Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Nautical Geo εισέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Share

Η Κύπρος αγνόησε τις απειλές της Τουρκίας και έστειλε το ελληνοκυπριακό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) την Παρασκευή.

 

Το πλοίο, υπό τη σημαία Μάλτας, εισήλθε στο τεμάχιο 1 της ΑΟΖ, νότια της Λεμεσού. Η Nautical Geo ανήκει σε εταιρεία ιταλικού ενδιαφέροντος και διεξάγει την έρευνά της στο πλαίσιο του έργου του αγωγού EastMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας , της Ιταλίας και του Ισραήλ.

 

 

Θα διεξάγει σεισμικές έρευνες από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου σύμφωνα με το τέλεξ πλοήγησης (Navtex) που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε ενημέρωση για ανανέωση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Πραγματοποιεί έρευνα για το φιλόδοξο έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ.

 

Το Nautical Geo έφτασε στην περιοχή μια μέρα αφότου η Τουρκία κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι έκαναν «βήματα που αυξάνουν την ένταση», απειλώντας να παρέμβει σε οποιαδήποτε ενέργεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σε δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για προσπάθεια αποστολής ερευνητικών πλοίων στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

 

Ο Μπίλγκιτς είπε ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις και δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα που ισχυρίζεται.

 

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις» εάν η Κύπρος ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για παρενόχληση του πλοίου κατά τις επιχειρήσεις της στην περιοχή.

 

Το σκάφος συμμετέχει σε εργασίες έρευνας για να χαράξει μια πιθανή διαδρομή για τον προτεινόμενο αγωγό EastMed .

Αυτή η υποθαλάσσια γραμμή φυσικού αερίου θα συνέδεε τα υπεράκτια κοιτάσματα στα ισραηλινά και κυπριακά ύδατα πίσω με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος προειδοποίησαν την Τουρκία να σταματήσει να λαμβάνει μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των ηγετών τους στην Αθήνα.

 

Η διακήρυξη της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών σκαφών με άδεια Ελλάδας ή Κύπρου, τονίζοντας ότι σε επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή της βίας, δεν μπορεί να έχει έναν παραγωγικό διάλογο με αποτελέσματα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *