Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ουαλία 2016: Μία ονειρική πορεία που κάπου στράβωσε

Share

Οι πορείες “μικρών ” ομάδων στο Γιούρο είναι εκείνες που δίνουν την έξτρα μαγεία και αυτή την γοητεία που μας καθηλώνει στις οθόνες μας τις καυτές νύχτες του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Πιο πρόσφατη θα λέγαμε πως ήταν εκείνης της μικρής Ουαλίας που με ηγέτη τον Γκάρεθ Μπέιλ κατάφερε και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού.

Σήμερα θα αναλύσουμε αυτή την πορεία, συνεχίζοντας τη αναδρομή στα παλαιότερα Euro.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Οι “Δράκοι” είχαν ένα και μοναδικό όνομα που ξεχώριζε στην λίστα των παικτών. Εκείνο του πρωταθλητή Ευρώπης Γκάρεθ Μπέιλ. Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης έπειτα από μια καυτή σεζόν που έκανε με τους Μερένγκες πήγαινε ιδιαίτερα ορεξάτος ώστε να σηκώσει το εθνόσημο στο στήθος για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση. Συμπαραστάτες του μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους Ράμσει, Βόουκς, Γούιλιαμς και Χένεσι, όλοι τους με πολυετή παρουσία στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Στο τιμόνι της ομάδας ήταν ο Κρις Κόουλμαν.

Η Ουαλία κατάφερε και πήρε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γαλλίας, μέσω της δεύτερης θέσης του Β’ ομίλου των προκριματικών, καταφέρνοντας να αφήσει έξω το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ανδόρα, ενώ έστειλε την Βοσνία στα μπαράζ.

Η Συνολική συγκομιδή ήταν στους 21 βαθμούς δύο πίσω από το πρώτο Βέλγιο και με ρεκόρ 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία ισοπαλία.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ο όμιλος της στο Γιούρο ήταν δύσκολος και έκρυβε παγίδες. Το μεγάλο φαβορί ήταν η Αγγλία ενώ Ρωσία και Σλοβακία μαζί με τους Δράκους συνέθεταν ένα αρκετά αμφίρροπο γκρουπ.

Στην πρεμιέρα η παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ, κατάφερε και νίκησε στο τέλος την Σλοβακία χάρις σε γκολ του Κάνου στο 81′. Είχε προηγηθεί το γκολ του Μπέιλ και η ισοφάριση από τον Ντούντα. Στον δεύτερο αγώνα, ήρθε η ώρα για το πρώτο πραγματικά τεστ. Η Αγγλία βρισκόταν απέναντι στους Ουαλούς.

Κόντρα στα προγνωστικά ο Μπέιλ με τρομερό φαούλ άνοιξε το σκορ σοκάροντας τους πάντες, λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.

Η χαρά τους δεν κράτησε για πολύ, αφού ο Τζέιμι Βάρντι ισοφάρισε στο 56″ και στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Στάριτζ κατάφερε και έδωσε την νίκη στους Άγγλους, βάζοντας σε μπελάδες την “Σούμρου”.

Ο τελευταίος αγώνας ήταν ο πιο κρίσιμος απέναντι σε μια πιο έμπειρη ομάδα από μεγάλες διοργανώσεις, την Ρωσία.

Και όμως η θέληση των ποδοσφαιριστών του Κόουλμαν ήταν τέτοια που καθάρισαν τους αντιπάλους τους μέσα σε 20′ , καθώς πέτυχαν δύο τέρματα τσακ-μπαμ στο πρώτο μέρος. Το 3-0 έγινε από τον Μπέιλ και η Ουαλία πέρασε πανηγυρικά στους δεκαέξι.

Η τύχη θα λέγαμε πως ήταν μαζί τους αφού η Βόρεια Ιρλανδία βρέθηκε στον δρόμο της. Έπειτα από έναν σκληρό αγώνα με λίγες φάσεις, ένα αυτογκόλ του Μακόλει έστειλε τους Δράκους στους προημιτελικούς.

ΤΟ ΕΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τότε έφτασε η ώρα για σκληρό τσάλεντζ. Το πανίσχυρο και πολύ ταλαντούχο Βέλγιο ήθελε να φτάσει μακριά στην διοργάνωση. Ο αγώνας άρχισε καλύτερα για τους Κόκκινους Διαβόλους, με τον Ναινγκολάν να πετυχαίνει ένα πολύ ωραίο γκολ. Λίγο αργότερα όμως, ο Γουίλιαμς με κεφαλιά έφερα το ματς στα ίσια απαντώντας αμέσως στους Βέλγους. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με ένταση και πάθος ώσπου ο Κανού στο 69′ με μια εξαίσια πιρουέτα απέφυγε τους αμυντικούς και έδωσε το προβάδισμα στην Ουαλία. Λίγο αργότερα ο Βόουκς με μία τρομερή κεφαλιά έβαλε την σφραγίδα του στην πρόκριση στα ημιτελικά. Ένα μεγάλο επίτευγμα ίσως το κορυφαίο στην ιστορία του Ουαλικού ποδοσφαίρου.

Και έφτασε η ώρα των ημιτελικών. Αντίπαλος της, η αρμάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο και Φερνάντο Σάντος, Πορτογαλία.

Οι Δράκοι κατάφεραν και τους αντιμετώπισαν για ένα ημίχρονο αλλά στο δεύτερο κατέρρευσαν λόγω απειρίας και κούρασης. Ο Ρονάλντο και ο Ντανίλο έβαλαν δύο μεγάλα γκολ που έστειλαν τους Πορτογάλους στον τελικό και την Ουαλία πίσω στο Κάρντιφ.

Οι Δράκοι δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αλλά έχτισαν πάνω σε αυτή την πορεία και πλέον με μια πιο ταλαντούχα ομάδα θέλει να πετύχει κάτι ανάλογο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *