Type to search

ΒΕΛΓΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ: Ο Κοιμώμενος Γίγαντας του βελγικού ποδοσφαίρου “φωνάζει” πως ξύπνησε

Share

Η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, μια από τις ιστορικότερες βελγικές ομάδες, απούσα από την 1η κατηγορία για 48 χρόνια, μόλις επέστρεψε και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα μυθικό πρωτάθλημα.

 

Στην περιοχή Γουόλινγκφορντ της Αμερικής κοντά στον ποταμό Κονέκτικατ στέκει το βουνό Καρμέλ ή αλλιώς Κοιμώμενος Γίγαντας. Σύμφωνα με τους θρύλους των ιθαγενών, ονομάστηκε έτσι επειδή όταν το γιγαντιαίο πνεύμα του Χόμπομοκ οργισμένο χτύπησε το πόδι του στο έδαφος και άλλαξε σχεδόν εντελώς την πορεία του ποταμού, καταδικάστηκε από τις θεότητες σε έναν αιώνιο ύπνο. Σε πολλές μεταγενέστερες ιστορίες όμως, ο Κοιμώμενος Γίγαντας ξυπνά και παίρνει ξανά τη ζωή του στα χέρια του. Αυτό ακριβώς φαίνεται να κάνει φέτος και η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, μια ποδοσφαιρική ομάδα από τις Βρυξέλλες που γιγαντώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αλλά βρισκόταν σε… χειμέρια νάρκη τα τελευταία περίπου 50 χρόνια. Μέχρι φέτος που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία και δείχνει κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Η Ουνιόν, πέρα από το ότι είναι ένας ιστορικός σύλλογος ετών…124, αποτελεί ακόμη και σήμερα την τρίτη πιο πετυχημένη ομάδα του βελγικού ποδοσφαίρου, πίσω από Άντερλεχτ και Μπριζ, καθώς μετρά 11 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Ακόμη μάλιστα, κρατά από το 1935 και ένα ασύλληπτο ρεκόρ, αυτό των 60 συνεχόμενων αήττητων αγώνων στο βελγικό πρωτάθλημα. Σταδιακά όμως, έχασε τη δυναμική της και έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και σε τοπικά πρωταθλήματα από το 1980 και μετά.

Ο αστέρας του πόκερ, η εμπιστοσύνη στα δεδομένα και η επιστροφή

Ο Τόνι Μπλουμ

Η μοίρα της όμως, έμελλε να αλλάξει το 2018 όταν τα σκήπτρα της ανέλαβε ο Τόνι Μπλουμ. Ο Άγγλος επαγγελματίας παίκτης πόκερ και ιδιοκτήτης και της Μπράιτον επένδυσε τα χρήματα του στον βελγικό σύλλογο με στόχο να τον επαναφέρει από την 2η κατηγορία στην Jupiler Pro League. Ο Μπλουμ ανέκαθεν είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα δεδομένα και τους αριθμούς, δείχνοντας τους μεγάλη εμπιστοσύνη. Μάλιστα, κύρια πηγή των τεράστιων εσόδων του πλέον είναι η εταιρεία Starlizard. Η Starlizard επί της ουσίας συλλέγει δεδομένα για κάθε πτυχή διάφορων αθλημάτων, τα κατηγοριοποιεί και πουλάει τις βασισμένες σε αυτά αποφάσεις της ως στοιχηματικές προβλέψεις. Κάπως έτσι λειτουργεί τόσο η Μπράιτον όσο και η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ. Για αυτό τον λόγο δεν έχει χρειαστεί να ξοδέψει αστρονομικά ποσά σε μεταγραφές για να φτάσει εδώ που βρίσκεται παρά μόνο να επιλέξει τις σωστές αποφάσεις που της προσφέρουν τα δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ντενίζ Ουντάβ, το σέντερ φορ της ομάδας. Ο 25χρονος Γερμανός επιθετικός, μέχρι πριν λίγα χρόνια αγωνιζόταν σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Φέτος έχει σκοράρει 20 γκολ και έχει μοιράσει άλλα 9 σε 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και βρίσκεται πρώτος στην λίστα με τους πιο παραγωγικούς στράικερ στην Ευρώπη προσφέροντας παράλληλα και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού όπως οι επιτυχημένες πιέσεις ή οι πάσες που λαμβάνει στο επιθετικό τρίτο. Το ίδιο ισχύει και για τον «συνέταιρο» του στην επίθεση τον Ντάντε Βανζέρ με 13 γκολ και 10 ασίστ ο οποίος ήδη έχει κερδίσει την πρώτη του κλήση στην εθνική ομάδα του Βελγίου. Με αυτόν τον τρόπο και μικρά περιθώρια λάθους λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις στο σύλλογο από τον Ιρλανδό τεχνικό διευθυντή Κρις Ο’Λόουλιν και τον Βέλγο προπονητή Φελίς Μάτσου. Έτσι, η Ουνιόν κατάφερε να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του βελγικού ποδοσφαίρου έπειτα από τόσα χρόνια.

Η φανταστική χρονιά που διανύει και ένα γήπεδο που δεν είναι έτοιμο για Ευρώπη

Την τελευταία αγωνιστική η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ νίκησε τη 2η Άντβερπ με 2-0 και πάτησε για τα καλά στην κορυφή αυξάνοντας τη διαφορά της στους 10 βαθμούς. Πλέον το όνειρο του πρωταθλήματος που για δεκαετίες φάνταζε απίθανο, δείχνει ολοένα και πιο πραγματοποιήσιμο. Η ομάδα διανύει μια φανταστική σεζόν. Σε 26 παιχνίδια μετρά 19 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες έχοντας σκοράρει 59 γκολ και έχοντας δεχθεί 21, με το τελευταίο αρνητικό αποτέλεσμα να έρχεται στις αρχές του Δεκέμβρη και την ήττα από τη Λέουβεν. Με 8 αγωνιστικές να απομένουν για το τέλος του πρωταθλήματος δείχνει αρκετά δύσκολο να χαθεί ο τίτλος και ακόμα πιο δύσκολο η έξοδος στην Ευρώπη. Τα όνειρα της Ουνιόν και των οπαδών της, που δεν σταμάτησαν να την ακολουθούν ποτέ, έχουν πάρει πλέον άλλες διαστάσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και για το γήπεδο της. Το Ζοσέφ Μαριέν είναι ένα πανέμορφο στάδιο βγαλμένο από άλλη εποχή πραγματικά. Χαμένο σε ένα δάσος των Βρυξελλών η χωρητικότητα του δεν φτάνει καν τις 10.000 ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του υπάρχουν «Π» για όρθιους αντί για καθίσματα. Αυτό βέβαια δεν το εμποδίζει από το να είναι γεμάτο σε κάθε αναμέτρηση.

Με το μέλλον της ομάδας να φαίνεται λαμπρό, ο Τόνι Μπλουμ καλείται να βρει μια λύση για το στάδιο. Το γεγονός ότι είναι όμως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν επιτρέπονται μεγάλες τροποποιήσεις ενδέχεται να τον ταλαιπωρήσει.

Ποια ταλαιπωρία όμως, όταν με τα δικά σου χέρια έχεις ξυπνήσει έναν Κοιμώμενο Γίγαντα και του ξαναδίνεις ζωή;

Ιάσονας Θεριός 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *