Type to search

Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΡΩΠΗ

Τομά Ερτέλ: Πάτησε το γκάζι της… αντεπίθεσης

Share

Είδε την Μπαρτσελόνα να τον λοιδορεί, να τον περιθωριοποιεί, να τον “μειώνει”. Ο Τομά Ερτέλ επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και την Βιλερμπάν και πάτησε το γκάζι της… αντεπίθεσης, με σκοπό να πάρει πίσω τα όνειρά του. 

Το καλοκαίρι του 2017, η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Τομά Ερτέλ για να τον μετατρέψει στον άνθρωπο που θα καθοδηγήσει τους Μπλαουγκράνα στις επιτυχίες. Ο Γάλλος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό και έγραψε για δύο σερί σεζόν καλούς αριθμούς (11,3 πόντους, 6,4 ασίστ το 2017-18 και 10,4 πόντους, 4,8 ασίστ το 2018-19). Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις έλειψε η ομαδική διάκριση, με τους Καταλανούς να μένουν εκτός Final 4 της Ευρωλίγκας ισάριθμες φορές.

Το πράγμα χάλασε την τρίτη χρονιά του Ερτέλ στη Βαρκελώνη, καθώς του χτύπησε τη πόρτα η ατυχία. Το κακό ήρθε πριν καν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, με τον Γάλλο να τραυματίζεται στη δεξιά επιγονατίδα και εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, να χάνει τουλάχιστον πέντες μήνες δράσης. Επέστρεψε αλλά η πανδημία του επέτρεψε να αγωνιστεί σε μόλις έντεκα παιχνίδια σε Ευρωλίγκα και Ισπανικό Πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2020 έμελλε να είναι καθοριστικό για τον Ερτέλ και ουσιαστικά αποτελεί το σημείο εκκίνησης της “περιπέτειας” που ακολούθησε. Η Μπαρτσελόνα προσέλαβε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο πάγκο και ο Νικ Καλάθης ήρθε για να πάρει τα ηνία της ομάδας στην οργάνωση του παιχνιδιού. Αυτόματα ο χρόνος συμμετοχής του Γάλλου μειώθηκε αισθητά, όχι μόνο λόγω της ύπαρξης του Έλληνα γκαρντ αλλά και της μη εμπιστοσύνης που λάμβανε από τον Λιθουανό προπονητή. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε δώδεκα αγώνες – κανένας ως βασικός – και οι αριθμοί του ήταν απογοητευτικοί – 2,9 πόντοι, 2,4 ασίστ, 1,2 ριμπάουντ σε 13:31 λεπτά συμμετοχής.

Βέβαια κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα επακολουθούσε. Ξαφνικά οι σχέσεις του Ερτέλ με την ομάδα έφτασαν στο έσχατο σημείο και ο παίκτης ζήτησε να φύγει. Στις 22 Δεκεμβρίου η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να αγωνιστεί απέναντι στην Εφές. Ο Γάλλος όχι μόνο δεν έπαιξε λεπτό αλλά δεν επέστρεψε καν στη Βαρκελώνη με την υπόλοιπη αποστολή. Η απόφαση των Καταλανών να αφήσουν τον Ερτέλ στη Τουρκία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και ανάγκασε το σύλλογο να βγάλει ανακοίνωση ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Πλέον το γυαλί είχε ραγίσει και το διαζύγιο ήταν θέμα ημερών. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Ερτέλ είχε συμφωνήσει να συνεχίσει στην Ρεάλ Μαδρίτης και γι΄αυτό έτυχε τέτοιας αντιμετώπισης από τους Μπλαουγκράνα. Η αποχώρησή του από την Βαρκελώνη οριστικοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, όταν πλέον είχαν απαγορευθεί οι μετακινήσεις προς ομάδες της Ευρωλίγκας.

Ο παίκτης περίμενε υπομονετικά για να βρει την καλύτερη, για τον ίδιο, επιλογή και τελικά πήρε αυτή του επαναπατρισμού. Στις 24 Φεβρουαρίου η Βιλερμπάν ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον Τομά Ερτέλ μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο Γάλλος θα έφευγε για λίγο από τα φώτα της προβολής, ωστόσο ήταν στο χέρι του να δουλέψει και να αποδείξει ότι αξίζει τα καλύτερα.

Έντεκα χρόνια μετά (2009-10 με τη φανέλα της Στρασμπούρ) το Γαλλικό πρωτάθλημα υποδεχόταν ένα σταρ όπως ο 32χρονος. Ο Ερτέλ ήξερε πως είναι η ευκαιρία του για να αναζωογονηθεί και να σώσει τα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Τρεις μήνες και 18 παιχνίδια μετά, μπορεί να καυχιέται ότι τα κατάφερε. 15,1 πόντοι, 6,4 ασίστ, 59% στα δίποντα, 41,8% στα τρίποντα και 92,3% στις βολές. Ο Γάλλος βρήκε ξανά το κέφι του και οδηγεί την ομάδα του Τόνι Πάρκερ.

Ποτέ ξανά στην καριέρα του δεν έχει γράψει τέτοιους αριθμούς στο σκοράρισμα. Μόνο σε τρεις από τις εμφανίσεις του τελείωσε με μονοψήφιο νούμερο σε πόντους, ενώ σε πέντε το κοντέρ σταμάτησε τουλάχιστον στους 20. Το σημαντικότερο είναι πως έχει μεταδώσει το πνεύμα του νικητή και στην Βιλερμπάν, η οποία στο διάστημα του Ερτέλ μετράει 15 νικές και μόλις τρεις ήττες.

“Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς”. Ο Ερτέλ έζησε δύσκολες στιγμές στη Βαρκελώνη, υπέφερε, πόνεσε. Λίγους μήνες μετά φαίνεται να πατάει το γκάζι της… αντεπίθεσης και το τέρμα του δρόμου ίσως τον βρει στη Μαδρίτη με τη φανέλα της Ρεάλ. Ίσως ούτε και ο ίδιος δεν θα είχε σκεφτεί ιδανικότερο σενάριο εκδίκησης.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *