Type to search

ΔΙΕΘΝΗ

Η συγκλονιστική φωτογραφία του Σύριου πατέρα και γιου κερδίζει το διεθνές βραβείο SIPA.

Share

Μια ισχυρή φωτογραφία ενός μονόποδου πατέρα από τη Συρία που κρατά τον γιο του γεννημένο χωρίς κάτω και άνω άκρα αναγνωρίστηκε ως φωτογραφία της χρονιάς Siena International Photo Awards (SIPA) 2021 .

Το βραβείο του νικητή των Siena International Photo Awards (SIPA) του 2021 κέρδισε ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν με τη φωτογραφία του «Hardship of Life».

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από  στην πόλη Reyhanli στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία δείχνοντας τη φρίκη του πολέμου.
Ένας πατέρας που έχει χάσει το δεξί του πόδι στηρίζεται σε πατερίτσες και κρατάει ψηλά στα χέρια του το γιο του ο οποίος γεννήθηκε χωρίς άνω και κάτω άκρα.

«Ιστορία της φωτογραφίας: Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Μουνζίρ χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την ώρα, εισπνέει το αέριο σαρίν που απελευθερώθηκε. Ο Μουσταφά, που ήρθε στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο χωρίς κανένα άκρο με την επίδραση του αερίου σαρίν».

Απεικονίζει μια συναισθηματική στιγμή μεταξύ ενός πατέρα που έχει χάσει το ένα του πόδι και κρατάει τον γιο του που γεννήθηκε χωρίς άκρα εξαιτίας μιας εκ γενετής διαταραχής που προκλήθηκε από τα φάρμακα που χρειάστηκε να πάρει η μητέρα του αφού αρρώστησε από τα νευρικά αέρια που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Συρία.

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε  χιλιάδες εικόνες που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από 163 χώρες, με τους νικητές να εμφανίζονται στη Σιένα της Ιταλίας από τις 23 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο του  φεστιβάλ εικαστικών βραβείων Siena Awards .

Ο νικητής του τίτλου “Φωτογράφος της Χρονιάς” απονέμεται εξοπλισμός φωτογραφίας αξίας 1.500 € (περίπου 1.745 $), ένα κρυστάλλινο αγαλματίδιο “Βραβείο Pangea” και άλλα διαφημιστικά βραβεία και ευκαιρίες.

Ο Kataoka Hideko, Διευθυντής Φωτογραφίας στο Newsweek Japan και ένας από τους κριτές της επιτροπής σχολίασε την φωτογραφία λέγοντάς πως:

«Η ευτυχία του πατέρα και του γιου του, ακόμα κι αν ο άντρας στέκεται στο ένα πόδι, είναι πολύ επισφαλής».
«Η καρδιά μου, που σώθηκε για λίγο από αυτή τη στιγμή της χαρούμενης αγάπης, επισκιάζεται από τη μακρά και σκληρή ζωή που αντιμετωπίζουν μπροστά τους, ένα μεγάλο κόστος που άφησε ο πόλεμος».

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *