Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χθεσινο διαγγελμα Αναστασιάδη για το Κυπριακό.

Share

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε επίσημη δήλωση του στα ΜΜΕ με αφορμή την 61η επέτειο της ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έθεσε τις ακραίες θέσεις που στοχεύουν σε δύο κράτη στην Κύπρο και τη διάσπαση της χώρας, και πως δεν πρέπει να είναι επιλογή κανενός Κύπριου πατριώτη.

 

Απευθύνθηκε για τα όσα είπε στην τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναφέρθηκε στην αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων από την κυβέρνηση, αλλά και στην πρώτη διακοινοτική σύγκρουση μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών με αποτέλεσμα την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς τα τελευταία 47 χρόνια με οδυνηρές παραχωρήσεις που δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αμετάβλητα με στόχο τον διχασμό και τη δημιουργία τουρκικού προτεκτοράτου στην Κύπρο.

 

Επισήμανε επίσης ότι συνεχίζοντας την προσπάθεια των προκατόχων του, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, επιδίωκε με κάθε δυνατό τρόπο, να ανατρέψει την τρέχουσα κατάσταση και να επιτύχει την επανένωση της Κύπρου.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «για να αποφύγουμε τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος, αυτό που επιδιώκουμε είναι να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους που θα εγγυάται ένα ασφαλές και δημιουργικό μέλλον για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Πρόσθεσε επίσης ότι για άλλη μια φορά, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η αδιαλλαξία και η αναξιοπιστία της τουρκοκυπριακής πλευράς όπου ήταν η απόσυρση από όσα συμφωνήθηκαν μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου.

 

Οι ακραίες θέσεις, πρόσθεσε, που απευθύνονται σε δύο κράτη, με τη διάσπαση της χώρας μας, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι επιλογή κανενός Κύπριου πατριώτη.

 

Ο Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει ειρηνική συνύπαρξη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προοπτική «ενός ασφαλούς μέλλοντος για εμάς και τις μελλοντικές γενιές».

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *