Type to search

NBA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Ντάνι Γκρέιντζερ δεν ήταν για πειράματα

Share

Όσοι ακούνε το όνομα Ντάνι Γκρέιντζερ αντιδράνε με 2 τρόπους, είτε με ένα χαμόγελο αναμνήσεων συνοδευόμενο από ένα πνιχτό και μακρόσυρτο αχ.. είτε μένουν να κοιτούν με απορία αν είναι πιο νέοι. Υπήρξε ο ηγέτης της μεταβατικής περιόδου των Ιντιάνα Πέισερς από τον Ρέτζι Μίλερ στον Πολ Τζορτζ

Από το 2005 που επιλέχθηκε στο νο17 του ντραφτ κάθε χρόνο βελτιωνόταν. Μέχρι και το 2009 αύξανε κάθε χρόνο τον μέσο όρο του σε πόντους κατά 5+, όντας ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο Το prime του ήταν σύντομο αλλά θορυβώδες. Έφτασε να έχει σχεδόν 26 πόντους και 40% στα τρίποντα στην ηλικία των 25 ετών, μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ, παρέα με τους Βινς Κάρτερ, Πολ Πιρς και Κέβιν Ντουράντ.

Η ομάδα ενισχύονταν κι αυτή με πρόσωπα όπως ο Ντέιβιντ Γουέστ, ο Πολ Τζορτζ,  ο Λανς Στίβενσον, ο Ρόι Χίμπερτ μέσω του ντραφτ,. Μπήκαν το 2010 στα playoffs μετά από 5 χρόνια με το μέλλον να φαίνεται λαμπρό. Όμως είχαν αρχίσει τα προβλήματα στα γόνατα και κάθε σεζόν που περνούσε οι αριθμοί του και οι αντοχές του μειώνονταν ολοένα και περισσότερο.

Την 3ετία 2012-2014 κοντραρίστηκαν σκληρά με τους Μαϊάμι Χιτ στην post season. Όμως ενώ το 2013 έφτασαν ένα βήμα πριν την μεγάλη έκπληξη και την υπέρβαση, την επόμενη χρονιά έκαναν ένα μοιραίο λάθος το οποίο από καθαρά θεωρητική μπασκετική σκοπιά κάθε άλλο παρά τέτοιο φάνταζε. Με τον Γκρέιντζερ πλέον να είναι σκιά του εαυτού του από συσσωρευμένους τραυματισμούς και πολύ πόνο, τον αντάλλαξαν για τους Λαβόι Άλεν και Έβαν Τέρνερ από τους Φιλαδέλφεια 76ερς.

Ναι ο Ντάνι μπορεί να μην έπαιζε πλέον και να μην ήταν το αστέρι του παρελθόντος, είχε γίνει όμως κάτι σημαντικό που δε φαίνεται σε κανένα φύλλο στατιστικής, «ο glue guy». Εκείνος ο άνθρωπος του οποίου η παρουσία στα αποδυτήρια, στις προπονήσεις και στον πάγκο, ήταν κατά πολύ σημαντικότερη της απουσίας του από το παρκέ εν ώρα αγώνα. Και μην ξεχνάμε ότι αυτός ήταν που βοήθησε τον Τζορτζ να εξελιχθεί κι έπειτα να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της ομάδας, παίρνοντας τα κλειδιά της. Όταν λοιπόν ήρθε η ανταλλαγή του εκείνο τον Φεβρουάριο, η είδησή της έσκασε σαν  βόμβα στους συμπαίκτες του. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ντέιβιντ Γουέστ επ’ αυτού: «δε θα ξεχάσω ποτέ μόλις ήρθε το τηλεφώνημα με τα νέα της ανταλλαγής του. Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήξερα αμέσως ότι δε θα τα καταφέρναμε να περάσουμε τους Χιτ».

Όμως η απόφαση των Πέισερς να  τον δώσουν δε θα είχε αντίκτυπο μόνο στη σεζόν για την οποία μιλάμε. Ο Τζωρτζ θα δει την εξέλιξη αυτή και α την κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Το συγκεκριμένο συμβάν θα είναι ένα από αυτά που θα παίξουν βασικό ρόλο στην απόφασή του να εγκαταλείψει το καράβι το καλοκαίρι του 2017 για την Οκλαχόμα Σίτι και τους Θάντερ. Ουσιαστικά δηλαδή η αποπομπή του ενός σταρ προετοίμασε το έδαφος για τη φυγή του άλλου. Η κατάρρευση δεν ήταν μεγάλη, όμως η Ιντιάνα έχασε την ευκαιρία να χτίσει πάνω σε ένα καλό core κι ένα εξαιρετικό cornerstone που είχε στη διάθεσή της.

Μπορεί να μην έλαμπε ως το τέλος αλλά ο Ντάνυ Γκρέιντζερ δεν έπρεπε να κάνει βήμα, όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι των Σπύρου Γιατρά, Αλέκου κι Ελένης Χρυσοβέργη. Η θέση του ήταν ξεκάθαρα στην Indy, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είχε ρόλο και αυτός ο παίκτης δεν ήταν για πειράματα…

Πλέον απολαμβάνει τη σύνταξη στο σπίτι του που μοιάζει με την batcave του σκοτεινού ιππότη, μιας και ο ίδιος είναι μεγάλος φαν του διάσημου σούπερ ήρωα – ντεντέκτιβ και προστάτη της Γκόθαμ Σίτι.

10 of the Most Insane Things Owned by NBA Players | 12up

Σήμερα γίνεται 38 ετών.

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *