Type to search

Οικονομια

Οικονομικά κίνητρα για επιστροφή στις χώρες τους.

Share

Το κράτος παρέχει το οικονομικό κίνητρο από €500 μέχρι €1500 το άτομο σε υπήκοους τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο, για να επιστρέψουν στις χώρες τους. Η παραχώρηση οικονομικών κινήτρων εντάσσεται στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.

 

Το κράτος καλύπτει πλήρως και το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου για όλους τους επαναπατρισθέντες. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όπου είναι πολύ χαμηλό το βιοτικό επίπεδο, οι υπήκοοι τρίτων χώρων, εκτός του ότι μπορούν, αν το θελήσουν, να επιστρέψουν δωρεάν στη χώρα προέλευσής τους (απ’ όπου έφυγαν, κάποιοι υπό πολύ αντίξοοες συνθήκες…), έχουν και κάποιο κομπόδεμα για να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες.

 

Το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών έχει στόχο τη μείωση των παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο. Η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε σε κατηγοροποίηση των χωρών και καθόρισε τα οικονομικά κίνητρα, τα οποία είναι διαβαθμισμένα ανάλογα με τη χώρα καταγωγής των αλλοδαπών.

 

Σύμφωνα με την κατηγοροποίηση που έγινε, στους υπηκόους από τη Γεωργία παρέχεται χρηματικό κίνητρο €500, στους υπηκόους από την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αλγερία, τη Μογγολία, τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, την Τυνησία, την Ινδία, το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες €1000. Οικονομικό κίνητρο ύψους €1500 παραχωρείται στους υπηκόους από την Γκάμπια, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Κόγκο, την Κένυα, το Τόγκο, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπενίν, το Καμερούν και τη Συρία.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα οικονομικά κίνητρα των €500 μέχρι €1500 αφορούν μονήρεις. Στην περίπτωση ύπαρξης μελών της οικογένειας των αλλοδαπών που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους (σύζυγος και τέκνα), παραχωρείται πρόσθετο ποσό ύψους 50% για κάθε μέλος της οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια από τη Γεωργία, όταν επιστρέψει στην χώρα της, θα πάρει ως οικονομικό κίνητρο €1250, δηλαδή €500 για τον ένα γονέα και €750 για τον δεύτερο γονέα και τα δύο παιδιά.

 

Επίσης, μια τετραμελής οικογένεια από χώρα στη δεύτερη κατηγορία, θα λάβει χρηματικό κίνητρο €2500. Δηλαδή, €1000 ο ένας γονέας και από €500 ο δεύτερος γονέας και τα παιδιά. Όταν μια τετραμελής οικογένεια επαναπατρισθεί σε χώρα που ανήκει στην τρίτη κατηγορία θα λάβει συνολική χρηματική βοήθεια ύψους €3750. Δηλαδή, €1500 για τον ένα γονέα και από €750 για τον δεύτερο γονέα και το κάθε παιδί.

 

Σε αυτά τα ποσά προστίθενται και τα αεροπορικά εισιτήρια. Παρόλο που το συγκεκριμένο σχέδιο είναι σε εφαρμογή ένα μήνα, ήταν μικρή η ανταπόκριση.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *