τον «Φαραώ» στο Άνφιλντ, με την συνέχεια να είναι γνωστή.

Ακριβώς την ίδια λογική ακολουθήσαν οι ιθύνοντες τους «κόκκινους» και για τον Μανέ, όταν αγωνιζόταν στη Σαουθάμπτον, όπως επίσης έγινε και με τους Ζότα, Μιναμίνο λίγα χρόνια αργότερα. Το ίδιο συνέβη και με τον Λουίς Ντίας.

Ο Μοπέ και ο Μπενραχμά

Με την παραπάνω λογική, η Μπρέντφορντ αγόρασε τον Νιλ Μοπέ από τη Σεντ-Ετιέν με μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2017 και αφού πρώτα ο παίκτης «μάτωσε» τις αντίπαλες εστίες με 43 τέρματα σε 2 σεζόν, πουλήθηκε στην Μπράιτον δύο καλοκαίρια αργότερα με 22 εκατ.! Ο σύλλογος εισέπραξε 11 φορές περισσότερα χρήματα από όσα δαπάνησε για να τον αποκτήσει.

Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο παραχώρησε τον Σαΐντ Μπενραχμά με 23,7 εκατομμύρια ευρώ στη Γουέστ Χαμ, ενώ είχε ξοδέψει 1,7 για να τον εντάξει στο ρόστερ.

Ακολουθεί ο Τόνεϊ

Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί ο σύλλογος του Λονδίνου και στην περίπτωση του Ιβάν Τόνεϊ. O 25χρονος επιθετικός κατέφθασε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Brentford Community Stadium, με 5,6 εκατομμύρια ευρώ από την Πίτερμπρο.

Η παρουσία του χαρακτηρίζεται άκρως εντυπωσιακή, έχοντας την περασμένη σεζόν στην Τσάμπιονσιπ 31 γκολ και 10 ασίστ σε 45 εμφανίσεις, ενώ φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ έχει σκοράρει 6 φορές, μοιράζοντας και 2 τελικές πάσες. Η χρηματιστηριακή του αξία εκτοξεύθηκε στα 32 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας όποια ομάδα επιθυμεί να τον αποκτήσει, να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτός ο ιδιαίτερος και συνάμα πρωτότυπος τρόπος που ακολουθούν στις μεταγραφικές τους κινήσεις οι Λίβερπουλ και Μπρέντφορντ, χαρακτηρίζεται επιτυχής, καθώς αμφότερα τα κλαμπ έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει, με πολλές ακόμη ομάδες να είναι έτοιμες να τις αντιγράψουν.

Δημήτρης Κάππας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *