Type to search

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Σαν σήμερα ο τελικός του Διηπειρωτικού στο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Share

Σαν σήμερα μισό αιώνα πίσω, ο Παναθηναϊκός αγωνίσθηκε στο Διηπειρωτικό Κύπελλο με έδρα το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αντίπαλος του η Νασιονάλ του Μοντεβιδέο σε μία αναμέτρηση η οποία έληξε ισόπαλη με τελικό σκορ 1-1. Το χρονικό της ιστoρίας πίσω από την μοναδική συμμετοχή ελληνικής ομάδας στην διοργάνωση, με έδρα το γήπεδο του αιωνίου αντιπάλου.


Κατά την διάρκεια της σεζόν 1970-1971, οι πράσινοι του Φέρεντς Πούσκας γράφουν ιστορία φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλου Πρωταθλητριών και αντιμετωπίζοντας τον Άγιαξ του Κρόιφ. Γνωρίζουνε την ήττα (2-0) με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης. Όπως ήταν λογικό και επόμενο ο Αίαντας θα συμμετείχε στο Διηπειρωτικό Κύπελλο εκείνης της χρονιάς. Με την τότε ισχύουσα κατάσταση η διοργάνωση αποτελούσε υπόθεση μονάχα για δύο μονομάχους. Τον κορυφαίο της Γηραιάς Ηπείρου και τον αντίστοιχο της Λατινικής Αμερικής. Αυτό ήταν που απέτρεψε την συμμετοχή του συνόλου του Ρίνους Μίχελς στην διαδικασία. Η Νασιονάλ Μοντεβιδέο, η οποία αποτελούσε τον φόβο για οποιοδήποτε αντίπαλο λόγω του αντιαθλητικού της παιχνιδιού.

Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η ιστορική ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να γράψει την μοναδική συμμετοχή ελληνικής ομάδας στο τουρνουά. Και προφανώς δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Στην πρώτη αναμέτρηση επί ελληνικού εδάφους οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με τελικό αποτέλεσμα 1-1. Το μοναδικό τέρμα των πρασίνων σημειώθηκε στο 49ο λεπτό από τον Τότη Φυλακούρη για να έρθει η άμεση ισοφάριση των φιλοξενούμενων μέσω του Αρτίμε. Ωστόσο οι Ουρουγουανοί θέλησαν να αφήσουν το στίγμα τους, επιβεβαιώνοντας την άσχημη φήμη που τους ακολουθούσε. Ένα δολοφονικό μαρκάρισμα του Μοράλες σπάει το πόδι του τότε νεαρού αθλητή Ιωάννη Τομαρά. Όπως αποδείχθηκε η φάση αυτή έμελλε να αποτελέσει εμπόδιο για την μετέπειτα εξέλιξη του φέρελπι Έλληνα αθλητή.(Η στιγμή του που ο Τομαράς αποχωρεί από το Καραϊσκάκης λιπόθυμος από το φρικιαστικό μαρκάρισμα του Μοράλες)

Για την ιστορία ο επαναληπτικός του Μοντεβιδέο έληξε με επικράτηση 1-2 υπέρ των γηπεδούχων. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τέρμα του Παναθηναϊκού σημειώθηκε από τον Φυλακούρη, ενώ οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Δομάζος θα μπορούσε να ισοφαρίσει σε δύο περιπτώσεις και να φέρει τον τίτλο στην ομάδα του. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο Διηπειρωτικό αποτελεί από μόνη της επίτευγμα μοναδικό και αξεπέραστο για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της χώρας μας.

Όσο αντιφατικό και αν φαντάζει δεδομένου της σημερινής πραγματικότητας, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός αγωνίσθηκε στο Φάληρο αποτέλεσε κάτι απολύτως φυσιολογικό. Πέντε δεκαετίες πίσω, η ομάδα που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποτελούσε ατραξιόν για όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Σύμφωνα με μαρτυρίες στις κερκίδες παραβρέθηκαν τόσο φίλαθλοι των ερυθρόλευκων όσο και της ΑΕΚ. Ο λόγος δε της επιλογής έδρας ήταν καθαρά εισπρακτικός. Η τότε χωρητικότητα του Καραϊσκάκης έδινε την δυνατότητα μεγάλης προσέλευσης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγω για 35.000 φιλάθλων. Ιδού και τα πειστήρια…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *