Type to search

EUROPA LEAGUE ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Μπαρτσελόνα στο Γιουρόπα Λιγκ έπειτα από 21 χρόνια.

Share

Στην κλήρωση  για τους 32′ του Γιουρόπα Λίγκ θα λάβει μέρος η Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Τσάβι με τους μόλις επτά βαθμούς που συγκέντρωσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ, θα βρεθεί στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από το 2000.

Οι καταλανοί ήταν αγνώριστοι σε όλα σχεδόν τα ματς που έδωσαν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ φέτος. Η ανυπαρξία σαφούς αγωνιστικού πλάνου αλλά και ηγέτη οδήγησαν στην τρίτη θέση του ομίλου της, την πάλαι πότε ομάδα που μεσουρανούσε στην Ευρώπη. Η ομάδα του Τσάβι κατάφερε να κάνει δύο νίκες απέναντι στη Δυναμό Κιέβου και μάλιστα με το ίδιο σκορ (το φτωχό 1-0) και από κει και μετά το χάος .Έχασε εύκολα στην Πορτογαλία με 3-0 από την Μπενφίκα, ομάδα που είναι τρίτη αυτή την στιγμή στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα και έφερε λευκή ισοπαλία με τους Πορτογάλους στο Καμπ Νου. Το γιατί η ομάδα που κάποτε, στο όχι και τόσο μακρινό 2009 πήρε τα πάντα σε μία χρονιά, θα βρίσκεται στους 32′ του Γιουρόπα Λιγκ φαίνεται από τις δύο ήττες με 3-0 από την Μπάγερν Μονάχου, αλλά και από το γεγονός ότι πέτυχε μόλις δύο γκολ στα αντίπαλα καρέ. Ποιά, η ομάδα που εδώ και δεκαετίες αρέσκεται να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, να πιέζει ασφυκτικά τον αντίπαλο, με την μία φάση να διαδέχεται την άλλη και με ατελείωτο πάσινγκ γκέϊμ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μένει εκτός συνέχειας Τσάμπιονς Λιγκ, αφού και τη σεζόν 2000-2001 είχε μείνει εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τότε, έχοντας στον ομιλό της Μίλαν, Μπεσίκτας και Λίντς, με τις μόλις δύο νίκες κόντρα σε Λίντς (εντός για την 1η αγωνιστική 4-0) και Μπεσίκτας (εντός για την τελευταία αγωνιστική, 5-0) και τις δύο ισοπαλίες σε Ιταλία (με Μίλαν 3-3) και  σε Αγγλία (με Λιντς 1-1), η ομάδα του Λορένθο Φερέρ μεταπήδησε στο Κύπελλο Ουέφα. Εκεί, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όταν και αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ στον δεύτερο αγώνα, με ένα γκολ του Μακάλιστερ με πέναλτι.

Η Μπαρτσελόνα μάλιστα αγωνιζόμενη στο Κύπελλο Ουέφα, έχει συναντήσει στο παρελθόν ελληνικές ομάδες. Οπότε, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν κληρωθεί με τον Ολυμπιακό τη Δευτέρα. Την περίοδο 2000-2001 μάλιστα, όταν και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, οι Καταλανοί συνάντησαν το εμπόδιο της ΑΕΚ στη φάση του 4ου γύρου. Στο πρώτο ματς που διεξήχθη στο κατάμεστο Νίκος Γκούμας, η ομάδα από τη Βαρκελώνη απέσπασε τη νίκη, με γκολ τους Λούις Ενρίκε στο 41ο λεπτό. Οι ενωσίτες οπαδοί έκαναν τη νύχτα μέρα με τα καπνογόνα που άναψαν, σε ένα από τα πιο ιστορικά βράδια της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Στον επαναληπτικό, η παρέα του Ντέμη Νικολαϊδη, του Ζαγοράκη και του Τσιάρτα έζησε ένα κακό βράδυ, με το τελικό 5-0 να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Τα γκολ σημείωσαν ο Λούις Ενρίκε (3 τέρματα), ο μετέπειτα κιτρινόμαυρος Ριβάλντο και ο άσημος τότε πιτσιρικάς Γέραρντ.

Ο Ριβάλντο που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει τη χρυσή μπάλα, κατά την διάρκεια εκτέλεσης φάουλ, με τους Ζαγοράκη, Πέτκοφ και Ζήκο στο τείχος.

 

Τρία χρόνια αργότερα η Μπαρτσελόνα του Φράνκ Ράικαρντ έπαιξε πάλι στο κύπελλο Ουέφα, διότι τερμάτισε έκτη στην Λα Λίγκα την προηγούμενη χρονιά (2002-2003). Οι Μπλαουγκράνα εχοντας περάσει εύκολα στον πρώτο  γύρο την Σλοβακική ομάδα Ματαντόρ Πούχοφ, συνάντησαν τον Πανιώνιο, ο οποίος είχε τερματίσει στο προηγούμενο πρωτάθλημα στην πέμπτη θέση, που έδινε εισιτήριο για το Κύπελλο Ουέφα. 

Το πρώτο ματς έγινε στη Νέα Σμύρνη, στις 6 Νοεμβρίου του 2003. Η Μπαρτσελόνα είχε φτάσει στην χώρα μας μερικές ημέρες πριν για να προπονηθεί στο γήπεδο που θα διεξαγόταν ο αγώνας. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στις εξέδρες για να παρακολουθήσει από κοντα τον Ροναλντίνιο και τα κόλπα του. Ακόμη και ουδέτεροι ποδοσφαιρόφιλοι παρευρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη για να δουν τα αστέρια της Μπαρτσελόνα. Στα του αγώνα, η ομάδα του Μπουμπένκο (προπονητής Πανιωνίου) το πάλεψε, είχε κάποιες καλές φάσεις, ωστόσο υποτάχθηκε στο μεγαλείο και το ταλέντο της Μπαρτσελόνα. Τα γκολ σημείωσαν ο Λούις Γκαρσία (που έπαιξε το 2010-2011 για τον Παναθηναϊκό), ο Πάτρικ Κλάιφερτ και ο νεαρός τότε νύν προπονητής των Καταλανών, Τσάβι, με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το έργο της παρέας του Σταύρου Τζιωρτζόπουλου, του Τάκη Γιαννόπουλου, του Πέτρ Βλτσεκ  και του Χουλιάνο να τους σταματήσουν έμοιαζε ανέφικτο. Ο επαναληπτικός 19 ημέρες μετά είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Παρολ’ αυτά, και σε αυτό το παιχνίδι, ο Πανιώνιος στάθηκε πολύ καλά. Έχασε με 2-0, με τα γκολ των Σαβιόλα και Γκαρσία στο πρώτο μέρος. Οι Νεοσμυρνιώτες πάντως μόνο υπερήφανοι μπορούν να είναι που έπαιξαν κόντρα στην Μπαρτσελόνα, που λίγα χρόνια νωρίτερα μάλιστα είχε κερδίσει το τρόπαιο του Κυπέλλου Ουέφα (1996-1997), ενώ είχε ήδη στην τροπαιοθήκη της και ένα κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά (1991-1992).

 

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *