Type to search

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νόρα Δράκου: Για την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Τόκυο

Share

Η Νόρα Δράκου γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1992 στην Πάτρα, όπου και μεγάλωσε. Με σταθερή παρουσία σε μεγάλες διεθνείς οργανώσεις έχει καταφέρει ανάμεσα σε όλα, να έχει δυο συμμετοχές σε Ολυμπιάδες, στο Λονδίνο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και κυνηγάει την πρόκρισή της στην τρίτη της Ολυμπιάδα, στο Τόκυο. Έχει αναδειχθεί 4η σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης και 8η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι κάτοχος δεκάδων πανελλήνιων ρεκόρ, ενώ έχει αποτελέσει πρωταθλήτρια κολύμβησης Ελλάδος πάνω από 20 φορές.

Με αφορμή την διεκδίκηση της πρόκρισης η πρωταθλήτρια της κολύμβησης μιλάει για τους Ολυμπιακούς στο Τόκυο, για την ζωή των αθλητών σε υψηλό επίπεδο για την πανδημία και πόσο έχει επηρεάσει την ίδια και τον αθλητισμό και για πολλά άλλα.

Ποιοι οι στόχοι και τα όνειρά σου για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021;

Σε μια ολυμπιάδα πάντα ο στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Για εμένα ένας τελικός θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία και εκπλήρωση ενός από τους μεγαλύτερους στόχους μου. Σίγουρα, ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς είναι το όνειρο κάθε αθλητή αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι τόσο ψηλά και να σκέφτομαι πράγματα που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Έχω “γευτεί” την είσοδό μου σε ημιτελικό μιας Ολυμπιάδας οπότε θα ήθελα ιδανικά έναν τελικό.

Πώς είναι μία μέρα από τη ζωή ενός αθλητή αυτού του επιπέδου; 

Η μέρα μου είναι πολύ συγκεκριμένη με ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα. Έχει ξύπνημα στις 7.00, πρωινή προπόνηση, επιστροφή στο σπίτι για φαγητό και ύπνο, απογευματινή προπόνηση στις 15.30, γυμναστήριο στις 18.00, αποθεραπεία και επιστροφή  στο σπίτι για φαγητό και ύπνο. Εννοείται  ότι μετά και την απογευματινή προπόνηση προσπαθώ να κάνω και πράγματα είτε με τους φίλους μου είτε μόνη μου που με ευχαριστούν και με αποφορτίζουν.

Υπήρξε ποτέ κάποιος αθλητής που να έχεις θεωρήσει πρότυπο και σου έδωσε την ψυχική ώθηση να φτάσεις μέχρι εδώ;

Είναι πολλοί οι αθλητές που θαυμάζω την πορεία τους αλλά και τον χαρακτήρα τους εκτός του αθλητισμού. Ένας από αυτούς είναι ο Rafael Νadal. Θεωρώ ότι είναι  ένας αθλητής  με τεραστία ψυχικά αποθέματα, απίστευτο ταλέντο και απίστευτη δυναμική αλλά συγχρόνως είναι ένας εξαιρετικά προσγειωμένος άνθρωπος, μεγαλόψυχος  και έτοιμος να βοηθήσει σε ό,τι του ζητηθεί.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;

Από τους πιο σημαντικούς. Μια μηχανή για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να δέχεται την καλύτερη φροντίδα. Να έχει τα λάδια της, το νερό της και τη συντήρησή της. Έτσι και το σώμα. Οι πολύωρες προπονήσεις σε υψηλή ένταση, ζορίζουν πολύ τους μυς και τον οργανισμό. Προσωπικά είμαι τυχερή γιατί σύμμαχος στο δικό μου καθημερινό αυτόν αγώνα είναι η αθλητική σειρά της Herbalife24 της Herbalife Nutrition καλύπτοντας τις ανάγκες μου πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το τι θα “δώσω” στον οργανισμό μου μετά από μια προπόνηση καθορίζει πολύ το πώς θα ανταπεξέλθω  στις προπονήσεις, το πώς θα ξυπνήσω την επόμενη μέρα, το τι διάθεση θα έχω και το ποσοστό ετοιμότητας σε κάθε επανάληψη.

Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;

Η Herbalife Nutrition και η Herbalife24 έχουν καταφέρει να διευκολύνουν την καθημερινότητα μου, να με γεμίζουν ενέργεια με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε κάθε προπόνηση και το πιο σημαντικό να με ενυδατώνουν όσο καμία άλλη εταιρεία. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν σε μια τόσο απαιτητική χρονιά όπως η Ολυμπιακή. Μιλώντας και πιο γενικά για τη χορηγία της αθλητικής σειράς Herbalife24 της Herbalife Nutrition ως επίσημος χορηγός διατροφής της Ολυμπιακής Ομάδας έχει καταφέρει να βοηθήσει πάρα πολλούς αθλητές για να πετύχουν τους στόχους τόσο στον καθημερινό τους αγώνα, αυτόν των προπονήσεων όσο και σε μεγάλες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Νιώθω ευγνώμων που η Herbalife Nutrition είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα και ειδικά την περίοδο αυτή όπου η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

Ο αθλητισμός ήταν σίγουρα ένας από τους κλάδους που χτυπήθηκε αρκετά από την πανδημία. Πολύ μεγάλα events ακυρώθηκαν με αποκορύφωμα το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που είναι η ολυμπιάδα. Υπήρξαν τεράστιες περικοπές στους μισθούς των αθλητών, όπως είχαμε και απώλειες χορηγών, ακριβώς εξαιτίας της αναβολής των ολυμπιακών αγώνων. Υπήρξε ένα πολύ μεγάλο ψυχολογικό πλήγμα καθώς η ζωή σου, η ρουτίνα σου και η προετοιμασία σου ξαφνικά βρισκόταν στον αέρα. Όσον αφορά το δικό μου κομμάτι σίγουρα η πανδημία με βρήκε σε μια πολύ περίεργη περίοδο. Είχαν μείνει μόνο 4 μήνες για τους Ολυμπιακούς αγώνες, είχα περάσει μια πολύ δύσκολη τετραετία για να φτάσω μέχρι εκεί και δεν σου κρύβω ότι όλο αυτό με αποσυντόνισε, με “πάγωσε” και με στεναχώρησε. Όμως μετά το πρώτο σοκ κατάλαβα ότι είναι μια παγκόσμια κατάσταση, η υγεία παίζει πάντα το πρώτο και τον τελευταίο ρόλο και άλλαξα το σκεπτικό μου. Η δεύτερη καραντίνα ευτυχώς εμένα δεν με επηρέασε, συνέχισα να προπονούμαι και αυτό κάτι πολύ σημαντικό ενόψει μιας τόσο απαιτητικής  χρονιάς.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες μέχρι να φτάσεις εδώ;

Δυσκολίες υπήρξαν πάρα πολλές στο δρόμο μου. Και νομίζω δεν υπάρχει αθλητής που να κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα και να τα έχει όλα λυμένα. Δυσκολίες που αφορούσαν τραυματισμούς με αποκορύφωμα το χειρουργείο που υποβλήθηκα στον ώμο το 2013 και με άφησε για 1,5 χρόνο έξω. Δυσκολίες που αφορούσαν το κομμάτι των εγκαταστάσεων. Για χρόνια το κολυμβητήριο της Πάτρας υπολειτουργούσε με αποτέλεσμα να ψάχνω για πισίνα να προπονηθώ και να καταφεύγω ακόμα και σε λύσεις πισινών για εκμάθηση. Δυσκολίες που αφορούσαν το οικονομικό κομμάτι ιδιαιτέρα όταν επέστρεψα από το χειρουργείο και κανείς δεν πίστευε ότι θα επανέλθω και ευχαριστώ την Herbalife Nutrition που με στηρίζει τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια μου για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο. Απαρίθμησα αρκετές από αυτές μόνο και μόνο επειδή στην Ελλάδα είναι πραγματικά δύσκολος ο πρωταθλητισμός  με πολλά εμπόδια και πολύ δουλειά του αθλητή και του προπονητή του.

Οι θυσίες που σίγουρα κάνει ένας αθλητής αυτού του επιπέδου είναι μεγάλες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες θυσίες για εσένα; 

Θεωρώ ότι ένας αθλητής δεν κάνει θυσίες. Έχει κάνει μια επιλογή. Στη ζωή όταν διαλέγεις ένα συγκεκριμένο δρόμο γνωρίζεις ότι αυτός ο δρόμος έχει τα υπέρ και τα κατά του. Είναι λοιπόν άτοπο να λες ότι κάνεις θυσίες. Επέλεξα να ξυπνάω το πρωί στις 5.00 για να πάω για προπόνηση πριν το σχολείο, επέλεξα να μην βγαίνω τα βράδια, επέλεξα να φτάνω το σώμα μου στα όριά του. Ο αθλητισμός μου έχει χαρίσει ανεπανάληπτες  στιγμές  και συνεχίζει να μου χαρίζει. Για αυτό και αν γύρναγα το χρόνο πίσω πάλι την ίδια επιλογή θα έκανα.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα πολύ νεαρό άτομο που τώρα ξεκινάει το άθλημα της κολύμβησης;

Να αγαπήσει το νερό. Να περνάει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα τις 2 ώρες που κάνει προπόνηση. Να κάνει πολλούς φίλους και να θέτει στόχους. Να ονειρεύεται το ακατόρθωτο. Να παλεύει για αυτό κάθε μέρα. Και ακόμα και αν δεν τα καταφέρει θα ξέρει ότι προσπάθησε. Και αυτή η προσπάθεια θα γίνει μέρος του χαρακτήρα του. Και στη μετέπειτα ζωή θα προσπαθεί για όλα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η επαφή με το νερό είναι κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να το ζήσει σε άλλο άθλημα.  Βουτάς μέσα και ξεχνάς τα πάντα. Για αυτό αξίζει να το δοκιμάσουν όλοι.

Επιμέλεια: Κατερίνα Καμζέλα

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *