Type to search

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ “ΤΡΕΛΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ”

Share

Σαν σήμερα,μας συστήθηκε ο μεγαλύτερος σκόρερ που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα,ο Κριστόφ Βαζέχα.

Σαν σήμερα,17 Δεκεμβρίου του 1989,ο Κριστόφ Βαζέχα έκανε τη πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γήπεδα!Κανείς βέβαια εκείνη την ημέρα δε μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε…’Ολα ξεκίνησαν ένα παγωμένο απόγευμα στο ΟΑΚΑ,σε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ που έληξε ισόπαλο 0-0.Ο τότε προπονητής του τριφυλλιού Κρίστο Μπόνεφ ελλείψει του μεγάλου αρχηγού Δημήτρη Σαραβάκου ξεκίνησε τον νεοαποκτηθέντα Πολωνό στη βασική ενδεκάδα στη κορυφή της επίθεσης μαζί με τον Χρήστο Δημόπουλο.Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή το επίθετό του προφερόταν Βαρτσίκα!

 

 

Αυτή ήταν μόνο η αρχή της τεράστιας καριέρας του Βαζέχα στα ελληνικά γήπεδα.Αγωνίστηκε για 15 έτη με την ομάδα του τριφυλλιού.Για το πρωτάθλημα της Ά Εθνικής πέτυχε 244 γκολ σε 390 αγώνες και αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ στο κύπελλο πέτυχε 50 γκολ σε 100 ματς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 25 γκολ σε 63 αγώνες! Πρόκειται για τον κορυφαίο ξένο του ελληνικού πρωταθλήματος σε τέρματα και συμμετοχές, όπως και τον δεύτερο σκόρερ όλων των εποχών της πρώτης κατηγορίας μετά τον Θωμά Μαύρο που είχε πετύχει 260 τέρματα. Με συνολικά 319 γκολ σε 553 επίσημους αγώνες για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (με μεγάλη διαφορά από τον Αντώνη Αντωνιάδη των 221) και το δεύτερο ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες εμφανίσεις διακρίσεις τις οποίες αναμένεται να διατηρήσει και στο μέλλον. Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα το 1998 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2004, σε ηλικία 39½ ετών.

Ο ‘Χρήστος” έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Παναθηναϊκού και φυσικά κρατάει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των φιλάθλων του,καθώς έχει συνδεθεί με τις πιο σημαντικές επιτυχίες στα Κύπελλα Ευρώπης του τριφυλλιού.Όλοι άλλωστε θυμούνται το γκολ στο Άμστερνταμ εναντίον του Άγιαξ αλλά και πολλά ακόμα σημαντικά τέρματα που είχε πετύχει.Επιπρόσθετα συμπαίκτες και αντίπαλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για το ήθος και τον χαρακτήρα του!

ΓΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *